Novosti na straneh STATISTIKE

Novosti na straneh STATISTIKE

od Mirsad Skorupan -
Število odgovorov: 1
Kopirano iz druge učilnice:
"

Na Statističnem uradu so pripravili publikacijo Statistični portret Slovenije v EU.Slovenija je imela leta 2011, med državami članicami EU, najmanjši delež prebivalcev, starih od 18 do 24 let, ki so imeli končano le osnovno šolo in niso bili vključeni v nadaljnje izobraževanje ali usposabljanje :

  • Najmanjša po površini in po številu prebivalcev je Malta
  • Najugodnejša starostna sestava prebivalstva na Irskem
  • Najnižja stopnja anketne brezposelnosti v Avstriji
  • Največji delež prebivalcev z dokončano najmanj srednjo šolo v Litvi
    Med državami članicami Evropske unije so imele v letu 2011 med prebivalci, starimi od 25 do 64 let, največ oseb z dokončano najmanj srednjo šolo Litva, Češka republika in Slovaška. Delež takšnih oseb je bil v Litvi 92,9-odstoten, v Češki republiki 92,3-odstoten, na Slovaškem pa 91,3-odstoten. V Sloveniji je bil v enakem obdobju delež takih oseb 84,5-odstoten, kar je Slovenijo uvrstilo nad povprečje EU (73,4 %). Je pa imela Slovenija v letu 2011 najmanjši delež prebivalcev, starih od 18 do 24 let, ki so imeli končano le osnovno šolo in niso bili vključeni v nadaljnje izobraževanje ali usposabljanje. Delež je bil le 4,2-odstoten. Največji delež takih oseb pa je bil v letu 2011 zabeležen na Malti (33,5 %).
  • Najmanjši delež ljudi, ki živijo pod pragom tveganja revščine, v Češki republiki

Še več zanimivih podatkov in kazalnikov o Sloveniji in drugih evropskih državah lahko najdete v letošnji izdaji publikacije Statistični portret Slovenije v EU 2013.

Vir: SURS, 21. 5. 2013"