Nakup GPS-naprav

Nakup GPS-naprav

od Mirsad Skorupan -
Število odgovorov: 33

Dragi geografi,

obveščamo vas, da so nam na podjetju GEOSET d.o.o., zastopnik Garmin-a ponudili dober popust pri nabavi njihovih izdelkov.

Za nas so pripravili poseben popust za prenosne, pohodniške GPS naprave.

Za šole so nam ponudili 30% popust (velja za plačilo po predračunu) oz. 25% popust (velja za odlog plačila) za nakup ročnih, pohodniških GPS naprav Garmin.

E-naslov za naročila: prodaja@garmin.si.

Več informacij o tovrstnih napravah se nahaja tukaj: http://www.garmin.si/inside.php?cat_id=73.

Če kdo želi deliti svoje izkušnje z uporabo tovrstnih naprav, podati kakšen nasvet ali namig naj to zapiše v ta forum. Vsi skupaj se bomo lažje odločili katera GPS naprava je najbolj primerna za potrebe pouka geografije in drugih dejavnostih na šolah.

V odgovor na Mirsad Skorupan

Odg: Nakup GPS-naprav

od Andrej Lenartič -
Jaz sem se odločil za Dakota 20, sem že dobil ponudbo in verjetno kmalu šefica to potrdi in potem bomo videli.
Po vseh specifikacijah se mi zdi omenjena naprava najbolj primerna za pouk geografije saj vsebuje kompas, ki je triosni, vsebuje tudi barometrilni višinomer, izračun površine, koledar, pa še bi lahko našteval.

Kako pa se bo v praksi obnesel, pa bom lahko napisal več ko jih dobim.

LP
Andrej
V odgovor na Andrej Lenartič

od Mirsad Skorupan -
Andrej, strinjam se s tvojo odločitvijo. Sem ga pred eneim mesecem predlagal kolegici Tanji.

od Igor Bahar -

Ja, te tehnične novotarije so res čudovite zadeve.

Poleti mi je nekdo pokazal svoj telefon, ki ga dvigneš nad glavo v smeri izbrane zvezde in ti na ekrančku izpiše ime zvezde, planeta ali ozvezdja ali galaksije ki je za njim. Preveril sem ga kar na nekaj primerih in povsod je deloval brezhibno. Celo na svetlem delu neba, kjer se s prostimi očmi ni videlo nič, je »našel« zvezde ki bi tam morale biti. Kdo se bo pa sploh še učil orientacije po nočnem nebu, če pa je ta način s pripomočkom tako enostaven in dostopen vsakomur, ki si vzame manj kot minuto časa?

Poleti na plovbi po Jadranu tudi sam uporabljam GPS in sonar in to je res praktično. Toda ko gledam po drugih barkah, se mi zdi da plovejo brez posadke. Njihovi kapitani menda tičijo globoko v kabini in vozijo s pomočjo radarja in GPS in sonarja in drvijo prek morja kot sneta sekira. Morja menda še pogledajo ne, razen ko se peljejo v marino.

Pred leti smo se z avtobusom peljali po Murski Soboti in iskali muzej. Šofer avtobusa je bil seveda opremljen z GPS in z njegovo pomočjo je obvladal navigacijo kot šofer lokalnega mestnega avtobusa. Potem pa smo prišli do zapore ceste, ki so jo prenavljali, in do obvozov, ki so nas odpeljali »okoli riti«. Ko smo na nekem 10 križišču obtičali v prometni gneči (nismo se samo mi izgubi) sem stopil z avtobusa in vprašal nekaj mimoidočih za smer. Izkazalo se je, da so vsi neki tujci (niso bili rojeni v Murski Soboti) in nam zato niso vedeli pomagati. Na koncu smo le s svojo pametjo prišli do našega cilja.

S pomočjo teh treh primerov bi rad povedal, da nobena stvar, pa naj bo še tako enostavna in priročna, ne more zamenjati vsega ostalega znanja orientacije, ki ga pridobimo na različne praktične načine.  

