Forum novic

Vabimo vas in napovedujemo

Vabimo vas in napovedujemo

od Igor Lipovšek st. -
Število odgovorov: 9

- Geografsko društvo Maribor in Oddelek za geografijo FF UM abita na potopisno predstavitev Tomaža Cigüta (študenta geografije na Oddelku za geografijo FF UM) z naslovom ARGENTINA in ČILE, ki bo v sredo, 25. maja 2016, ob 18.30 uri na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 0.1/FF (pritličje).

- Geografsko društvo Gorenjske vabi svoje člane in vse, ki jih tematika zanima, na srečanje s Samom Košnikom, inženirjem geodezije, sicer ljubiteljem in poznavalcem Afrike. Tokrat nam bo predstavil  >Še  46 odtenkov Tanzanije<. Pridite v sredo, 25. maja 2016 ob 17.uri v geografsko učilnico v Osnovni šoli Stane Žagar Kranj.

- Novica SIO tokrat prinaša vest o četrtkovi večernici o spletnih kvizih za šolsko rabo. Mojca in Igor sta bila zanimiva, polurni posnetek pa si lahko pogledate.

- še 4 tedne imate časa, da sodelujete s svojimi geografskimi prospekti na Fabianijevem natečaju

- še 2 tedna imate časa za prijavo na seminar o minimalnih standardih pri pouku. Seminar bo 27. junija v Ljubljani.

-LGD pa prihodnjo soboto (28. maj 2016) vabi v Prekmurje in Porabje. Več informacij

Jeseni (sredi oktobra) pa ne pozabite na Sirikt (prijava prispevkov že poteka), Fabianijev bienale in tabor Društva učiteljev geografije v Vipavski dolini.

-------------

Pa največji geografski dogodek:

Oddelek za geografijo FF UM, v sodelovanju z ZGS in DUGS, pripravlja 22. zborovanje slovenskih geografov, ki bo 29. in 30. septembra 2017, v Mariboru.

V vsebinskem pogledu bodo v ospredju štirje tematski sklopi:

1. Med naravnim, ruralnim in urbanim. Ta je namenjen prikazom ekonomskih, socialnih, kulturnih  in regionalnih razmer na obravnavanem območju.

2. Živeti Maribor, je namenjen urbano geografskim temam.

3. Sonce vzhaja na vzhodu. V tem sklopu bodo predstavljeni prispevki z okoljsko in fizično geografsko vsebino.

4. Geografija >na enem hektarju<. Sklop je namenjen didaktičnim temam, še posebej učnim pristopom in vsebinam poučevanja geografije na omejenem prostoru.

Vabimo geografe iz pedagoške, aplikativne in raziskovalne sfere, da predstavijo rezultate svojega dela, toliko bolj, če se ti nanašajo na območje, ki je predmet zborovanja. Zaželeni  so znanstveni in strokovni prispevki ter posterji, še posebej posterji učencev in dijakov. Posterji bodo razstavljeni v času zborovanja.

Prijave k aktivnemu sodelovanju pošljite na elektronski naslov zborovanje2017@um.si<mailto:zborovanje2017@um.sido 1. junija 2016, za prijavo posterjev učencev in dijakov pa do 19. septembra 2016.


V odgovor na Igor Lipovšek st.

Odg: Vabimo vas in napovedujemo

od Igor Lipovšek st. -

Geografija v šoli prinaša: Namakanje v Egiptu, Naravno posebnost Lošč na Kozjanskem, Analizo srednješolskih učbenikov, Pojmovne mreže, Podnebje Slovenije, Podnebne spremembe, Onesnaženi Ciudad de Mexico, Pisno ocenjevanje učencev, Aplikacijo Nearpod za preverjanje znanja; Zanimivost in Novice. In Novo iz (geografskih) založb.

Če je kdo pozabil oddati, dijaki in učenci pa so naredili – še nekaj dni imate na voljo, da polikate in pošljete geografske prospekte za 4. Fabianijev bienale.

