Debut Video Capture

Ime orodja: Debut Video Capture by NCH Software

Spletna stran: https://www.nchsoftware.com/capture/index.html

Jezik: angleščina

Kratek opis: Program omogoča snemanje zaslona in po želji tudi hkratno zvočno ali video snemanje učiteljeve razlage. Zadeva najbolje deluje, če imate na računalniku dva zaslona, sicer pa gre tudi z enim samim zaslonom, saj v programu enostavno določite poljubno območje, za katerega želite, da ga program snema. Prav tako poljubno lahko vklapljate ali izklapljate kamero ter spreminjate njeno velikost ali položaj.

Največja prednost je, da vas učenci ob razlagi tudi vidijo. S tem ustvarite vtis, da ste dejansko z njimi. To je največja dodana vrednost video posnete razlage. Hkrati lahko na računalniku odpirate razne power point predstavitve, video posnetke ali animacije, elektronske učbenike, fotografije ali kar koli drugega, kar bi sicer uporabili pri običajni uri v razredu, da bi učencem razložili snov, program pa ob vaši razlagi to posname. Tako dejansko lahko poustvarite največji približek običajne ure, kar je še ena dodana vrednost tega programa oziroma pristopa.

Video posnetek naložite na poljubno stran na internetu, npr. na svoj youtube kanal, tam ga lahko učenci kadar koli in poljubno mnogokrat pogledajo. Youtube posnetke danes odpre in predvaja vsak preprost mobilni telefon. Učenci tako nimajo izgovora, da vaše razlage niso mogli slišati, saj je za njih uporaba res zelo enostavna in lahko dostopna. To je tretja dodana vrednost tega programa in pristopa.

Pomanjkljivosti so pa, da je posnetke treba narediti v "enem šusu". Med snemanjem lahko sicer pritisnete pavzo, kar vam da nekaj manevrskega prostora, vendar se lapsuse naknadno lahko popravlja samo s programom za obdelavo video posnetkov. Preprosto obdelavo sicer nudi tudi sam youtube kanal, ampak tam lahko samo (trajno) odrežete del posnetka. In ne nazadnje, s posnetkom odpirate tudi okno v svoj dom, svojo privatnost, pa še delo v trenirki verjetno odpade :).

zaslonska slika programa