Forum o uporabi spletišča

Iskanje po zemljevidih

Iskanje po zemljevidih

by marko krevs -
Number of replies: 2

Iskalnik po zemljevidih je zamišljen kot prilagodljivo orodje za prostorsko poizvedovanje - na osebnem računalniku ali na prenosnih pametnih napravah na terenu. Zaradi raznovrstne uporabnosti smo vgradili številna orodja, ki vam lahko pridejo prav v različnih okoliščinah - nekaj idej o uporabi nameravamo v kratkem spodbuditi z video napotki za uporabo. 

Tudi pri naboru zemljevidov, ki si jih lahko izberete med uporabo iskalnika, smo imeli v mislih različne uporabnike in okoliščine uporabe. V delovnih različicah smo preizkušali še bistveno večje število razpoložljivih zemljevidov, a smo jih za zdaj omejili na "ožji izbor". Naša želja je bila, da vsakemu uporabniku omogočimo samostojno dodajanje poljubnih slojev / zemljevidov ter dodatna analitična orodja (na primer navigacijo po izbranih zemljevidih), kar smo v delovnih različicah že izvedli. Žal pa bi v sedanji tehnični rešitvi (iskalnik temelji na oblačni storitvi ArcGIS Online) to lahko pomenilo nepredvidljive stroške za Univerzo. Rešitev bi bila prenos iskalnika na lasten ArcGIS strežnik, česar žal za zdaj ne moremo ponuditi. 

Tako, kot celotno spletišče, bomo tudi iskalnik po zemljevidih poskušali prilagajati željam in potrebam vas - uporabnikov. Seveda v okviru naših zmožnosti. Za večje izpopolnitve bo morda potrebno poiskati tudi zunanjo pomoč ali pridobiti dodaten projekt. Prosimo, sporočite nam svoje predloge za izboljšave, nadgradnje iskalnika ter zbirke zemljevidov. Ali nam sporočite svoje izkušnje, vprašanja. Kot odgovor na to objavo, ali na uporabna.geografija@guest.arnes.si. 

 

In reply to marko krevs

Odg: Iskanje po zemljevidih - NOVI ZEMLJEVIDI

by marko krevs -

Trenutno delamo na vključitvi regionalizacije Slovenije (ki je v rabi v OŠ / SŠ) in planinskih poti. Razmišljamo pa tudi o vključitvi tematskih zemljevidov, kot na primer zemljevidov toplotnega otoka Ljubljane, lokacij prizorišč snemanj filmov v Sloveniji, zemljevidov iz že obstoječih aplikacij ali novih mobilnih aplikacij - na primer predlogov za izboljšave krajev po Sloveniji. Zaenkrat spodbujamo domišljijo in dodajanje zanimivih zemljevidov - če se sčasoma pokaže, da bo zemljevidov preveč, bomo iskali drugačne rešitve.   

In reply to marko krevs

Odg: Iskanje po zemljevidih - NAPOTKI

by marko krevs -
Na delavnici "Geografija je lahko tudi uporabna" (17.4.2019 na Oddelku za geografijo FF UL, financer ARNES) so bile predstavljene različne možnosti uporabe Iskalnika po zemljevidih - rezultat pa je tudi tale nazorna in sistematična predstavitev, z vgrajenimi video prikazi izvedb nekaterih nalog (izdelal jo je Blaž Repe).