17 nas je zanesljivih. Če še koga mika, da z nami razmisli »koliko morajo učenci/dijaki znati, da sem lahko zaprepaden/a, razočaran/a, zadovolj(e)n/a, vesel/a ali navdušena nad njihovim znanjem? (in svojim poukom)«, naj se pridruži 27. junija 2016 na seminarju o minimalnih standardih. Prijavite se kar na pošiljateljev naslov.

O jugovzhodnoevropski olimpijadi pa lahko preberete na http://sio.si/2016/06/10/jugovzhodnoevropska-geografska-olimpijada/   

Lep pozdrav

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Obvestilo - september 2016

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi. Papir se je poslovil; edine novice z ZRSŠ bodo posredovane takole in prek Geoliste. Zato se jih bomo  povzeli vsak mesec.

Seminarja:

- DRUGAČNA GEOGRAFIJA, ki ga skupaj pripravljata ZRSŠ in DUGS. Potekal bo 14. in 15. oktobra v Vipavski dolini. Ker se bo delovni spored spreminjal, boste natančnejši in osveženi program lahko prebrali na spletnih straneh DUGS. Zaradi potrdil in da bi zagotovili sofinanciranje MIZŠ, Vas prosimo, da se sami ali da Vas šola prijavi v sistem Katis.

OSEMDELNA VIDEOKONFERENCA ZA OPORO POUKU GEOGRAFIJE. Seminar je popolna novost, saj gre za osem večernih usposabljanj, ki jih boste opravili od doma, ob računalniku, lahko že v pižami. Lansko leto sta komisija za e-geografijo in DUGS tovrstno izobraževalno obliko preverila in je delovala. Na sporedu bo 8 tem. Prva bo 29. septembra (četrtek) ob 20.00 na sporedu dr. Tatjana Kikec z 20-minutnim predavanjem Uporabnost spletnega orodja Google Zemlja pri pouku geografije. Po predavanju bo časa še 20 minut za razpravo ali vprašanja predavateljici/u. Prosimo, da se prijavite v sistem Katis do 15. septembra, saj je seminar potrdilo ministrstvo. Če nas bo prijavljenih več kot 28, bo cena okoli 8 evrov.

Še je čas, da se prijavite na konferenco Sirikt, ki bo 6. in 7. v Kranjski Gori.

Kaj s(m)o šolski geografi počeli, lahko preberete na spletnem portalu SIO. Na voljo je tudi članek oz. poročilo o študijskem srečanju 24. avgusta v Ljubljani. V članku je poleg povezav na učna gradiva tudi povezava za anketo.

Uspešen začetek šolskega leta vam želimo.

Danijel, Anton, IgorV odgovor na Igor Lipovšek st.

Ljubljansko geografsko društvo vabi na Dunaj 8. in 9. oktobra

od Igor Lipovšek st. -

Ljubljansko geografsko društvo organizira dvodnevno ekskurzijo na Dunaj, ki bo 8. in 9. oktobra 2016.

Program za izlet smo pripravili v sodelovanju z zgodovinarjem dr.  Vincencom Rajšpom in geografom, dr. Walterjem Matznetterjem. Poudarek bo  na življenju in delu legendarnih slovenskih literatov in umetnikov - takšne vsebine ni moč najti pri turističnih agencijah. Obenem bodo  predstavljeni sodobni procesi naše nekdanje monarhične prestolnice.  Gre za izvrstno kombinacijo slovensko-avstrijskega vodenja dveh  doktorjev znanosti, oba z dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami.  Tu je povezava do e-obvestil in dodatnih informacij o ekskurziji na  Dunaj:  http://www.lgd-geografi.si/uploads/obvestila/2016/Poletno_obvestilo_avg16.pdf

 Prijave sicer uradno sprejemamo do jutri, 9. septembra, a bomo prijave  geografov izjemoma sprejemali še tekom prihodnjega tedna. 

