SIRikt VOX spletna okrogla miza

Kaj

Druga vseslovenska »SIRikt VOX spletna okrogla miza« pod naslovom »Je Orwell imel prav?«

Kdaj

V ponedeljek, 19. 3. 2011, ob 14.00 uri v okviru konference SIRikt 2012.

Kdo

Spletna okrogla miza je namenjena učiteljem, profesorjem, ravnateljem, direktorjem in drugim, ki jih zanima področje šolstva. Sodelujoči bodo uporabljali mikrofone in spletne kamere na računalnikih, v spletno konferenco VOX pa bodo povezani z različnih lokacij po Sloveniji.

Cilj

Z dogodkom želimo vzpodbuditi učitelje in profesorje k uporabi napredne spletne konferenčne tehnologije za delo pri domačih in mednarodnih projektih, za izobraževanje na daljavo in dostop do izobraževalnih vsebin (npr. predavanj).

Tema

Na spletni okrogli mizi se bomo z gosti pogovarjali, kakšne so meje med realnost jo in virtualnostjo ter se spraševali o možnih manipulacijah pri tem. Preverili bomo, kako upoštevamo avtorske pravice in kakšna so naša stališča do piratstva. Pogovarjali se bomo o dilemah, ki se porajajo v zvezi s sporazumom Acta; predstavili, kako zagotavljamo varnost na spletu, kako v tem duhu vzgajamo mlade ter še marsikaj. Spletna okrogla miza bo priložnost, da v zvezi z omenjenimi temami vprašate vse, kar vas zanima, in do sedaj tega niste mogli ali si upali.

Sodelujoči:

 • Gorazd Božič (SI-CERT)
 • Andrej Tomšič (Urad informacijske pooblaščenke)
 • Vuk Čosić  (spletni guru)
 • Borut Čampelj (MIZKŠ)
 • Đulijana Juričič (OŠ Trnovo)
 • Aljaž Bastič  (dijak)

Moderatorka: Nives Kreuh (ZRSŠ)

Ogled

Celotno spletno konferenčno dogajanje bodo lahko spremljali vsi spletni uporabniki. Dostop v spletno konferenco bo mogoč na povezavi https://vox.arnes.si/gost/sirikt.

Spletni udeleženci boste lahko na okrogli mizi sodelovali tako, da boste postavljali vprašanja in podajali komentarje preko okna za klepetalnico. Mogoče bo tudi "dvigovanje rok", sodelovanje v glasovanju in anketah, vse znotraj spletne konference VOX.

Priprave na okroglo mizo (za predavatelje)

a.) Tehnični pogoji:

Za polno video sodelovanje v spletni konferenci sodelujoči potrebuje:

 • računalnik (PC ali prenosnik z Windows operacijskim sistemom ali Mac OS X)
 • spletno USB-kamero (lahko vgrajeno v računalnik)
 • mikrofon (lahko vgrajen v spletno kamero)
 • računalniške slušalke (priporočljivo) ali zvočnike
 • vsaj 512/512 kbit/s (simetrično) ožičeno spletno povezavo na Arnes
 • AAI uporabniško ime v federarciji ArnesAAI za polni dostop do spletnih konferenc VOX

b.) AAI uporabniško ime za dostop do spletnih konferenc VOX

V kolikor je organizacija/šola predavatelja že vključena v federacijo ArnesAAI, AAI uporabniško ime prijavitelj na ta razpis pridobi pri skrbniku računalniške infrastrukture na šoli.

V kolikor ima predavatelj e-poštni naslov "ime.priimek@guest.arnes.si", se lahko na VOX prijavi z AAI up. imenom, ki je oblike "uporabniskoIme@guest.arnes.si", pri čemer je "uporabniskoIme" uporabniško ime, ki ga uporablja za branje e-pošte za "ime.priimek@guest.arnes.si".