V odgovor na Igor Bahar

od Andrej Lenartič -
S tem se seveda strinjam, gospod Igor. GPS pa so samo pripomočki, torej naj nam bodo v pomoč. Vsaka naprava se lahko tudi kdaj zmoti, zataji, karkoli. Sploh ne smem pomisliti na to, da bi zmanjkalo elektrike, ali karkoli podobnega. Vsi bi bili v temi, tako ali drugače :-)

od Maja Skok -
Kolega Andrej, kaj pa Etrex 10, ki stane samo 150 EUR, bi tudi tega lahko imela v šoli?
V odgovor na Maja Skok

od Andrej Lenartič -
Etrex je v ponudbi brez kartografije, torej brez karte. Potem morate dodatno dokupiti karto, ki pa tudi nekaj stane, kljub temu da je cena Etrexa 10 samo 119 €.

Glede na vse specifikacije se meni osebno zdi dobra Dakota 20, ker se za sorazmerno "malo" denarja dobi GPS naprava, ki ima veliko dobrih orodij.

od Igor Lipovšek st. -

Je že tako, da današnji človek planetarno orientiranje potrebuje. In naučiti se ga mora že v osnovni šoli.

Vsaka točka na Zemlji bo odslej imela predvsem koordinate. Ne bomo več rekli pojdi od Prešerca na sever in boš prišel do železniške postaje, ampak pojdi od 46.051523,14.506073   do 46.057955,14.510171.

Nič več romantike, samo številke. pomežik

Vse bolj bomo pokrajino oštevilčili in jo geografsko vse manj razumeli.zardeva Veliki Melik pa je dejal, da sta za geografsko interpretiranje pokrajine najpomembnejša organa nogi! Ima še prav?

Je ta neznosna lahkotnost pridobivanja pokrajinskih podatkov somrak geografije ali priložnost za njeno večjo uveljavitev?mešano 

V odgovor na Igor Lipovšek st.

od Mirsad Skorupan -
Igor L. seveda so noge, jaz bi dodal še oči najpomemnejši za spoznavanje pokrajine.
S pripomočki (GPS) pa si lahko olajšamo delo. Recimo, če zmerimo na treh različnih točkah temperaturo in opišemo kje se nahajajo te točke ne bo enako kot, če bi te točke iz naprave prenesli na zemljevid... Tu je ta prednost novih pripomočkov.

od Dejan Mužina -
Ali morda že kdo ima Oregon 550' Kakšno je vaše mnenje?
V odgovor na Dejan Mužina

od Borut Drobnjak -
Oglašam se v razpravo GPS. Sam že tri leta uporabljam Garminov GPS 60 CSx. Takrat ko sem ga kupil je bil to najboljši pohodni GPS. Naprava se zelo dobro obnese, uporabljam jo na kolesu, za nabiranje gob in v avtomobilu. Mislim, da bi danes kupil Oregona, ali pa izboljšano verzijo GPS 62.
Borut
V odgovor na Dejan Mužina

od Mirsad Skorupan -
Dejan, mislim, da dr.Karel Natekima Oregon 550. Sem ga tudi jaz že imal v roki in mi se zdi veliko boljši od teh Etrex ali Dakot. Samo Dakote so mu se dokaj približale. Vse te GPS naprave imejo možnost nalaganje lastnih geogreferenciranih kart. Se pravi skeniraš karto, jo georeferneciraš in jo postaviš v GPS in te pelje po tvoji karti.
GPS je kot zunanja enota, ne kot Etrex, ki je samo zunanja naprava.

od Igor Bahar -

Kakršenkoli GPS imate morate vedeti:

Ročni zemljevidi ki so bili narejeni pred uvedbo standarda WGS 84 so nekompatibilni z GPS naparavami. Tudi novejši ročni zemljevidi, ki uporabljajo stare projekcije imajo enako težavo. Točke, ki jih pridobite z GPS napravami so na teh ročnih zemljevidih napačno vrisane in obratno. Točke, ki ste jih pridobili iz teh ročnih zemljevidov vam bo GPS poiskal nekje drugje. Napaka je znatna in ne računajte da boste na ta način našli na primer vhod v kraško jamo, če je ta skrit nekje v goščavi.

