KOCENOVA SOBOTA

KOCENOVA SOBOTA

od Mirsad Skorupan -
Število odgovorov: 1

               

 

VABILO NA 7. »KOCENOVO SOBOTO«

 

V spomin na Blaža Kocena tudi letos pripravljamo vodeni pohod po Ponikvi in njeni okolici. Letošnja sobota bo posvečena spominu na dr. Stanka Buserja, ob 10-letnici njegove smrti. Dobimo se v

soboto, 18. marca 2017, ob 8.30 uri

pred Osnovno šolo Blaža Kocena na Ponikvi.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi poti bo sledil pohod po delu »Kraške-vodne poti dr. Stanka Buserja«, kjer bo zbrane udeležence vodil glavni avtor poti prof. Tomo Golob.

Krenili bomo proti spominskemu parku, cerkvi sv. Martina in Slomškovemu trgu. Pot bomo nadaljevali po jerebikinem drevoredu do biološke čistilne naprave in mimo kraškega izvira do rastišča velikonočnice, ki bo v tem času v polnem razcvetu. Ogledali si bomo kraški ponor in rojstno hišo dr. Stanka Buserja. Na povratku nas bo pot vodila mimo »perišča« proti izhodišču pri OŠ Blaža Kocena, kjer bo okoli 11.30 poskrbljeno za toplo malico vseh pohodnikov.

Po malici bo v jedilnici OŠ okoli 12. ure krajše strokovno srečanje v spomin na ponkovskega rojaka geologa prof. dr. Stanka Buserja. Prispevke o življenju in delu geologa dr. Stanka Buserja bodo predstavili njegova rojakinja in sošolka Slava Kovačič, dr. Matevž Novak (predsednik Slovenskega geološkega društva), dr. Jurij  Kunaver in Igor Bahar. Igor Bahar  udeležence kasneje vabi tudi na vodeni 2-3 urni ogled zanimivega kraškega območja na bližnjem Plešivcu (Frmilska dolina), ki ga raziskuje.

Startnina 5 € zajema tudi toplo malico v OŠ.

Lepo vabljeni vsi ljubitelji pohodništva in narave!

 

Predsednik TOD Ponikva                 Predsednik DUGS                        Ravnateljica OŠ Blaža Kocena Ponikva

Zlatko Zevnik l. r.                                Rožle Bratec Mrvar l. r.              Andreja Ocvirk l. r.


(Uredil(a) Igor Lipovšek - izvorni prispevek petek, 10. marec 2017, 17:33 )

V odgovor na Mirsad Skorupan

Današnja četrtkova večernica na daljavo - Kamninska zb(i)rka

od Igor Lipovšek st. -

V četrtek, 23. marca ob 20.00 vas DUGS vabi na klepet o šolskih kamninskih zbirkah.

Za kratek uvod v pogovor smo poprosili Petro Madronič z OŠ Koseze, do besede pa boste lahko prišli vsi, ki se boste minuto pred osmo povezali na https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija . Klepetu se bo pridružila tudi  dr. Petra Žvab Rožič z  Oddelka za geologijo ljubljanske univerze.

Tudi če malce zamudite, ni težava, ker je vstop v videokonferenčno okolje za ostale udeležence neslišen in neviden.

Za kratek uvod si lahko pogledate  film "Šolska zbirka vzorcev sarmatijskih kamnin iz Pristavice pri Rogaški Slatini" na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=5MMddzVd0Bg , Kocenov pohod na  http://sio.si/2017/03/19/7-kocenov-pohod-na-ponikvi/ in razstavo  http://sio.si/2017/03/21/litosfera-razstava-na-univerzi-ljubljana/ 

Namen klepeta nakazuje že oklepaj v naslovu: povedati si, koliko kamnin in geologije se nam zdi ustrezno na šoli. Trajanje: 25-30 minut.

Moto bo naravnogeografski: Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen (Ivan Minatti)