Nocoj - geografska učna večernica

Nocoj - geografska učna večernica

by Igor Lipovšek st. -
Number of replies: 10

Pridružite se nam na geografskem pomladnem večeru.

Tokrat nam bo  dr. Sarah Halvorson, University of Montana/Univerza Montana, ZDA predstavila: Geografijo v šolskem sistemu ZDA (primer dobre prakse).Dr. Sarah Halvoroson je geografinja, Fulbrightova štipendistka na delu v Sloveniji. Seznanili se bomo kdaj, kako in koliko v ZDA obravnavajo geografske vsebine.

V torek, 22.3.2016 ob 20.00. Čas trajanja 30 min + nekaj minut za vprašanja.

Med 19:50 in 19:56 kliknite na spodnjo povezavo in gospod Skorupan vas bo prijazno spustil v učilnico.

Kraj srečanja: https://vox.arnes.si/guest_arnes_si-geo-predstava/


In reply to Igor Lipovšek st.

Spletni portal Natura 2000 in dva novembrska seminarja

by Igor Lipovšek st. -

Skromna, a zelo uporabna in bogata spletna stran Natura 2000. Lahko v šoli porabite kot vir, kot literaturo, kot gradivo za samostojno delo. V njej so (rubrika Zabavno) šolske učne poti, kvizi...

Novembra se obetata v Ljubljani dva seminarja:

- GIS 11. 11. 2016 (informacije Mirsad.Skorupan@guest.arnes.si )

- geografija na maturi, 24. 11. 2016. (informacije Anton.Polsak@zrss.si )


In reply to Igor Lipovšek st.

V novembru še 6 geografskih študijskih srečanj

by Igor Lipovšek st. -

Belokranjci, Dolenjci, Gorenjci, Štajerci in Primorci. Še zadnjih 6 vabil je pred vami:
  • 8. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Solkan, Šolska ulica 25, 5250 Solkan
  • 8. 11. 2016 ob 14:30, III. OŠ Celje, Vodnikova ulica 4, 3000 Celje
  • 9. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Srečka Kosovela Sežana, Kosovelova ulica 6, 6210 Sežana
  • 10. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Staneta Žagarja Kranj, Cesta 1. maja 10a, 4000 Kranj
  • 10. 11. 2016 ob 14:30, OŠ Franca Vuka-Lešnika Slivnica, Mariborska cesta 4, 2312 Orehova vas
  • 15. 11. 2016 ob 14:00, OŠ Škocjan, Škocjan 51, 8275 Škocjan

Prosimo, če na spletni strani ZRSŠ preberet program in se prijavite. Dobrodošli ste tudi tisti, ki se morda v oktobru niste mogli udeležiti srečanja, ki je bilo bližje vaši šoli.
Obenem vas vabimo, da v študijskem forumu zapišete svoje vtise, predloge, mnenja, nestrinjanja, graje, pohvale ... - skratka kritike o študijskem srečanju; tako o vsebini kot konceptu ŠS.


In reply to Igor Lipovšek st.

Geografska videovečernica v četrtek, 23. marca ob 2000

by Igor Lipovšek st. -

V četrtek, 23. marca ob 20.00 vas DUGS vabi na klepet o šolskih kamninskih zbirkah. Za kratek uvod v pogovor smo poprosili Petro Madronič z OŠ Koseze, do besede pa boste lahko prišli vsi, ki se boste minuto pred osmo povezali na https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija.

Klepetu se bo pridružila tudi dr. Petra Žvab Rožič z Oddelka za geologijo ljubljanske univerze. Tudi če malce zamudite, ni težava, ker je vstop v videokonferenčno okolje za ostale udeležence neslišen in neviden.

----------- Pripisa----

Za kratek uvod si lahko pogledate http://sio.si/2017/03/19/7-kocenov-pohod-na-ponikvi/ in http://sio.si/2017/03/21/litosfera-razstava-na-univerzi-ljubljana/

  ---

Še 4 kandidate potrebujemo, da bomo lahko v Celju 21. 4. 2016 organizirali enodnevni seminar KAKO S TERENSKIM DELOM DOSEGATI MINIMALNE STANDARDE CILJEV UN O VODI. Prijaviti se morate v sistemu Katis. https://lim3.mss.edus.si/Katis/Uvodna.aspx Če imate težave in sitnosti s prijavo, pa odgovorite na to pošto.

In reply to Igor Lipovšek st.

