Vabilo na okroglo mizo

Vabilo na okroglo mizo

od Mirsad Skorupan -
Število odgovorov: 2

Spoštovani,                                                                                                                                            

Komisija za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije

v četrtek, 22. novembra 2018 ob 17.00 v dvorani Zemljepisnega muzeja (Gosposka ulica 13, Ljubljana) vabi na okroglo mizo z naslovom: Uvrščanje negradbenih trajnostnih ukrepov v načrt urejanja porečij s poudarkom na protipoplavni varnosti in primeri dobre prakse

Cilj okrogle mize je razprava vladnih in nevladnih organizacij o trajnostnem upravljanju z vodo v okviru evropskih direktiv (vodna, poplavna,…) ter primerih trajnostnih ukrepov pri upravljanju s porečji s poudarkom na protipoplavni varnosti.

Predstavniki bodo osvetlili njihov pogled (in po možnosti aktivnosti) na področju trajnostnega upravljanja z vodami:

- dr. Peter Frantar Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije

- Simon Zajc, državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor

- predstavnik Agencije RS za okolje

- predstavnik Direkcije RS za vode

- dr. Lidija Globevnik, Društvo vodarjev Slovenije

- dr. Milan Kobal, nosilec predmetov iz hudourništva na Biotehniški fakulteti UL

- predstavnik Gasilske zveze Slovenije

Moderatorka: mag. Florjana Ulaga, Komisija za hidrogeografijo

Na kratko o okrogli mizi:

Vodna in poplavna direktiva navajata, da je za dolgoročno uspešno upravljanje s porečji potreben trajnostni pristop. Ministrstvo za okolje in prostor v svojih akcijah podpira tako gradbene kot negradbene ukrepe varovanja pred poplavami. Izvedbeno negradbene ukrepe izvajamo geografi  skupaj z Agenijo za okolje z akcijo postavljanja oznak visokih voda z namenom ozaveščanja in izobraževanja vseh zainteresiranih na terenu. Prav tako trajnostne ukrepe preučujejo in uporabljajo vodarji ter jih preučujejo hudourničarji. Trajnostni ukrepi vplivajo tudi na način odziva gasilcev ob poplavah.

Predstavniki državnih institucij bodo predstavili pogled državnih organov na protipoplavno varnost, predstavniki nevladnih organizacij pa njihove dejavnosti in pogled, skupaj pa bi pogledali tudi možnosti sodelovanja NVO pri upravljanju s porečji (NUV-i).

Na okrogli mizi bomo skušali:

-        opredeliti pomen trajnostnega upravljanja,

-        predlagati in prediskutirati novejše ideje, ter

-        opredeliti sodelovanje NVO v dolgoročnih ukrepih NUV.

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo izjemni hidrološki dogodki, upravljanje s porečji in hidrogeografija. Še posebej vabljeni študentje, učitelji in profesorji geografije.

Vstop je prost, prosimo pa, če lahko udeležbo potrdite na email: hidrogeografija@gmail.com

V odgovor na Mirsad Skorupan

Vabilo na okroglo mizo »Vloga in pomen geologije v formalnem izobraževanju«

od Igor Lipovšek st. -

Posvetovanje »Vloga in pomen geologije v formalnem izobraževanju«
V okviru tedna Univerze v Ljubljani (3.-7.12.2018), v soorganizaciji Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Slovenskega geološkega društva, organiziramo posvetovanje z naslovom »Vloga in pomen geologije v formalnem izobraževanju«.

Posvetovanje je namenjeno razpravi o tem, kakšna je vloga geologije pri izobraževanju na stopnji predšolske vzgoje, osnovne in srednje šole, predstavljen pa bo tudi pomen geologije v visokošolskem izobraževanju. Na posvetovanju bodo predstavljeni rezultati dela v okviru različnih projektov in v zadnjih letih tudi Skupine za popularizacijo geologije. Med in po predstavitvah bo potekala odprta razprava vseh sodelujočih.
Posvetovanje bo potekalo v sredo, 5.12.2018 v prostorih Oddelka za geologijo na Aškerčevi 12 (predavalnica P-210, 2. nadstropje), s pričetkom ob 17:00.

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Vabilo na geografsko večernico - četrtek, 20. decembra ob 20.00 - o spletnem preverjanju znanja

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

V četrtek vas vabimo, da se z računalnikom, tablico ali pametnim telefonom ob 19.58 videokonferenčno vključite na povezavo https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija in vklopite zvočnike.

Kolega Zoran Habot bo predstavil spletne kvize.

Na https://quizizz.com/admin/quiz/5c0eb53f15ce5c001a1d2e30 se enostavno naredi kviz na spletu v slovenskem jeziku. Ne potrebujemo več Turning pointa in plačljivih kvizov. Gre za https://quizizz.com, kjer lahko preprosto rešujemo različne kvize drugim ali pa si sestavimo svoj kviz za preverjanje znanja. Zakaj je zanimiv? Ker lahko učenci dostopajo do kviza preko računalnika ali še bolje preko telefona.

Potem pa še malo o uporabi QR-kode (kure) in spletne učinice pri geografiji. To je bilo razvito v razvojni nalogi Razvijanje in preizkušanje sodobnih organizacijskih in didaktičnih pristopov za delo z nadarjenimi v OŠ in SŠ: Terensko delo na internetu?  Znotraj teme bi se dotaknil googlove spletne učinince. Le ta  omogoča učiteljem, da prihranijo čas, organizirajo svoja predavanja in izboljšajo komunikacijo. Učilnica je novo orodje v storitvi Google Apps for Education, ki omogoča učiteljem hitro ustvarjanje in organiziranje nalog, učinkovito posredovanje povratnih informacij in preprosto komunikacijo s svojimi študenti. Učilnica omogoča učencem, da organizirajo svoje naloge v storitvi Google Drive, jih dokončajo in oddajo ter komunicirajo neposredno s svojimi učitelji in sošolci. Učilnica združuje Google Dokumente, Drive in Gmail, kar omogoča učiteljem, da ustvarijo in zberejo naloge brez papirja. Učitelji lahko hitro vidijo, kdo je dokončal nalogo oz. je ni dokončal, ter neposredno posredujejo sprotne povratne informacije. Učitelji lahko ustvarijo obvestila, zastavijo vprašanja in sproti komunicirajo z učenci.

Smo vas prepričali? Vsaj pol pogleda in pol poslušanja se vam za pol ure splača nameniti. Mogoče vam bo olajšalo in poenostavilo pouk in ga naredilo bolj učinkovitega in zanimivega.

P.S. Seveda pa tudi hvala Mateju Matkoviču, ker je letošnji led večernic prebil prejšnji mesec.