Topic outline

 • General

  Odhod na ekskurzijo bo ob 8.00 izpred Tabora. Pot nas bo vodila mimo Škofljice do
  Turjaka, kamor bomo prispeli ob 8.45. Tu si bomo ogledali znameniti turjaški grad in drevo, ki je opevano v Prešernovi pesmi Turjaška Rozamunda. Tukaj bomo tudi malicali. Iz Turjaka se bomo ob 9.45 odpravili proti Raščici, kjer nas bo ob 10.00 pričakal vodič, ki nam bo v Trubarjevi rojstni hiši predstavil življenje in delo avtorja prve slovenske knjige. Predstavitev bo trajala 45 minut. Z Raščice se bomo odpravili v Podsmreko, kjer si bomo od 11.15 do 11.30 ogledali rojstni kraj Josipa Stritarja. Pot bomo nadaljevali mimo Velikih Lašč proti Sodražici. V Sodražici si bomo med 12.00 in 13.00 uro ogledali rojstno hišo jezikoslovca dr. Ivana Prijatelja in osnovno šolo, ki jo je je obiskoval in se po njem imenuje. Ob 13.00 se bomo odpravili še na zadnjo točko naše ekskurzije v Ribnico. Najprej se bomo sprehodili po centru Ribnice, si ogledali ribniško grajsko dvorišče in Plečnikovo cerkev. Od 14.30 do 14.45 si boste privoščili prigrizek. Ob 15.00 pa nas čaka še zadnja dejavnost v znamenitem Škrabčevem skednju. Tam bomo spoznali življenje in delo jezikoslovca Stanislava Škrabca. Ob 16.00 se bomo odpravili proti Ljubljani. V Ljubljano, na Tabor, bomo prispeli predvidoma ob 17.00.

  Avtor ekskurzije: Katarina Rigler Šilc
 • Turjak

  Na Turjaku si bomo ogledali turjaški grad.
  Spoznali bomo življenje na gradu in drevo, pod katerim je Turjačan gostil Rozamundine snubače. Prebrali bomo pesem Turjaška Rozamunda. Zanimivo: drevo je lipa, vendar ga je France Prešeren preimenoval v hrast.

  Spoznali bomo, od kod je kraj Turjak dobil ime.

  Tu pa se skriva tudi prava skrivnost, ki se nahaja na pokopališču z obzidjem in kapelo. V grobnici, ki ima obliko templja, so pokopani turjaški grofje.

  V kapelici za oltarjem je v stekleni posodi shranjeno človeško srce. To srce je speto z rdečo pentljo in je pripadalo turjaškemu grofu Hannu von Auerspergu.

  Pod lipo bomo malicali.
  Predvideni postanek na Turjaku je 8.45-9.45.
 • Raščica

  Na Raščico bomo prišli prispeli ob 10.00. Tam nas bo pričakal vodič in nas popeljal po domačiji Primoža Trubarja.

  Domačija stoji na bregu reke Rašica. Sestavljajo jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka in gospodarsko poslopje. Ogledali si bomo spominsko sobo in spoznali Trubarjevo življenje ter delo. V vitražnih oknih, najdragocenejšemu delu sobe, si bomo ogledali najpomembnejše Trubarjeve sodobnike. Sprehodili se bomo tudi po gospodarskem poslopju. Dobili boste učni list, ki ga boste reševali sproti ob predstavitvi.

  Predvideni postanek je 10.00-11.00.

 • Podsmreka

  Sredi vasi Podsmreka si bomo ogledali enega redkih spomenikov pisatelja Josipa Stritarja, to je kašča. Tu so nastale zamisli o Stritarjevih delih, kot so: Zorin, Gospod Mirodolski, Rosana, Sodnikovi, Griški gospod, Svetinova Metka, ki jih je prepredal iz življenja in dela nedotaknjene bližnje Mišje doline. Na nasprotni strani kašče je na pročelju predelane rojstne hiše reliefna podoba Josipa Stritarja.

  Predvideni postanek je 11.15-11.30.

 • Sodražica

  V Sodražici (na Vinicah) si bomo ogledali rojstno hišo pisatelja Ivan Prijatelja in izvedeli, kako je potekalo njegovo življenje ter katera so njegova dela. Potem se bomo sprehodili po vasi Sodražica in si ogledali kip pasjeglavca, ki stoji na osrednjem trgu. Izvedeli bomo legendo o nastanku Sodražice. Odšli bomo do osnovne šole, ki se imenuje po dr. Ivanu Prijatelju.

  Predvideni postanek je 12.00-13.00.

 • Ribnica

  V Ribnico bomo prispeli ob 13.30. Najprej se bomo sprehodili po centru in si ogledali Plečnikovo cerkev. Nadaljevali bomo z ogledom ribniškega gradu, kjer nam bo vodič predstavil zgodovino gradu. Od 14.30 do 14.45 boste imeli čas za prigrizek. Ob 15.oo pa si bomo ogledali še eno zanimivost. Obnovljen skedenj, ki v svoji notranjosti skriva najnovejše arhitekturne dosežke in mulimedijske naprave. Je last Janeza Škrabca, pranečaka Stanisla Škrabca. Tam bomo spoznali življenje in delo jezikoslovca Stanislava Škrabca. Vodič nam bo prikazal delo tega izjemnega jezikoslovca in predstavil njegov prispevek k lepoti slovenskega knjižnega jezika. Ob 16.00 se bomo odpravili proti Ljubljani.

  Postanek je predviden 13.30-16.00.