Odg: Geografska videovečernica v četrtek, 23. marca ob 2000

by Igor Bahar -

Če bo govor o šolskih kamninskih zbirkah, si lahko za uvod ogledate še filmček "Šolska zbirka vzorcev sarmatijskih kamnin iz Pristavice pri Rogaški Slatini", ki ga najdete na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=5MMddzVd0Bg


In reply to Igor Bahar

Geografska videovečernica v četrtek ob 20.00 - o učnih načrtih

by Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

V četrtek, 21. decembra 2017 Vas vabimo na geografsko večernico o učnih načrtih.

Kolegice z ljubljanske in mariborske univerze so poleti pripravile anketo o tem, kako smo učitelji geografije zadovoljni z učnim načrtom. Tisti, ki smo bili navzoči na zborovanju, smo poročilo že slišali. V četrtkovem večeru ga bo v 10-15 minutah predstavila dr. Eva Konečnik Kotnik. V naslednjih desetih minutah pa bo kolega …. (zaradi moje zamude še nimam uradne potrditve) predstavil svoj pogled na to, kako bi bilo treba učni načrt posodobiti.

Dobimo se ob 19.58 na videokonferenčni  povezavi https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija  . Za dejavno vključitev potrebujete samo omrežno povezavo in računalnik/mobilno napravo. Če nas bo veliko, boste spraševali pisno; če nas bo malo, boste lahko tudi kaj povedali.

Vabljeni.


In reply to Igor Lipovšek st.

Odg: Geografska videovečernica v četrtek ob 20.00 - o učnih načrtih

by Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

Iz sodelovalnice Vas je obvestil kolega Mirsad, glavni spodbujevalec razumne rabe e-pripomočkov in gradiv, iz spletne učilnice za osnovne šole pa dodajamo, da je četrtkova videokonferenca že uvod v 2. študijsko srečanje, ki bo v spletnem okolju potekalo od 29. januarja do 15. marca 2018.

Vabilo:

Spoštovani, spet vas vabimo na geografsko večernico. Tema večernice: PREVERJANJE ZNANJA S POMOČJO ZEMLJEVIDOV.

Čas za večernico: ČETRTEK, 18. 1. 2018, OB 19:58. Naslov: HTTPS://VOX.ARNES.SI/ZRSS_SI-GEOGRAFIJA

Člani razvojne skupine za geografijo so naredili nekaj osnutkov testov in teste za preverjanja znanja s pomočjo zemljevida.

Tisti, ki pridejo na večernico, bodo lahko soustvarjali vprašanja za preverjanje, jih izboljšali in na koncu obogatili svoj predal z novimi testi za preverjanje znanja iz geografije.

Več glav več ve - zato lepo vabljeni k sodelovanju.

Lep pozdrav.

 P.S. Za sodelovanje v videokonferenci je potrebno imeti slušalke in mikrofon. Tudi brez tega bo šlo in se boste oglašali v klepetalnici.

In reply to Igor Lipovšek st.

Nocoj geografska videovečernica ob 20.00 - o spletnih kvizih za preverjanje ih

by Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

20. decembra vas vabimo, da se z računalnikom, tablico ali pametnim telefonom ob 19.58 videokonferenčno vključite na povezavo https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija in vklopite zvočnike.

Kolega Zoran Habot bo predstavil spletne kvize.

Na https://quizizz.com/admin/quiz/5c0eb53f15ce5c001a1d2e30 se enostavno naredi kviz na spletu v slovenskem jeziku. Ne potrebujemo več Turning pointa in plačljivih kvizov. Gre za https://quizizz.com, kjer lahko preprosto rešujemo različne kvize drugim ali pa si sestavimo svoj kviz za preverjanje znanja. Zakaj je zanimiv? Ker lahko učenci dostopajo do kviza preko računalnika ali še bolje preko telefona.

Potem pa še malo o uporabi QR-kode (kure) in spletne učinice pri geografiji. To je bilo razvito v razvojni nalogi Razvijanje in preizkušanje sodobnih organizacijskih in didaktičnih pristopov za delo z nadarjenimi v OŠ in SŠ: Terensko delo na internetu?  Znotraj teme bi se dotaknil googlove spletne učinince. Le ta  omogoča učiteljem, da prihranijo čas, organizirajo svoja predavanja in izboljšajo komunikacijo. Učilnica je novo orodje v storitvi Google Apps for Education, ki omogoča učiteljem hitro ustvarjanje in organiziranje nalog, učinkovito posredovanje povratnih informacij in preprosto komunikacijo s svojimi študenti. Učilnica omogoča učencem, da organizirajo svoje naloge v storitvi Google Drive, jih dokončajo in oddajo ter komunicirajo neposredno s svojimi učitelji in sošolci. Učilnica združuje Google Dokumente, Drive in Gmail, kar omogoča učiteljem, da ustvarijo in zberejo naloge brez papirja. Učitelji lahko hitro vidijo, kdo je dokončal nalogo oz. je ni dokončal, ter neposredno posredujejo sprotne povratne informacije. Učitelji lahko ustvarijo obvestila, zastavijo vprašanja in sproti komunicirajo z učenci.

