Vabilo na webinar: Kaj nam ponuja prenovljena Uporabna geografija?

Vabilo na webinar: Kaj nam ponuja prenovljena Uporabna geografija?

od Tatjana Kikec -
Število odgovorov: 1

Spoštovane učiteljice, spoštovani učitelji!

Lepo vabljeni na webinar z naslovom »Kaj nam ponuja prenovljena Uporabna geografija?«, kjer vam bomo predstavili prenovljeno spletišče uporabna.geografija.si. Posodobili smo obstoječe vsebine in dodali nekaj novih.

Seznanili vas bomo s tematskimi mobilnimi aplikacijami, ki bodo ob geografih nagovorile tudi učitelje naravoslovja, kemije, biologije in drugih predmetov. Trenutno jih je na voljo 16, pri vseh pa so dodane spletne povezave do pregledovalnikov vnosov in zbirnega zemljevida vnosov z rezultati. Ob njihovi uporabi s pametnimi telefoni bodo učenci in dijaki dodatno motivirani za delo.
Za vse, ki imate vsebine raje predstavljene v zgodbah, bomo prikazali nekaj zgodb z zemljevidi. Marsikomu bo tovrstni pristop olajšal razumevanje predstavljene vsebine.
Predstavili vam bomo še posodobljen iskalnik po zemljevidih, ki smo ga dopolnili s številnimi novimi vsebinami – zemljevidi, vključno z zgodovinskimi kot je npr. franciscejski kataster, sodobnimi kartografskimi podlagami v različnih merilih in z zemljevidi vseh mobilnih aplikacij s spletišča. Če boste želeli ustvariti lasten zemljevid, je iskalnik pravo orodje za vas.
Za vse, ki se vedno znova sprašujete, kam bi peljali učence in dijake na ekskurzijo, bomo predstavili bogato zbirko šolskih ekskurzij, tudi interdisciplinarnih, katerih avtorji so učitelji sami. Lahko boste dodali svojo ekskurzijo in jo delili z ostalimi uporabniki.
Prenovljeno spletišče ponuja tudi druge vsebine, med drugim prva gradiva v smeri uporabe umetne inteligence v šoli in predloge drugih virov.
Pobrskajte po spletišču in ga uporabite pri vašem delu z učenci ali dijaki, pa tudi za lastni potep …

Na webinar vabimo učitelje vseh predmetnih področij. Potekal bo v sredo, 7. februarja 2024, z začetkom ob 17. uri. Vodila ga bosta dr. Blaž Repe in dr. Tatjana Kikec.

Povezava do webinarja: https://arnes-si.zoom.us/j/95597494264

Lepo vabljeni!

Tatjana in Blaž

V odgovor na Tatjana Kikec

Posnetek webinarja Kaj nam ponuja prenovljena Uporabna geografija?

od Tatjana Kikec -
Spoštovane učiteljice in spoštovani učitelji!

Za vse, ki se nam včeraj niste uspeli pridružiti na webinarju, pošiljam povezavo do posnetka.

Na webinarju sta dr. Tatjana Kikec in dr. Blaže Repe predstavila prenovljeno spletišče Uporabna geografija (uporabna.geografija.si). Posodobitev spletišča je omogočil Arnes, ki je bil tudi organizator webinarja.

Spletišče je v okviru posodobitve dobilo povsem novo podobo, posodobljene so bile tudi obstoječe vsebine, ki smo jim dodali še precej novih. Dostop do spletišča je še naprej mogoč brez prijave, prijaviti se morate le v primeru, če želite dodati svojo ekskurzijo ali se oglasiti v forumu.

Predavatelja sta udeležence seznanila z različnimi tematskimi mobilnimi aplikacijami, ki jih lahko pri svojem delu z učenci in dijaki poleg geografov uporabijo tudi učitelji naravoslovja, kemije, biologije in drugih predmetov. Trenutno jih je na voljo 16. Pri vseh so dodane tudi spletne povezave do pregledovalnikov vnosov in zbirnega zemljevida vnosov (rezultati). Uporabnikom je poleg aplikacij na voljo tudi 7 različnih zgodb z zemljevidi.

Na spletišču se nahaja tudi bogata zbirka ekskurzij, katerih avtorji so učitelji. Trenutno jih je na voljo 274. Ekskurzije nam lahko služijo za zbiranje idej, kam bi peljali na ekskurzijo svoje učence in dijake, lahko pa na spletišču ustvarimo tudi lastno ekskurzijo.

Številne novosti uporabnikom ponuja posodobljen iskalnik po zemljevidih. Ta je dopolnjen z različnimi novimi vsebinam, vključno z geološko karto, kartami vseh mobilnih aplikacij s spletišča ter s sodobnimi kartografskimi podlagami v različnih merilih. S ponujenimi orodji lahko uporabniki preprosto filtrirajo zadetke, ustvarijo lasten zemljevid in ga natisnejo ali na primer poiščejo naravne znamenitosti v bližini svojega stojišča.

Prenovljeno spletišče ponuja še druge vsebine, kot so na primer video navodila za ustvarjanje lastnega zemljevida, predlogi različnih uporabnih orodij, spletne povezave do domačih in tujih interaktivnih tematskih zemljevidov, prva gradiva v smeri uporabe umetne inteligence v šoli in še kaj.

Predavatelja sta poudarila, da je v naslovu spletišča izpostavljena sicer geografija, da pa bodo na njem zagotovo kaj uporabnega za svoje delo z učenci in dijaki, našli učitelji prav vseh predmetnih področij. Prisotne sta povabila k uporabi vsebin in orodij na spletišču, hkrati pa sta jih pozvala k posredovanju predlogov in idej za dodatne vsebine, ki jih lahko posredujete na uporabna.geografija@guest.arnes.si.

Posnetek webinarja je dostopen na: https://video.arnes.si/watch/dbjkbv12l2kq

Vabljeni k ogledu!

Tatjana in Blaž