V kolikor šola še nima urejene AAI infrastrukture, lahko predavatelj pridobi začasno AAI uporabniško ime direktno na Arnesu. Prijavnico za pridobitev takšnega AAI uporabniškega imena prijavitelj dobi na e-poštnem naslovu video-podpora@arnes.si. Izpolnjeno AAI prijavnico je potrebno na šoli podpisati in po navadni pošti poslati na Arnes. Po prejemu prijavnice na Arnesu, bo prijavitelj po e-pošti prejel spletno povezavo za prevzem dodeljenega AAI uporabniškega imena.

c.) Tehnično testiranje

Vsak predavatelj mora opraviti individualno tehnično testiranje internetne povezave in spletne konferenčne opreme z Arnesom (video-podpora(at)arnes.si, v Subject:/Zadeva: elektronske pošte za hitrejšo komunikacijo navedite "SIRikt VOX"). Le-to je potrebno:

 • za preverbo delovanja omrežne povezave do Arnesovega strežnika za spletne konference VOX;
 • za preverbo zvočnih in video povezav na predavateljevem računalniku in prikaza računalniške predstavitve (PowerPoint ipd.) preko spletnih konferenc VOX;
 • za ureditev QoS organizacijam, ki nimajo hitre (optične) povezave na Arnes (imajo povezave ADSL oz. PPPoE DSL ali CATV). Potrebno je nastaviti višjo prioriteto spletnega konferenčnega prometa pred ostalim spletnim prometom na povezavi šole do spleta (QoS);
 • za svetovanje predavateljem, kako se čim bolje pripraviti na videokonferenco (postavitev kamere, osvetlitev, izbira slušalk ali zvočnikov, itd).

Tehnično testiranje je potrebno izvesti na isti lokaciji in računalniku, kot ga bo sodelujoči (predavatelj) uporabljal v okrogli mizi.

Predavatelji, ki so spletne konference VOX že uporabljali, imajo vse to načeloma že urejeno, zato s konferenčnim testom z Arnesom le preverijo vse nastavitve in delovanje spletne konferenčne opreme.

d.) Vsebinsko testiranje - generalka

Po uspešno opravljenem tehničnem testiranju vseh predavateljev se opravi še vsebinsko testiranje - generalko med 12. in 16. marcem. Namen tega testiranja je navaditi predavatellje na videokonferenčno komunikacijo z večimi uporabniki hkrati in predstaviti osnove videokonferenčnega bontona.

e.) Vstop v spletno konferenco

Predavatelji vstopijo v spletno konferenco s svojim AAI uporabniškim imenom preko strani https://vox.arnes.si/sirikt. Vsi ostali udeleženci vstopijo v spletno konferenco preko strani https://vox.arnes.si/gost/sirikt.

Rok in način prijave

Predavatelje k sodelovanju povabi programski odbor SIRikt, zunanji predavatelji pa lahko zaprosijo za sodelovanje v okrogli mizi tako, da pošljejo e-pošto na sirikt-video@sio.si.

Javni ogled spletne konference

Celotno spletno konferenčno dogajanje bodo lahko spremljali vsi spletni uporabniki, tudi brez uporabe AAI uporabniškega imena. Za pasivni ogled spletne konference niso potrebne dodatne nastavitve in preiskušanja.

Ogled letošnje SIRikt spletne konference v živo bo na povezavi https://vox.arnes.si/gost/sirikt. Posnetek je na voljo na https://vox.arnes.si/p9mbfp1efcy/ .

Posnetki SIRikt VOX spletne okrogle mize:

Program konference

NOVICE SIRikt 2013

NAGRAJENKA
Med vsemi, ki so izpolnili spletni vprašalnik konference, smo izžrebali nagrajenko. Srečna dobitnica novega telefona je Jana Petek Volčanšek. Čestitke!

PIŠKOTKI
Spletna stran www.sirikt.si uporablja piškotke, ki so pomembni za njeno delovanje. Več.

FOTOGALERIJA
Oglejte si utrinke dogajanja na konferenci, ki jih je ujelo oko foto-objektiva Več.

POSNETKI PREDAVANJ
Posnetke predavanj konference SIRikt 2013 najdete na programu konference SIRikt 2013. Več.

POSNETEK SPLETNE OKROGLE MIZE
Ste zamudili torkov dogodek - spletno okroglo mizo »Družabna omrežja so spremenila naše družbeno življenja, ali bodo preoblikovala tudi našo šolo?«? Posnetek dogajanja si lahko ogledate na povezavi.

POSNETEK VIDEOKONFERENČNEGA DNE
Posnetek videokonferenčnega dne si lahko ogledate na tej povezavi.

SPREMLJAJTE NAS
Vabimo vas, da nas spremljate tudi preko družabnih omrežij:

Prispevki 2012

ZBORNIK