Poročilo o dejavnosti: Utrjevanje strani neba in računskih operacij s števili do 100

Poročilo o dejavnosti: Utrjevanje strani neba in računskih operacij s števili do 100

von Maja Gregorn -
Anzahl Antworten: 0

Izvedla: Maja Gregorn

Šola: OŠ Franca Rozmana-Staneta Maribor

Oddelek: 3. a (8, 9 let)

Število učencev: 20

Dejavnost sem izvedla v 3. a razredu z 20 učenci. Temu sem namenila dve šolski uri. Prva je vključevala cilje iz spoznavanja okolja, druga pa tudi iz matematike.
Prvo uro smo ponovili strani neba in se s ključi SJVZ pomikali po geodrevesu. Najprej smo to naredili frontalno, da smo način premikanja razložili, nato pa so učenci v parih, s pomočjo geodrevesa na listu papirja, reševali geslo, ki se je glasilo: "V telovadnici je zrastlo drevo.
Drugo uro smo se odpravili v telovadnico, kjer sem predhodno naredila geodrevo. Po njem so se premikali v parih in reševali gesla, katerih rešitve so bile večkratniki števil od 2 do 10 (napisani z besedo, npr. petinštirideset). Ko so rešili geslo, so prišli na kontrolno točko, kjer so mi morali povedati račun, ki pripada njihovemu geslu (npr: 9x5=45). Za pravilen račun so dobili kartonček z matematičnimi nalogami (množenje, deljenje, seštevanje in odštevanje do 100), ki so si ga po reševanju tudi sami pregledali in popravili (rešitve na hrbtni strani).  Ko so končali, so dobili novo geslo za geodrevo. Na tak način so nadeljevali do konca ure.  Zmagal je par z največ rešenimi gesli in posledično največ rešenimi kartončki z matematičnimi nalogami.

Refleksija: Učenci so resnično uživali. Način reševanja je bilo treba sicer dobro razložiti, dobro pa se je obneslo tudi, da smo najprej reševali gesla na list, saj so se nato na velikem geodrevesu bolje znašli.  Menim, da je tak način zelo dobra motivacija, saj so učenci na zabaven način utrjevali matematiko, ponovili svoje znanje poznavanja strani neba ter orientacije in nevede razvijali še spretnosti "programiranja". Menim, da sem si dejavnosti dobro zastavila, saj sta uri tekli gladko. Zelo dobro so se izkazali plastificirani kartončki z nalogami, ki so jih reševali s flomastri, pregledali  s pomočjo rešitev na drugi strani in jih nato pobrisali  (učenci tak način dela poznajo).  Precej zamudno bi namreč bilo, če bi jim morala med uro naloge pregledovati sama. 
Geodrevo bomo zagotovo še uporabljali.

Anhang 1000022062 (Medium).jpg
Anhang 1000022063 (Medium).jpg
Anhang 1000022064 (Medium).jpg
Anhang 1000022066 (Medium).jpg
Anhang 1000022068 (Medium).jpg
Anhang 1000022069 (Medium).jpg
Anhang 1000022070 (Medium).jpg