Izobraževanje

Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Igor Lipovšek st. -
Število odgovorov: 7
Kar nekaj šola se je pohvalilo s predstavitvijo Malavija, Ugande in Tanzanije, ki jo je imela Jana Dular, ustanoviteljica slovenskega društva ELA in
direktorica ELA org.v Malaviju.
Več o možnostih v priponki.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Izrabljam pa tole obvestilo še za nekaj (kar je bistvo spletnih učilnic):
  • vabim vas, da napišete svoje izkušnje o tem, kako tovrstne predstavitve vabljenih zunanjih obiskovalcev vplivajo na vaš pouk: so koristne, smiselne, uporabne, motivacijske, vir za nadaljnje delo, vas razbremenijo ali obremenijo.... Poleg tega pa bi mogoče napisali tudi, kako tovrstne obiske vključiti v šolo ali pouk, kakšni naj obiski bodo po vsebini, obliki, dolžini, plačljivosti .. Lahko pa tudi priporočite katerega od drugih obiskov, ki ste ga imeli na vaši šoli.
P.S. Če bo priporočanja preveč in bo zgledalo  komercialnožalosten, vas bomo čez 14 dni prosili, da prenehate. Ampak do tovrstnega obvestila pa kar z besedo na plan. smeško
V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Vojka Macedoni -

Jana Dular je imela pred približno enim mesecem na naši šoli, OŠ Grm Novo mesto, dve predstavitvi. Učenci in učitelji lahko samo pohvalimo njeno predavanje. Izkušnje: občasno pride prav kakšna novost, saj je to za učence zanimivo, če pa bi bilo prevečkrat, bi postalo nezanimivo.

Vojka Cvitko Macedoni

V odgovor na Vojka Macedoni

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Tomislav Golob -
Moje izkušnje so zelo različne, večinoma pozitivne. Na eni osnovni šoli smo takšne predstavitve imeli vsako leto eno, vključili smo učence od 6. - 9. razreda. Predstavitev je trajala 2 šolski uri v telovadnici ali jedilnici, pobirali smo od učencev po cca 2 evra. Za učence zelo zanimivo, učitelji niso komplicirali z odpadlimi urami.
Na drugi osnovni šoli imamo mogoče enkrat na leto povabljenega gosta kar v razred (navadno svetovne popotnike ali spremljevalce), predstavitev poteka pri uri GEO. Učenci so bolj zainteresirani, informacije iz prve roke so zelo popestrile pouk. Problem je lahko plačilo, najbolje je gosta povabiti preko poznanstev in zastonj. Še bolje je imeti geografa, ki potuje in so informacije iz prve roke in zastonj, pa še z veseljem poda vedenje o prostranstvih sveta.
V odgovor na Tomislav Golob

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Igor Zadravec -
Pri nas je bila Jana nekje v začetku marca in odzivi učencev so bili pozitivni, navdušeni nad predstavitvijo in začudeni nad situacijo, da lahko kje v svetu preživijo z 1€ na mesec.
naši razvajenčki si se veda tega ne morejo predstavljat, ker še vedno živimo v razkošju in izobilju, pa čeprav že 5 let poslušamo o recesiji in krizi, kaj pa to v resnici pomeni, pa ne vemo ... morda... imamo druge vrednote kot otroci nekje v Afriki.

Za razmislek tudi tale film, ki sicer ni povezan s predavanjem Jane, je pa poučen!

http://www.cultureunplugged.com/play/1081/Chicken-a-la-Carte

V odgovor na Igor Zadravec

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od MARI KARNET -
V tednu otroka izvajamo humanitarni projekt v okviru katerega izvajamo različne dejavnosti za osveščanje in vzbujanje humanitarnega čuta in za spoznavanje življenja otrok na različnih koncih sveta. za vse učence predmetne stopnje izvajamo tudi predstavitev izbranih držav Azije, Latinske Amerike in Afrike. V razred prihajajo popotniki in humanitarni delavci, najpogosteje naši bivši učenci. Po predavanju je v razredu tudi debata. Nazadnje smo imeli za 6. razred Indijo, za sedmi razred Vietnam, za osmi razred Honduras, za deveti Kostariko. Isti dan (izvajamo kulturni dan) pripravimo humanitarno prireditev, ki jo izvajajo naši bivši in sedanji učenci. Z vsem denarjem , ki ga zberemo plačujemo šolnino dvema dekletoma Tibetankama, ki se izobražujeta v Tibetans Chilldren Village v Dharamsali. Enoletna šolnina znaša 300 evrov. 
V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Polonca Centa -
Pozdrav vsem skupaj.

Tudi na naši šoli je imela Jana Dular predavanje za dijake, s katerim jih je izjemno navudšila, saj jim je približala Afriko na tak način, kot je ne more nobena knjiga. Dijake je motivirala s svojo zavzetostjo, saj jim je dokazala, da tudi posameznik lahko naredi veliko, pokazala pa jim je tudi, da za zadovoljstvo ne potrebujemo obilice materialnih dobrin, s katerimi se pogosto brez potrebe obdajamo. Dijaki so želeli "posvojiti" kakšnega šolarja, vendar jim je povedala, da društvo ELA deluje na drugačen način (privabiti otroke v šolo z vsakodnevnim obrokom). Kljub temu so se dijaki odločili, da ji bodo tudi v bodoče pomagali s svojimi prispevki.

Naša izkušnja s tem predavanjem je izjemno pozitivna, zato ga toplo toplo priporočam!

P.S. Sicer pa je Jana moja bivša dijakinja in jo globoko spoštujem, zaradi vsega, kar počne.
V odgovor na Polonca Centa

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Anton Polšak -

Danes je ravnatelj OŠ Stari trg ob Kolpi poslal v tej zvezi vabilo in prošnjo, da bi seznanili učitelje geografije in zgodovine glede možnosti, da bi omenjena gdč. imela po kakšno predstavitev ali predavanje na šolah. Zapisal je: "Gospodična Jana Dular je osebnost, ki na pravi način pomaga otrokom Afrike, da jim bi zagotovila pravico do šolanja. S svojimi predavanji naredi nepozaben vtis na učence in zaposlene. Deluje vzgojno in poučno." Kakorkoli, izpolnjujem njegovo prošnjo z dobrim namenom.

 

 

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Predstavitev Malavija, Ugande in Tanzanije

od Nina Farič -
Prejšnji teden sem za učence 8. razredov organizirala gostovanje predstavnikov društva Humanitas. Z izvedbo delavnice na temo pravična trgovina smo bili skupaj z učenci zelo zadovoljni (pestra izvedba s vzpodbujanjem aktivnosti učencev). Za jesen v sodelovanju z njimi načrtujemo razstavo z interaktivnim pristopom in nabor gradiva za šolsko knjižnico. Priporočam.