Natečaji konference SIRikt 2013

V sklopu konference SIRikt 2013 bili razpisani naslednji natečaji:

 • Hoja po Robu - Natečaj naj prikaže inovativne, "mejne", ustvarjalne in kreativne metode poučevanja ter popularizacijo računalništva in informatike kot zanimivo znanstveno vedo skozi film.

 • Igraje se učim - Namen in cilj natečaja je vzpodbujanje kreativnosti pri razvoju računalniško podprtih izobraževalnih iger, ki se skladajo s primernim okoljem starostnih skupin.

 • Izven zidov učilnic - Z natečajem bi radi izvedeli ali izobražujete s pomočjo socialnih omrežij ali uporabljate socialna omrežja za promocijo oz. nadgradnjo odnosov s svojimi učenci in njihovimi starši.

 • Preusmerimo pozornost od danes na jutri - Natečaj združuje različne komponente (besedo, zvok, sliko, kolaž, fotomontažo in računalniško obdelavo) v eno, celovito zgodbo, ki bo prikazovala predstavo avtorja (ali skupine avtorjev) o prihodnosti. 

 • Nacionalne nagrade eTwinning - Zlati kabel 2013Nagrada "Zlati kabel" je priznanje za odlično opravljeno delo učiteljev, učencev in šol, ki sodelujejo v mednarodnih šolskih sodelovalnih projektih eTwinning. Prijavni obrazec in merila izbora so objavljeni na spletni strani CMEPIUSa.

Nagrajenci natečajev so:

Natečaj Hoja po Robu:

 1. mesto: OŠ Janka Glazerja Ruše z učenci 7. razreda in mentorjem Francom Jakošom.  Film o poučevanju izbirnega predmeta Računalništvo v 7. razredu, prikazuje nov pristop, ki vključuje tako novo orodje kot tudi programiranje, ki je v učnem načrtu predvideno kot dodatna vsebina. Zmagovalni film prikazuje navidezno 3D okolje v katerem bivajo učenci s svojimi avatarji in rešujejo zastavljene probleme. Rezultat rešitve je učencem viden takoj, kar povečuje motivacijo in odpira neskončno možnosti za razvoj postopkovnega razmišljanja in spoznavanje računalništva kot znanosti. Nagrajencem čestitamo in si želimo, da bi ta primer dobre prakse kmalu videli tudi v ostalih šolah.

 2. mesto: OŠ Hruševec Šentjur z mentorjem Borisom Čuježem.
  Film predstavlja primer izvajanja izbirnega predmeta Računalništvo v 7., 8. in 9. razredu. Kot je videti iz filma, je poučevanja računalništva na šoli odlično organizirano in izvedeno na strojni ter programski opremi, ki jo v naših šolah vidimo relativno redko. Učenci na tej opremi pridobivajo raznolika znanja in izkušnje.

 3. mesto: OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja Črnuče z mentorjem Alešem Drinovcem.
  V filmu je predstavljeno zgodnje in sistematično spoznavanje učencev 1. vzgojno izobraževalnega obdobja z računalniki. Takšen pristop je dolgoročno zelo koristen za učence in govori o strategiji in viziji šole pri razvijanju digitalne kompetence učencev. Mentorju, učiteljicam in učencem čestitamo za osvojeno nagrado.

Natečaj Izven zidov učilnic:

 1. mesto: Rastoča skrivnost; avtorica Urška Bučar z OŠ Dolenjske toplice

 2. mesto: Beremo z Mici; avtorici Urška Bučar in Majda Koren z OŠ Dolenjske toplice

 3. mesto: Socialna omrežja na SEŠ; avtorji Alenka Pokeržnik, Maja Vičič Krabonja, Branko Bele

Natečaj Preusmerimo pozornost od danes na jutri:

 1. mesto: Kristina Valenti, Barbara Brodnik, Lucija Mirkac, Tilen Banko, Tamara Komprej, ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija  S celovito zgodbo so avtorji prikazali svoja razmišljanja o prihodnosti. Izdelek odlikuje kompozicijska in barvna usklajenost ter čut za estetiko. Avtorji preko besedila in fotografij prikazujejo pozitivno prihodnost iz ne tako rožnate sedanjosti. Ni prepozno.

 2. mesto: Karin Rošker, ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija
  Odlika izdelka je zanimiv izbor slik v povezavi z besedilom, ki prikazuje razmišljanje o ne nujno srečni prihodnosti iz srečne sedanjosti. Ne glede na vse pa avtorica ne izgubi upanja in se na koncu popelje do odprtih vrat.

 3. mesto: Urška Stopar, ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija
  Foto zgodba prikazuje lep izbor slik, ki nas asociirajo na besedilni del zgodbe. Skozi posamezne besede nas avtorica popelje v razmišljanje o življenju in njegovi prihodnosti. Izza oblakov vedno posije sonce.

 

Program konference

NOVICE SIRikt 2013

NAGRAJENKA
Med vsemi, ki so izpolnili spletni vprašalnik konference, smo izžrebali nagrajenko. Srečna dobitnica novega telefona je Jana Petek Volčanšek. Čestitke!

PIŠKOTKI
Spletna stran www.sirikt.si uporablja piškotke, ki so pomembni za njeno delovanje. Več.

FOTOGALERIJA
Oglejte si utrinke dogajanja na konferenci, ki jih je ujelo oko foto-objektiva Več.

POSNETKI PREDAVANJ
Posnetke predavanj konference SIRikt 2013 najdete na programu konference SIRikt 2013. Več.

POSNETEK SPLETNE OKROGLE MIZE
Ste zamudili torkov dogodek - spletno okroglo mizo »Družabna omrežja so spremenila naše družbeno življenja, ali bodo preoblikovala tudi našo šolo?«? Posnetek dogajanja si lahko ogledate na povezavi.

POSNETEK VIDEOKONFERENČNEGA DNE
Posnetek videokonferenčnega dne si lahko ogledate na tej povezavi.

SPREMLJAJTE NAS
Vabimo vas, da nas spremljate tudi preko družabnih omrežij:

Prispevki 2013

ZBORNIK