 Pogoj za prijavo na ekskurzijo ni članstvo v društvu. Vseeno pa je naša želja, da bi udeležba na ekskurziji prepričala čim več učiteljev  geografije, da bi postali naši člani. Udeležba na društvenih dogodkih je  obenem tudi strokovno izpopolnjevanje. Trudimo se, da na naših dogodkih  obravnavamo aktualne geografske tematike, ki jih vodijo ugledni in  strokovni gostje. Več o članstvu je moč najti na tej povezavi: 

http://www.lgd-geografi.si/index.php?page=clanstvo-in-vpisnica

 Vse zainteresirane vabimo tudi k spremljanju naše facebookove  strani,  kjer  bomo veseli novih všečkov:  https://www.facebook.com/LjGeogrDrus/

 Lep pozdrav,  Ljubljansko geografsko društvo


V odgovor na Igor Lipovšek st.

spletni portal NATURA 2000 in 2 seminarja

od Igor Lipovšek st. -

Skromna, a zelo uporabna in bogata spletna stran Natura 2000. Lahko v šoli porabite kot vir, kot literaturo, kot gradivo za samostojno delo. V njej so (rubrika Zabavno) šolske učne poti, kvizi...

Novembra se obetata v Ljubljani dva seminarja:

- GIS 11. 11. 2016 (informacije Mirsad.Skorupan@guest.arnes.si )

- geografija na maturi, 24. 11. 2016. (informacije Anton.Polsak@zrss.si )

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Seminar 21. aprila v Celju in sprememba gimnazijskega programa

od Igor Lipovšek st. -

Spremenil naj bi se gimnazijski program. Namen sprememb dober (medpredmetnost, raziskovalnost),  v praksi pa lahko privede do tega, da bo za maturo v 4. letniku samo 70 in ne več 140 ur priprav.

.....

Osnovnošolske in srednješolske kolege vabimo na  8-urni seminar  S TERENSKIM DELOM DOSEGATI MINIMALNE STANDARDE CILJEV UN O VODI. Potekal bo v Celju, 21. aprila 2017. Več na: https://lim3.mss.edus.si/Katis/ProgramPrijava.aspx?ID=451&A=detailKP

Gre za seminar, ki smo ga običajno pripravili junija, po koncu pouka. Tokrat smo ga prestavili v pokrajino in preselili iz Ljubljane, da bi bili bližje severovzhodnim kolegom. Čeprav je čas za prijavo še dva tedna, vas vabimo, da to formalnost opravite čim prej.


V odgovor na Igor Lipovšek st.

Študijsko srečanje za srednješolske učitelje bo 22. avgusta v Ljubljani

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

Na več načinov boste še povabljeni, a predlagamo, da si 22. avgust 2017 označite za dan, ko v Ljubljani ne smete manjkati na študijskem srečanju za geografijo.

Dvakrat pa si obkrožite 22. in 23. september 2017.  Takrat bo v Mariboru potekalo Zborovanje slovenskih geografov.

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Statistična olimpijada

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovani,

na Statističnem uradu bomo v sodelovanju z Evropsko komisijo in Statističnim društvom Slovenije izvedli tekmovanje, imenovano Statistična olimpijada. Na njem bodo sodelovali srednješolci, in sicer v 3-članskih ekipah pod vodstvom mentorjev, srednješolskih učiteljev.

 Namen  statistične olimpijade:

- spodbujati med dijaki vedoželjnost in zanimanje za statistiko,

- spodbujati učitelje k uporabi novih gradiv za poučevanje statistike s spodbujanjem uporabe realnih podatkov in iskanju priložnosti za uporabo pridobljenega statističnega znanja,
- pokazati dijakom in učiteljem vlogo statistike v  družbi in statistiko kot univerzitetni študij,
- spodbujati skupinsko delo in sodelovanje za doseganje skupnih ciljev. 

