Topic outline

 • General

  Pot nas bo vodila iz Cankove, od koder bomo krenili ob 6.uri zjutraj, mimo Ljubljane, Vrhnike, Logatca do Postojne. Tam bo naš prvi postanek, kjer si bomo ogledali Postojnsko jamo in Vivarij. Sledila bo malica in nato vožnja do Predjame, kjer si bomo ogledali Predjamski grad. Po ogledu bo sledilo okrepčilo ter vožnja mimo Unca do naslednje naravne znamenitosti. Ogledali si bomo Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu ter ostanke cerkvice Sv. Kancijana. Nato se bomo zapeljali na Cerkniško polje, v Muzej Jezerski hram, kjer bomo spoznali štiri letne čase na jezeru ob živi maketi. Sledila bo še panoramska vožnja ob Cerkniškem jezeru. Vrnitev na Cankovo bo s krajšim postankom predvidoma v večernih urah.

  Avtor ekskurzije: Monika Hajdinjak
 • Postojnska jama

  Postojnska jama je 20.570 m dolg kraški jamski sistem v bližini Postojne in je največji v Sloveniji.K jamskemu sistemu Postojnske jame sodijo tudi Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama... Jamo je ustvarila ponikalnica reka Pivka.Podzemni tok reke Pivke je v dveh milijonih letih postopoma zniževal svojo strugo in tako ustvarjal različna nadstropja jame. Stalna temperatura v notranjosti jame se giblje med 8 in 10 °C. Največja globina jame je 115 m.Postojnska jama danes slovi kot zibelka speleobiologije - biološke vede o življenju živali v podzemlju. Najbolj znana je človeška ribica. Prav v Postojnski jami je bil odkrit prvi jamski hrošček, drobnovratnik. Jamo je odkril domačin - Luka Čeč. Leta 1884 je bila postavljena električna osvetljava, 1872 pa so bili postavljeni železniški tiri, po katerih so sprva jamski vodniki potiskali vozičke z obiskovalci, danes pa vlak poganjajo manjše električne lokomotive. Za turistični obisk je odprto 5,3 km jame. Na leto Postojnsko jamo obišče več kot 500 000 ljudi in je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitostih v svetu in v Evropi. V letošnjem poletju je jamo obiskal že 34-milijonti obiskovalec.
 • Predjamski grad

  Le 10 km od Postojnske jame se nahaja eno najslikovitejših čudes človekove zgodovine – Predjamski grad. Že več kot 700 let kraljuje v 123 m visoki skalni steni, mogočen, izzivalen in nezavzeten, kot nalašč za skrivno domovanje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega. Takega ga opisuje romantična in lepa zgodba o razbojniškem gospodu. Nanjo spominja Erazmov rov, po katerem se lahko najpogumnejši obiskovalci tudi povzpnejo.
  Da so grad znali ohraniti in to kako so v njem živeli in gospodarili, obiskovalec spozna ob ogledu obnovljenih prostorov in njihove opreme. Med zanimivejšimi so bivanjski prostori, kapela in ječa, pri opremi pa prednjačijo nekateri kosi orožja, oljne slike in Pietà iz leta 1420. Iz grajske stavbe vodi mostovž do zavetja v duplini, kjer je v skalni steni opazovalnica s prelepim razgledom na okolico. Tu lahko vidite še vodnjak in vhod v legendarni Erazmov rov.
 • Rakov Škocjan

  Rakov Škocjan se nahaja med Planinskim in Cerkniškim poljem. O Škocjanu prvi pisni viri izvirajo iz 15. stoletja. Ime je dobil po cerkvici sv. Kancijana. Po Rakovem Škocjanu teče reka ponikalnica Rak. Je kraška dolina, ki je nastala tako, da se je porušil strop podzemeljskega rova. Od nekdanjega oboka sta ostala le še Veliki in Mali naravni most. Rakov Škocjan je dolg 6 km in je naravni biser Notranjske. Od leta 1949 je zavarovan tudi kot krajinski park. Po dolini vodi označena krožna naravoslovna pot. Dolina se začne na vzhodni strani z Malim naravnim mostom, kjer izvira potok Rak iz Zelških jam.Po ogledu udornic vodi ob desnem bregu potoka, nasproti hotela pa ga prečka po brvi in nadaljuje po levi strani struge do Velikega naravnega mostu in ponornega dela Tkalca jame. Nato se pot povzpne še na Veliki naravni most in k ruševinam cerkvice sv. Kancijana, kjer se pot konča. Dolga je 3 km.
 • Cerkniško jezero

  Cerkniško jezero leži v jugozahodni Sloveniji, v južnem delu Cerkniškega polja. Je presihajoče jezero s površino 26 km2, ko je kraško polje poplavljeno - površina je lahko velika celo do 38 km2. V največjem obsegu je dolgo 10,5 km in široko 5 km in je največje jezero v Sloveniji. Običajno je jezero v večjem obsegu dolgo 7,4 km in široko 3.3 km. Največja globina jezera je okoli 10 m. Na Loškem polju ponika potok Obrh in pride na površje na Cerkniškem polju kot potok Stržen. V jezero priteka tudi voda iz podzemlja ene najlepših vodnih jam, Križne jame. V kraško polje se stekajo tudi Cerkniščica in vode iz Javornikov. Vsa ta voda ponika v požiralnikih na Cerkniškem polju v večih smereh. Cerkniško jezero se napolni po jesenskem deževju in spomladi, ko se tali sneg. Presiha maja ali junija, včasih tudi pozimi. Okolica jezera je gnezdišče mnogih vrst ptic.