10. december – mednarodni dan človekovih pravic

10. december – mednarodni dan človekovih pravic

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Generalna skupščina ZN je za mednarodni dan človekovih pravic določila 10. december, ker je na ta dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.

Današnji mednarodni dan človekovih pravic, 10. december, bo potekal pod geslom Za hitrejše okrevanje in podnaslovom Zavzemimo se za človekove pravice.

Za ustrezen odziv na pandemijo covida-19 in našo zaščito tudi v prihodnosti potrebujemo univerzalne okvire, ki temeljijo na človekovih pravicah. Denimo na prizadevanjih za zagotovitev zdravstvenih storitev za vse, je v poslanici ob mednarodnem dnevu izpostavil generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

Učinkovit odgovor na pandemijo mora po njegovih besedah temeljiti na solidarnosti in sodelovanju. Ljudje in njihove pravice morajo biti v ospredju odziva na pandemijo, poudarjajo v ZN.

 V Sloveniji pa varuh Peter Svetina kot ključne vrednote izpostavlja strpnost, solidarnost in človečnost.

Slovenski varuh človekovih pravic je Peter Svetina. Ta je v svoji poslanici ocenil, da zdajšnji čas prinaša tudi trenutek za razmislek o naših vrednotah in o kulturi, ki jo povezujemo z njimi – “o kulturi strpnosti, kulturi sprejemanja in dialoga, kulturi vključevanja in nenazadnje tudi kulturi medsebojne komunikacije”. Opaža, da je nestrpnosti v času epidemije še več.

Spomnil je na svoj poziv k ukrepom za spoštovanje človekovih pravic, ki ga je izdal letos ob 75-letnici ZN. V njem izpostavlja osrednjo vlogo, ki jo imajo človekove pravice v odzivanju na krize ter v prizadevanjih za enakost spolov, sodelovanje javnosti, podnebno pravičnost in trajnostni razvoj.

Tako v boju proti pandemiji kot pri oblikovanju boljše prihodnosti za vse sodelujmo. Pri tem pa naj bodo v središču človekove pravice, je še pozval v poslanici ob mednarodnem dnevu.

https://www.varuh-rs.si/sporocila-za-javnost/novica/poslanica-varuha-clovekovih-pravic-ob-mednarodnem-dnevu-clovekovih-pravic/

Kontekst: https://www.zpms.si/aktualno/

 https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174738514?s=mmc

 Didaktični izzivi pri pouku družboslovje/ sodelovanje, soudeležba, prispevanje,

solidarnost, človečnost...

https://youtu.be/AtlheRnfD64

S kakovostnim razrednim dialogom o pomembnih temah razvijamo kulturo (po)govora, poglabljamo zavedanje o moralnih vrednotah in dilemah, soustvarjamo razmere za pristne, spoštljive odnose, spodbujamo samospoštovanje in medsebojno spoštovanje, sodelovanje, radovednost in zdravo samozavest. Osnova je znanje o družbenih procesih, krepitev zavedanja o različnosti stališč in vrednot, pomena odgovornosti do sebe in drugih ob različnih oblikah sodelovanja in širjenju socialnih in podpornih mrež. Angažiranost in aktivizem mladih ob sodelovanju in soudeležbi pri različnih aktivnosti spodbuja strpnost, razvija kritičnost, toleranco, razvija kulturo dialoga in sposobnosti argumentiranja. Ob tem se širijo pogledi na posamezne vrednote, dogodke in pojave v družbi.