Zanimivi podatki-primerjave...

Zanimivi podatki-primerjave...

od Mirsad Skorupan -
Število odgovorov: 2

Publikacija SURS: Boljši, slabši, povprečni

Kje smo boljši od drugih, kje slabši in kje nekako v "zlati sredini"? V najnovejši publikaciji SURS-a vam ponujajo primerjavo številnih statističnih podatkov o Sloveniji z drugimi evropskimi državami.

Na svetovni dan statistike 2015, katerega slogan je Boljši podatki. Boljše življenje, sporočajo tudi s to publikacijo, da je njihova dejavnost pomembna, koristna, uporabna in tudi prav vsakemu dostopna.

Publikacija Boljši, slabši, povprečni (.pdf) je brezplačna in na voljo vsem; lahko si tudi naročite svoj tiskan izvod.

Preletite, preglejte, preberite publikacijo in uporabite podatke in informacije.

Vir in več: SURS, 20. 10. 2015

preneseno iz druge učilnice

V odgovor na Mirsad Skorupan

Prebivalstvena rast

od Rektor Sungus -

Hans Rosling nazorno predstavi rast svetovnega prebivalstva v zadnjih 50 letih, slovenski podnapisi, pozitivni odzivi dijakov. Vsak si lahko downloada flimček s slovenskimi podnapisi. To je stran:

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_on_global_population_growth#t-15973

Ta predavatelj ima še kar nekaj zanimivih predavanj, ki lahko pridejo prav pri geografiji, je pa res, da nekatera nimajo slovenskih podnapisov.

Potem bi priporočal vsem učiteljem, da si pogledajo predavanja Kena Robinsona o izobraževanju. Npr. o tem, kako šola uničuje kreativnost pri otrocih:

 http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity/transcript?language=en

V odgovor na Rektor Sungus

Odg: Prebivalstvena rast

od Igor Bahar -

Zanimivo predavanje Kena Robinsona.

Dve stvari: Inflacija izobrazbe in jaz bi temu rekel formatiranje interesov skozi končno potrditev izobrazbe - spričevalo ali diplomo.

Tudi na naših šolah od osnovne do univerze imamo še vedno sezname predmetov, ki jih moraš obvezno uspešno dokončati, da postaneš "izobražen". Po drugi strani pa imamo množico primerov, ko so ljudje brez izobrazbe izumili nekaj novega in začeli celo novo področje znanj, brez katerih si sodobnega življenja sploh ne moremo predstavljati. Morda bi jim kakšni izobraževalni birokrati v njihovem otroštvu in mladosti res predpisali nekakšna zdravila za njihovo "motnjo".

Prav zaradi tega pri predmetih ki jih poučujem nikoli ne dam zaključne ocene 1, pa naj bo učenec še tako "brezupen primer".