Smo vas prepričali? Vsaj pol pogleda in pol poslušanja se vam za pol ure splača nameniti. Mogoče vam bo olajšalo in poenostavilo pouk in ga naredilo bolj učinkovitega in zanimivega.

Hvala Mateju Matkoviču, ker je letošnji led večernic prebil prejšnji mesec.

Vsem skupaj pa želimo, če se na večernici ne vidimo, prijeten božič, praznujoč dan samostojnosti in enotnosti in srečno novo leto.


In reply to Igor Lipovšek st.

Pridemo tudi na dom. V četrtek ob osmih z videovečernico.

by Igor Lipovšek st. -

Ko pride usposabljanje k vam na dom....

Spoštovani kolegice in kolegi.

Vabljeni v četrtek, 17. januarja ob 20. uri na polurno večernico o portalu UPORABNA GEOGRAFIJA.  Kaj ponuja, komu in čemu je namenjen? Kdo ga je ustvarjal, kdo stoji za njim? Kako lahko učitelju pomaga pri pouku in kako bodo učenci in dijaki bolje in več znali?

Ob 19.59 se priklopite z računalnikom, tablico ali pametnim telefonom na https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija

Nekaj besed o portalu lahko najdete v novicah SIO.

Vključili se bomo tudi tvitno s ključnikom #UporabnaGeo

Prijazno vabljeni.


In reply to Igor Lipovšek st.

V četrtek ob osmih videovečernica o temah študijskih srečanj

by Igor Lipovšek st. -

V (pred)počitniškem času bo geografska večernica namenjena trem temam 2. kroga študijskih srečanj:

  • raba vrednotenjske preglednice PSPN (SWOT) pri pouku geografije
  • delo z viri pri pouku geografije
  • strokovni aktiv
  • 10 minut pred koncem pa "po vašem izboru in željah".
Za prve tri teme bomo poskusili narediti čim krajši uvod. Prijazno vabljeni v četrtek, 21. februarja ob 20. uri na polurno večernico.Ob 19.58 se priklopite z računalnikom, tablico ali pametnim telefonom na https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija
Kolikor nas bo, nas bo.
In reply to Igor Lipovšek st.

V četrtek ob osmih, ko se začne pomlad, bomo z videovečernico zaključili zimsko študijskih srečanje

by Igor Lipovšek st. -

Spoštovane kolegice in kolegi.

Dva meseca smo imeli časa, da se pogovorimo o nekaterih temah, ki so nas žulile ali nas še žulijo. Razprava je bila zlasti plodna o spremembah Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja, tekmovanju iz znanja geografije, možnosti rabe analize PSPN (SWOT) , raba virov in najbolj množično UČNI NAČRT* (glejte P.S.).

Pedagoški svetovalci se v vmesnem času nismo vtikali, saj po navadi naši forumski vpisi delujejo kot slana na mlado cvetje. Kdor bi rad še kaj zapisal, je dobrodošlo povabljen. Kdor ima v četrtek čas, pa naj se oglasi v videovečernici - 21. marca ob 20. uri . Ob 19.58 se priklopite z računalnikom, tablico ali pametnim telefonom na povezavo https://vox.arnes.si/zrss_si-geografija

Nekateri sprašujete, če se morate pokazati v podobi, prek kamere. In da vas to zadržuje, da še niste prišli pokukat. Nikomur se ni treba razkriti s sliko. Lahko se prijavite tudi s psevdonimom ali neprepoznavno kodo. Nobenega vašega digitalnega, telesnega ali značajskega atributa vam ni treba razkriti. Lahko se prijavite in že naslednji trenutek odidete.
V uvodu bomo predstavili povzetke iz spletne razprave 2. študijskega srečanja, potem pa bosta  ustna,  tipkana in tapana beseda vaša.

P.S.
1. Zadnja večernica v tem šolskem letu bo 18. aprila. Amerikanec, geograf, Fulbrightov štipendist na gostovanju v Sloveniji, Jedd Sankar-Gorton, Slovenec po rodu, bo predstavil ameriško geografijo.
2. Iz evropskih skladov lahko naredimo spomladanski seminar. Geografi smo se odločili za enega v Mariboru (25. aprila) in enega v Ljubljani (24. aprila). 4 ure popoldne med 14.30 in 18.00 in potem še 4 ure v tejle spletni učilnici. Osrednja tema: spreminjanje učnih načrtov* in njihova raba za ustvarjalni in učinkovit pouk. Več prihodnjič.