Tekmovanje bo vključevalo različne dejavnosti, ki bodo potekale od oktobra 2017 do predvidoma julija 2018. Na Evropski dan statistike, 20. oktobra 2017 bo tekmovanje formalno odprto z začetkom zbiranja prijav. Sodelujoče ekipe bodo v prvem krogu tekmovanja (predvidoma januarja 2018) odgovarjale na spletu na vprašanja zaprtega tipa in kasneje v drugem krogu tekmovanja (predvidoma  februarja 2018) pripravile raziskovalno nalogo, ki jo bodo predstavile v formatu pdf. Več informacij o statistični olimpijadi je na voljo v prilogi k temu sporočilu.

S tem prvim obvestilom želimo razširiti informacijo o možnosti sodelovanja na statistični olimpijadi med čim večje število srednješolskih učiteljev, ki bi prevzeli mentorstvo tričlanskim ekipam in spodbudili dijake k sodelovanju.

Program tekmovanja bi mentorji lahko izvajali: v okviru splošnoizobraževalnih predmetov: geografija, informatika, ekonomija, podjetništvo idr.; v okviru  izbirnih predmetov: poslovna informatika, ekonomska geografija, zbiranje in obdelava podatkov idr.

Program tekmovanja bi lahko izvajali tudi v okviru raziskovalnega dela ali pa še na kakšen drugačen način.

 V sodelovanju s Statističnim društvom bomo izvedli izobraževanja za sodelujoče mentorje o statistiki, statističnih podatkih, uporabni vrednosti statistike.

Na Statističnem uradu bomo pripravili tudi t.i. e-gradiva oziroma orodja, namenjena širjenju statistične pismenosti, ki bodo lahko uporabna pri pouku, raziskovalnem delu ali kot podpora izvedbi tekmovanja.  

Prosimo, da to sporočilo razširite med čim večje število srednješolskih učiteljev, ki bi sodelovanje v statistični olimpijadi v šolskem letu 2017/2018 prepoznali kot priložnost zase in za dijake. Srednješolski učitelji bodo na ta način morda popestrili redne učne ure in dijakom približali statistiko preko praktičnih primerov uporabe podatkov.

Ne nazadnje, za motiv dijakom bodo morda nagrade - finalisti slovenskega finala bodo nagrajeni s tabličnimi računalniki, vsi udeleženci pa s praktičnim, promocijskim gradivom SURS-a (majčke, vrečke, svinčniki, čokolade). V primeru, da bi slovenska ekipa zmagala v evropskem finalu, se bo udeležila podelitve nagrade v Krakovu na Poljskem; nagrada bo predvidoma prenosni računalnik.

Temu sporočilu bo 20. oktobra sledilo sporočilo s konkretnimi napotki za prijavo in natančnim časovnim potekom tekmovanja.

Za dodatne, pa tudi povratne informacije smo vam z veseljem na razpolago na e-naslovu simona.klasinc@gov.si ali na telefonski številki 01 2416 446.


V odgovor na Igor Lipovšek st.

Vabilo na študijsko srečanje 20. avgusta 2018 v Ljubljani

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovani.

Vabimo vas na študijsko srečanje 20. avgusta 2018 v Ljubljani.

Lahko pa kaj napišete v zgoraj omenjeni forum ali izpolnite vprašalnik o rabi spletnih strani ZRSŠ. Oboje nam bo koristilo, saj mednarodne raziskave ugotavljajo velik razkorak med tistim, kar država učiteljem spletno ponuja, in tistim, kar in kolikor učitelji in dijaki uporabljajo. 

Lep dopust vam želi trojica v PS za geografijo 

V odgovor na Igor Lipovšek st.

Študijsko srečanje čez 6 dni v Ljubljani

od Igor Lipovšek st. -

Spoštovani.

Vabimo vas na študijsko srečanje. Od 9.00 - 15.45.

20. avgusta 2018 v Ljubljani na Dunajski 104.

Prosimo :

Lahko pa kaj napišete v zgoraj omenjeni forum ali izpolnite vprašalnik o rabi spletnih strani ZRSŠ. Oboje nam bo koristilo, saj mednarodne raziskave ugotavljajo velik razkorak med tistim, kar država učiteljem spletno ponuja, in tistim, kar in kolikor učitelji in dijaki uporabljajo. 

Trojica v PS za geografijo