Imamo pa pri uporabi GPS odličen pripomoček v Google Earthu, ki je narejen v enaki projekciji kot ga uporablja GPS. Iz GPS si lahko posnamemo terenske točke in poti v Google Earth, ali pa si na Google Earth izberemo točko in jo vnesemo v GPS ter nato iščemo na terenu. Prav zato sam ne uporabljam GPS z "vgrajenim" zemljevidom in mi povsem dobro služi - le nekaj več dela imam z njim. V nekoliko manjši meri (samo na območju Slovenije) sta uporabna tudi programa Quo v2 in Geopedia.

So pa profesionalne GPS naprave s 15'' ali 17'' zaslonom in natančnim vgrajenim zemljevidom res prava poezija kartografije.  

V odgovor na Igor Bahar

od Mirsad Skorupan -
Igor B., ne razumem zakaj bi iskali jamo z zemljevidom, če je bolj enostavno z GPS napravo. pomežik
Kar se tiče prenašanja iz Google Zemlje v GPS in obratno bi opomnil. Če imamo naloženo novejšo vertijo Google Eartha bomo lahko iz GPS naprave prenesli v GPS, obratno žal ne gre.
Če pa zaprosimo Google (za potrebe izobraževanja vam bo Google ob izpolnitvi obrazca dovolil, da si prenesete Google Earth PRO) vam bo ta omogočil prenos točk, poti tudi iz Google Zemlje v GPS napravo.

od Mirsad Skorupan -
Andrej, a si prepričan, da je v Dakoti 20 že naložena karta TopoSlo?
Meni se zdi, da v nobenem Garminu ni prednaložena karta.

od Andrej Lenartič -
Ne ne, Mirsad. Kok mi je znano imajo te naprave naloženo neko osnovno kartografijo. Kakšno pojma nimam. TopoSLo pa je po mojem treba dokupiti. Verjetno dajo tudi kakšne ugodnosti, če kupiš aparat pri njih.
Se bo treba pozanimat.

od Andrej Lenartič -
Mirsad, danes sem postal srečni podnajemnik dveh Dakot. Na njih je naloženia Adria TOPO verzija 2.21 light.
Ne vem od kje light zadeva, kot da bi šlo za za prehrano, ampak TOPO karta je in danes jo poskusim na terenu.

od Mirsad Skorupan -
Tudi jaz, štirih novih Etrex 30. kul

od Igor Lipovšek st. -

Light je mogoče zato, ker ima manj nikotina in katrana.

Ali pa zato, da ne razbije zaslona, ki je pri tem tipu gepsa precej občutljiv in krhek.

Ali pa bi ob sladkem in pocukranem gepsu normalen zemljevid povzročal sladkorno.

od Igor Zadravec -
Spoštovani geografi!

Spremljam razpravo o nakupu GPS napravah... torej kaj kupit in kar je pomembneje, kako v praksi to uporabljat.

Seveda ko imaš nek pripomoček pri hiši, ga moraš tudi uporabljat, drugače je nakup brezpredmeten in s tem je bil naložen kapital zgrešen.

Rad bi opozoril na eno spletno stran oz. "svetovno poznavanje krajev" s pomočjo GPS naprave.
Pri vsej zadevoi gre za iskanje različnih kulturnih in naravnih znamenitosti (nekatere so bolj ali manj znane, nekatere skrite, nekatere so sestavljene), na teh točkah pa so skriti "zakladi (cache)", ki jih lahko skrije vsak navadni zemljan, na spletu objavi do sekunde natančno koordinato (mikrolokacijo)tega zakladka, ki jo seveda lahko poiščemo le s pomočjo nekega podrobnega opisa ali pa seveda z GPS napravo.
Tisti, ki ta cache najde, pa logira svoj obisk na tej točki na spletu (se vpiše v dnevnik na terenu) in delo je opravljeno.

