SIRikt VOX okrogla miza "Spletna generacija"

Kaj

Prva vseslovenska SIRikt VOX okrogla miza »Spletna generacija«.

Kdaj

V ponedeljek, 11. 4. 2011, od 13. ure do 15. ure v okviru konference SIRikt 2011.

Cilj

Z dogodkom želimo vzpodbuditi učitelje in profesorje k uporabi napredne spletne konferenčne tehnologije za izobraževanje na daljavo, dostop do izobraževalnih vsebin (npr. predavanj) ter za multimedijsko komunikacijo v realnem času pri domačih in mednarodnih projektih.

Vsebina

Na okrogli mizi bodo z uporabo spletnih konferenc VOX sodelovali vodilni slovenski strokovnjaki s področja uvajanja IKT tehnologij v izobraževalne procese. Sodelujoči bodo uporabljali mikrofone in spletne kamere, v spletno konferenco pa bodo povezani z različnih lokacij po Sloveniji.


Celotno spletno konferenčno dogajanje bodo lahko spremljali vsi spletni uporabniki. Dostop v spletno konferenco bo mogoč na povezavi https://vox.arnes.si/gost/sirikt. Spletni udeleženci boste lahko na okrogli mizi sodelovali tako, da boste postavljali vprašanja in podajali komentarje preko okna za klepetalnico. Mogoče bo tudi "dvigovanje rok" in sodelovanje v glasovanju in anketah, vse znotraj spletne konference VOX.

Tehnični pogoji za sodelujoče (predavatelje)

Za sodelovanje v spletni konferenci v okrogli mizi sodelujoči potrebuje:

  • računalnik (PC ali prenosnik z Windows operacijskim sistemom ali Mac)
  • spletno USB-kamero (lahko vgrajeno v računalnik)
  • mikrofon (lahko vgrajen v spletno kamero)
  • računalniške slušalke in zvočnike
  • vsaj 512/512 kbit/s (simetrično) ožičeno spletno povezavo na Arnes
  • AAI uporabniško ime v federarciji ArnesAAI za polni dostop do spletnih konferenc VOX

Priprave na spletno konferenco VOX

a.)    AAI uporabniško ime za dostop do spletnih konferenc VOX

V kolikor je organizacija/šola predavatelja že vključena v federacijo ArnesAAI, AAI uporabniško ime prijavitelj na ta razpis pridobi pri skrbniku računalniške infrastrukture na šoli.


V kolikor šola še nima urejene AAI infrastrukture, lahko predavatelj pridobi začasno AAI uporabniško ime direktno na Arnesu. Prijavnico za pridobitev takšnega AAI uporabniškega imena prijavitelj dobi s prošnjo na e-poštni naslov video-podpora(at)arnes.si.

Izpolnjeno AAI prijavnico je potrebno na šoli podpisati in po navadni pošti poslati na Arnes. Po prejemu prijavnice na Arnesu, bo prijavitelj po e-pošti prejel spletno povezavo za prevzem dodeljenega AAI uporabniškega imena.

b.)    Tehnično testiranje za predavatelje

Vsak predavatelj mora opraviti individualno tehnično testiranje internetne povezave in spletne konferenčne opreme z Arnesom (video-podpora(at)arnes.si, v Subject:/Zadeva: elektronske pošte za hitrejšo komunikacijo navedite "SIRikt VOX"). Le-to je potrebno:

  • za preveritev delovanja omrežne povezave do Arnesa, zvočnih/video povezav na računalniku in prikaza računalniške predstavitve (PowerPoint ipd.) preko spletnih konferenc VOX;
  • za ureditev QoS organizacijam, ki nimajo hitre (optične) povezave na Arnes (imajo povezave ADSL oz. PPPoE DSL ali CATV). Potrebno je nastaviti višjo prioriteto spletnega konferenčnega prometa pred ostalim spletnim prometom na povezavi šole do spleta (QoS).

Tehnično testiranje je potrebno izvesti na isti lokaciji in računalniku, kot ga bo sodelujoči (predavatelj) uporabljal v okrogli mizi.


Predavatelji, ki so spletne konference VOX že uporabljali, imajo vse to načeloma že urejeno, zato s konferenčnim testom z Arnesom le preverijo vse nastavitve in delovanje spletne konferenčne opreme.

c.)    Vsebinsko testiranje - generalka

Po uspešno opravljenem tehničnem testiranju vseh predavateljev se opravi še vsebinsko testiranje - generalko med 4. in 7. aprilom. Namen tega testiranja je navaditi predavatellje na videokonferenčno komunikacijo z večimi uporabniki hkrati in predstaviti osnove videokonferenčnega bontona.

Rok in način prijave

Predavatelje k sodelovanju povabi organizacijski odbor SIRikt, zunanji predavatelji pa lahko zaprosijo za sodelovanje v okrogli mizi tako, da pošljejo e-pošto na video-podpora(at)arnes.si.

Javni ogled spletne konference

Celotno spletno konferenčno dogajanje bodo lahko spremljali vsi spletni uporabniki, tudi brez uporabe AAI uporabniškega imena. Za pasivni ogled spletne konference niso potrebne dodatne nastavitve in preiskušanja.

Ogled letošnje SIRikt spletne konference v živo bo na povezavi https://vox.arnes.si/gost/sirikt.

Posnetek letošnje SIRikt spletne konference je na povezavi: https://vox.arnes.si/p17615621/.

Program konference

NOVICE SIRikt 2013

NAGRAJENKA
Med vsemi, ki so izpolnili spletni vprašalnik konference, smo izžrebali nagrajenko. Srečna dobitnica novega telefona je Jana Petek Volčanšek. Čestitke!

PIŠKOTKI
Spletna stran www.sirikt.si uporablja piškotke, ki so pomembni za njeno delovanje. Več.

FOTOGALERIJA
Oglejte si utrinke dogajanja na konferenci, ki jih je ujelo oko foto-objektiva Več.

POSNETKI PREDAVANJ
Posnetke predavanj konference SIRikt 2013 najdete na programu konference SIRikt 2013. Več.

POSNETEK SPLETNE OKROGLE MIZE
Ste zamudili torkov dogodek - spletno okroglo mizo »Družabna omrežja so spremenila naše družbeno življenja, ali bodo preoblikovala tudi našo šolo?«? Posnetek dogajanja si lahko ogledate na povezavi.

POSNETEK VIDEOKONFERENČNEGA DNE
Posnetek videokonferenčnega dne si lahko ogledate na tej povezavi.

SPREMLJAJTE NAS
Vabimo vas, da nas spremljate tudi preko družabnih omrežij:

Prispevki SIRikt 2011

ZBORNIK