30. obletnica plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo

30. obletnica plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo

od Borut Stojilković -
Število odgovorov: 0

Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije in Parkom vojaške zgodovine Pivka pripravlja vrsto dejavnosti za obeležitev 30. obletnice samostojne slovenske države, in sicer na 30-letnico vsakega od ključnih dogodkov iz zgodovine slovenskega osamosvajanja:

  • plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo (23. 12. 1990),
  • osamosvojitev (25. 6. 1991) in
  • slovenska osamosvojitvena vojna (junij/julij 1991).

Projekt obeleževanja 30. obletnice slovenske samostojnosti je poimenovan »Zbrali smo pogum« in je citat iz časov osamosvajanja, ki se glasi: »Zbrali smo pogum, stopili smo skupaj«. Citat ponazarja vzdušje v času plebiscita in dogodkov, ki so sledili in pripeljali do samostojne in neodvisne slovenske države. Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje po boljšem življenju in blaginji in predvsem poguma osamosvojitev ne bi uspela. Zato je glavna vsebinska nit projekta pogum.

Za obeležitev 30. obletnice plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo bo šolam na voljo krajši izobraževalni video film o plebiscitu, ki ga bo možno vključiti v šolske proslave na daljavo in/ali v spominske učne ure na daljavo. Na voljo bo tudi virtualna spletna razstava o plebiscitu ter klasični postavitvi razstav v parku pred Arhivom Republike Slovenije in na ploščadi pred Parkom vojaške zgodovine Pivka.

V Predmetni skupini za zgodovino na Zavodu RS za šolstvo so pripravili tudi protokol za izvedbo spominske učne ure o plebiscitu na daljavo za gimnazijo (možne so prilagoditve za druge srednje šole) ter za osnovno šolo. Na voljo bo v spletni učilnici za zgodovino sodelov@lnica na portalu Slovenskega izobraževalnega omrežja.

Video film o plebiscitu je dostopen na domeni www.zbralismopogum.si od 21. 12. 2020, in sicer v zavihku Plebiscit na povezavi tukaj. V video filmu učence/dijake nagovori tudi predsednik države g. Borut Pahor. Vsebina filma je poučna in zanimiva, na zgoščen način je predstavljeno plebiscitno dogajanje, vključenih je veliko dokumentarnih posnetkov. Dolžina je 15 minut. Virtualna razstava o plebiscitu pa na ogled od  23. 12. 2020 dalje.

V juniju 2021 bodo na voljo tudi video filma, virtualne in klasične razstave ter e-učno gradivo za obeležitev 30. obletnice samostojnosti in zmagovite vojne za Slovenijo.

zajeta-slika-10.jpg

Vir: https://www.zrss.si/objava/spominjamo-se-30-obletnice-plebiscita-za-samostojno-in-neodvisno-slovenijo in dr. Vilma Brodnik, 23. 12. 2020