NAŠE ZGODBE V PRAVEM ZAPOREDJU

di Katja Leva -
Numero di risposte: 0

Izvedla: Katja Leva
Šola: 2. Osnovna šola Slov. Bistrica
Razred: 1. razred
Starost: 6, 7 let
Število učencev: 22 učencev
Čas izvedbe: RAP (Bralne urice)

Enkrat tedensko vstopam v 1. razred, v okviru RaP-a, kjer izvajam dejavnosti, ki spodbujajo branje in razvoj logičnega razmišljanja. Z učenci izvajamo dejavnost, ki sem jo poimenovala Beremo skupaj. Učenci so zelo motivirani za poslušanje zgodb, ki jih nato skupaj obnovimo po določenem zaporedju korakov.

Opis dejavnosti

1. Pripovedovanje zgodbe: Prebrala sem zgodbo o "Mišek tip se zlaže".
  2. Postavljanje vprašanj: Po branju zgodbe sem postavila nekaj vprašanj, kot so:
  • Kdo so glavni junaki zgodbe?
  • Kje se zgodba dogaja?
  • Kaj se zgodi najprej?
  • Kaj se zgodi potem?
  • Kako se zgodba konča?
Sestavljanje korakov: Skupaj z učenci smo določili, v kakšnem zaporedju se zgodba dogaja. Pomagali smo si z risbami oz. slikami, ki predstavljajo ključne dele zgodbe. Učenci so poiskali najprej tisto, kar se je zgodilo v začetku, potem tisto, kar se je zgodilo naslednje, in tako naprej, dokler niso ustvarili celotnega zaporedja. Obnova zgodbe v parih: Učenci so v parih obnovili zgodbo, vendar so morali paziti, da so vse korake postavili v pravi vrstni red.

Refleksija učitelja

Dejavnost je bila zelo uspešna, saj so učenci z navdušenjem sodelovali. Zelo so se osredotočili na to, da je treba zgodbo obnoviti v pravilnem zaporedju, kar jim je pomagalo razumeti, zakaj je pomembno slediti korakom. Učenci so se zabavali pri sestavljanju zgodbe in iskanju pravilnega zaporedja dogodkov, saj so se medtem tudi učili, kako pomembno je upoštevati pravilno zaporedje, da je rezultat pravilen.

Refleksija učencev

Učenci so izrazili, da so se ob tej dejavnosti naučili, kako pomembno je slediti zaporedju dogodkov. Povedali so, da jim je bilo najzanimivejše, ko so morali skupaj razmišljati, kako zgodbo sestaviti v pravem zaporedju. V parih so se dobro podpirali, zato je bila naloga še bolj zabavna. Učenci so zelo uživali v tej dejavnosti, ker so lahko pokazali, kako dobro znajo spremljati zgodbo in jo obnoviti v pravilnem zaporedju.