Forum novic

Pred prazničnimi dnevi

Pred prazničnimi dnevi

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0


Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra.

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, kot spomin na tisti veličastni dan pred 25. leti, ko smo 23. decembra 1990 na plebiscitno vprašanje: Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država? odgovorili z: DA. In tako nas je odgovorilo 1.289.369. Proti je bilo le 57.800 glasov. Brez dvoma smemo trditi, da smo tisti dan Slovenke in Slovenci pa tudi drugi prebivalci tedanje Republike Slovenije izkazali enotnost in trdno odločenost in pogum, da uresničimo sanje in hrepenenja mnogih, da ustanovimo lastno državo. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo. Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. December  tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti. Letos mineva 30  let od razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost.

Nismo zamudili zgodovinske priložnosti, ki se nam je ponudila. Vsi vemo, da je bil to zelo razburkan čas, da je v vzhodni Evropi vrelo, da je padel berlinski zid, da je bil to čas demokratičnih vstaj v vseh evropskih državah s komunističnim totalitarnim režimom.

Veliko virov ob 30-letnici je na portalu MMC RTVSLO.

Tematsko spletno mesto, ki je stičišče kronoloških in zgodovinskih podatkov, aktualnih pregledov s kulturnega, notranjepolitičnega, zunanjepolitičnega, turističnega, športnega ter drugih področij, pa tudi bogatega slikovnega in video gradiva:

  https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let

V priponki spodbude za razmišljanje in delovanje ponujam še nekaj misli za razmisleke v času, ko tudi sami ozaveščamo vrednote, ki jih živimo in so povezane tudi z odnosom do domovine…,ko razmišljamo tudi kritično.

Vsebinski okvir: SPI katalog znanja družboslovje/ metodično-didaktična priporočila/AKTUALNE obletnice / nameni učenja: razvijati sposobnost  za samostojno in kritično razmišljanje, razvijati sposobnost  za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika in za ključne zgodovinske dogodke ter procese ter mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

Ključne besede: demokracija, ustava, demokratične vrednote, aktivno državljanstvo, odnosne vrednote, angažiranost, zavedanje, …

Spodbuda

Zahvaljujemo se vam za vaša prizadevanja in osmišljanja pri pouku družboslovnih vsebin.

Da bi tudi v prihodnje skupaj  znali in zmogli izbirati  trenutke za svoje drobne, drugim očem nevidne prazničnosti, kjerkoli in kadarkoli in za karkoli kar prispeva kulturi sobivanja.