20 let Slovenije v Evropski uniji in volitve v Evropski parlament 2024

20 let Slovenije v Evropski uniji in volitve v Evropski parlament 2024

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

V muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije je v preddverju Viteške dvorane od 4. aprila do 6. junija 2024 na ogled razstava Slovenska evropska pot: 20 let Slovenije v EU.

Razstava dobro pokaže, da smo Slovenci v ugodnem sozvezdju zgodovinskih okoliščin in osebnosti takrat umeli in ujeli pomen zgodovinskega trenutka. Opominja nas, naj prepoznavamo današnje izzive in se nanje zrelo odzivamo. Na obvladljivem prostoru v vsakomur razpoložljivem času omogoča, da se seznani s stopničkami, ki so nas tudi kot državo pripeljale »nazaj v Evropo«. Več o razstavi in drugih uporabnih virih najdete v priponkah in na spodnji povezavi:

https://vimeo.com/926907654

Več kot 400 milijonov evropskih volivcev bo med 6. in 9. junijem izbiralo 720 poslancev Evropskega parlamenta, edine neposredno voljene institucije v EU. V novem mandatu bo Slovenija imela devet poslancev, enega več kot doslej.

En poslanec več

Tokrat bomo volili devet poslancev, kar je eden več kot v preteklosti. Od letošnjih volitev bo namreč Evropski parlament štel 720 poslancev, 15 več kot do zdaj. Dodatne sedeže bo dobilo 12 držav članic. Po dva bosta pripadla Španiji, Nizozemski in Franciji, po en sedež pa poleg Sloveniji še Avstriji, Slovaški, Poljski, Danski, Finski, Belgiji, Latviji in Irski.

Za posamezno državo se število poslancev določi glede na število prebivalstva, giblje pa se od najmanj šest do največ 96 poslancev. V skladu s Pogodbo o EU število poslancev ne sme presegati 750.

Več o evropskih volitvah je na voljo na spletni strani o evropskih volitvah in v priponki.

KONTEKST/ Didaktični izzivi pri predmetu družboslovje in pri AD: dijaki  poznajo, razumejo in vrednotijo položaj Slovenije v Evropi; dijaki pridobivajo in nadgrajujejo znanje o delovanju demokratičnih/političnih institucij v Republiki Sloveniji, Evropski uniji; spoznavajo razloge za evropsko povezovanje, mejnike povezovanja (Pogodbe EU) in simbole EU, − spoznavajo glavne institucije EU (Evropski parlament, Evropska komisija, Evropski svet in Svet EU) in opišejo potek volitev v Evropski parlament, − raziskujejo pravice, ki jih imajo kot evropski državljani in spoznavajo razloge in pomen članstva Slovenije v Evropski uniji.