Namen te "igre" je iskanje znamenitosti ki jih mogoče ne poznamo, a obstajajo in s tem poznavanje te naše domovine in širše "okolice" na tem planetu.

spletna stran je:
www.geocaching.com

prijetno raziskovanje in lep pozdrav

IgorZ.
V odgovor na Igor Zadravec

od Mirsad Skorupan -
Hvala Igor Z. za to spodbudo k večji uporabi GPS naprav.
Pred skoraj 10 let je tudi potekala ena igra, iskanje, samo tokrat ne zakladov ampak konfluenc. Na svetu jih je še nekaj neoznačenih, pohitite. Meni je spelo označiti eno konfluenco. Več o tem najdete na: http://confluence.org/

od Igor Lipovšek st. -

Mirsad, našli smo tvojo na konfluenčnem portalu.

Lahko bi se pa lotili slovenske različice vzporediško-poldnevniških stišišč (lahko tudi stikališč, če bi stikali in raziskovali po njih ter jih dokumentirali).

Če bi vzeli vsak deseti minutnik, bi bilo točk v Sloveniji kakšnih 200, če bi vzeli vsakega šestega (ker danes večinoma merijo v desetinkah, stotinkah, tisočinkah stopinje = na decimalni način) , bi jih bilo okoli 400, kjer bi se bilo treba pofočkati.

Lahko se gremo projekt Fočkanje in sistematično pokrijemo vso Slovenijo. Če zmanjka glavnih stičišč, odpremo polovična, ko zmanjka, še četrtinska. Potem privežemo na mrežo šole, šolske projekte....

od Andrej Lenartič -
Igor, a mas ti izkušnje s tem? Vem, da si vsepovsod aktiven. Jaz sem se včeraj malo poglobil v geocaching po raznih forumih, pa tud en zagoneten cache sem našel v Brestanici, ampak je uganka tako zastavljena, da se bo treba malo poglobiti vanjo.

Sem pa skor postal navdušen nad tem, samo eno GPS napravo bo treba nabavit.

:-)

od Geo Uni -

Pa kaj je to?mešano

Forum Igorjev?zamišljen

Mar starši niso imeli nobene imenske fantazije?zardeva Je "Igor" geografsko zaznamovano, usojeno ime?kul

V odgovor na Geo Uni

od Igor Lipovšek st. -

V življenju naključij ni. Vse je vzročno-posledično povezano. Zato drži slednje, o zaznamovanosti.

Intenzivno Geografsko Orientiran Raziskovalec.režanje

od Igor Zadravec -
Andrej, ja jaz sem začel zdaj z raziskovanjem "znamenitih" manj znanih krajev in ugotovil, da imamo recimo nasproti Čateških Toplic celo brzice na savi; čudovit kraj za razmišljanje, kjer ni antropogenega hrupa; le ti in narava v sozvočju:)

Bil pa tud na 15 poldnevniku, kjer je nebošverjel ta pravo obeležje in čudovit razgled na kamniške in Julijske Alpe. Točka se nahaja v kraju Vrhtrebnje... torej zdaj veš kje je približno:)

V Novem mestu pa imaš teh točk malo morje, prav tako v tvojih koncih.... greva enkrat skup raziskovat, samo da se začne toplo vrem, pa hop na kolo!

od Boštjan Majerič -

Tale Geocaching je fantastična zadeva. Moji učenci so našli oba "zaklada" v Bogojini in opažam, da popoldneve namesto na Facebooku, preživljajo raje z iskanjem "zakladov" v okolici.

Odločili smo se, da bomo sami v okviru dodatnega pouka opremili kraje v naši občini s takimi točkami...

Ena boljših idej uporabe sodobne tehnologije!

Najbrž bi bilo potrebno namigniti tudi kakim lokalnim turističnim zanesenjakom, da je ta zadeva vsaj delček potencialno pozitivna za turistične obiske...

V odgovor na Boštjan Majerič

od Mirsad Skorupan -
Bravo kolega Boštjan, to bo res pravi izziv za naše učence. Obenem se kaj novega naučijo. Če jim podtaknemo vprašanje, ki jih bo pripeljalo do naslednjega skritega zaklada. :)