Oris teme

 • Kosovelova pot se prične v Sežani, mi pa bomo našo ekskurzijo začeli na Križevniški ulici (1. postanek), kamor se bomo odpravili peš, in sicer ob 7.45 izpred šole. Na št. 6 je nekaj časa bival tudi primorski pesnik Srečko Kosovel.
  Ob 8.30 bomo vstopili na avtobus, ki nas bo čakal na parkirišču pred NUK-om, in se odpeljali proti Sežani, kamor bomo prispeli ob 9.45 (2. postanek) in se okrepčali z malico, da bomo lažje prehodili dve uri in pol dolgo pešpot. V Sežani si bomo ogledali staro osnovno šolo, pesnikovo rojstno hišo (danes Ljudska univerza Sežana), kjer so uredili spominsko sobo. Oko bomo vrgli tudi na pročelje Kosovelove knjižnice Sežana.
  Nato se bomo povzpeli na gozdnato pobočje hriba Tabor in pozorno sledili markacijam do vasi Šmarje (3. postanek), kjer bomo opazovali portone, mogočne vhode na dvorišča, in si ogledali zunanjost cerkve Marijinega vnebovzetja. Pot bomo nadaljevali do vasi Križ (4. postanek), kjer bomo občudovali značilno primorsko arhitekturo. Čaka naš še nekaj minut hoje do Tomaja (5. postanek), cilja naše ekskurzije. V kraju si bomo ogledali Kosovelovo domačijo, njegov grob in cerkev sv. Petra in Pavla. Po ogledu tomajskih znamenitosti se bomo odpeljali proti Ljubljani.

 • Ljubljana - Križevniška ulica

  Kulturna četrt Križevniška na Križevniški ulici bo izhodišče za našo ekskurzijo. Leži med Mestnim muzejem in Bregom ob Ljubljanici. Razgledali se bomo po ulici, na kateri se nahajajo Mini teater, Zavod za kiparstvo, galerija Photon, galerija Squot in Tiskarska delavnicaTipoRenesansa ter s pomočjo napisov na pročeljih starih mestnih hiš in klopeh ugotovili, kdo vse je živel in ustvarjal na tej ulici.
 • Sežana

  V Sežani si bomo najprej ogledali nadvse zanimivo pročelje Kosovelove knjižnice Sežana.
  Nato nas čaka malo daljši ogled stare osnovne šole, rojstne hiše Srečka Kosovela. Danes je to Ljudska univerza Sežana. Vodič/-ka nam bo razkazala njegovo spominsko sobo in nam povedala marsikaj zanimivega o življenju in delu tega prezgodaj umrlega primorskega pesnika.

 • Šmarje

  Vas Šmarje bo naš prvi postanek na sami Kosovelovi poti.
  Iz Sežane (začetek poti) se bomo najprej povzpeli skozi gozdnato pobočje hriba Tabor (484 m), pozorno sledili markacijam in se čez približno tri četrt ure spustili navzdol po strmi makadamski cesti v vas Šmarje. Ogledali si bomo zunanjost tipične kraške cerkve (podružnična cerkev Marije vnebovzete) in opazovali portone, mogočne vhode v dvorišča.
 • Križ

  Vas Križ bo naš drugi postanek na sami Kosovelovi poti.
  Čeprav vas leži na 333 metrih nadmorske višine, je tu čutiti vplive mediteranskega podnebja. Da bi se zavarovali pred burjo, so starejši del vasi pozidali precej strnjeno. Dvorišča obdajajo visoko grajeni zidovi, da varujejo domačije pred tem sunkovitim vetrom.
  Iz tipične kraške vasice (majhna, strnjena) je Križ v drugi polovici prejšnjega stoletja začel rasti v veliko, razpotegnjeno vas, v katero se naseljujejo ljudje in bližnje in daljne okolice.
 • Tomaj

  V Tomaju - cilju naše ekskurzije in koncu Kosovelove pot nas bo vodič/-ka popeljala po pesnikovi domačiji. Odšli bomo tudi do družinskega groba Kosovelovih in si za konec oddahnili pred cerkvijo sv. Petra in Pavla.