AKTUALNO: PRIJAVA NA ŠTUDIJSKO SREČANJE, PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI

AKTUALNO: PRIJAVA NA ŠTUDIJSKO SREČANJE, PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

OBVESTILO

Vabljeni k prijavi na študijska srečanja 2024 - Zavod RS za šolstvo (zrss.si)

20.6.2024 se izteče rok za prijave na študijska srečanja.

Vabimo vas, da se prijavite v tem tednu, ker naknadne prijave ne bodo mogoče.

25. junija 1991 je rojstni dan Slovenije, ki ga praznujemo kot dan državnosti. S tem dnem je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina samostojnosti.

To je bil čas, ko je kulturno, civilnodružbeno, pa tudi politično vrenje preteklih let doseglo najvišjo moč. Budili so se upi, porajala vprašanja, razreševale dileme in gradilo pričakovanje. Od prvih večstrankarskih volitev po drugi svetovni vojni do nove vlade, odločitve in izvedbe plebiscita, priprav na dejansko razglasitev samostojnosti ter osamosvojitvene vojne so si dogodki sledili z izjemno hitrostjo in intenzivnostjo.

Obdobje, ki zagotovo vsem ostaja globoko zasidrano v spominu. Vzporedno so potekala tudi naša "običajna" življenja in prav preplet teh zgodovinskih dogodkov z vsakdanjostjo je tisto, kar stvari postavlja v pravi kontekst.

KONTEKST

Predmet Družboslovje: Posredovati dijakom znanja, spretnosti in veščine, ki so potrebne, da bi razumeli samega sebe v kulturnem, družbenem, geografskem in zgodovinskem kontekstu. Pomembno je razumeti pomen slovenske tradicije, ohranjanja nacionalne identitete ter položaj Slovenije v Evropi in svetu. Razvijati sposobnost za samostojno in kritično razmišljanje ter za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika.

Šele leta 1991 so mednarodno-politične okoliščine, pa tudi notranji razvoj v Sloveniji in širše v Jugoslaviji, omogočili, da se je slovenski narod na plebiscitu s 95 % glasov (udeležilo se ga je 93,2 % volilnih upravičencev) izrekel za demokratično in samostojno državo Slovenijo. To odločitev smo obranili in uspeli zagotoviti tudi z orožjem v 10-dnevni vojni. To je bil prvi oboroženi spopad na Balkanu po drugi svetovni vojni.

Tako je Slovenija potrdila svojo neodvisnost od Socialistične Federativne Republike Jugoslavije, čemur je sledilo priznanje mednarodne skupnosti. Več o tem v priponkah in na spodnji povezavi:

Virtualni muzej slovenske osamosvojitve (osamosvojitev.si)

POMEN LASTNE DRŽAVE

Pomen lastne države je neizmerne vrednosti za našo narodno zavest. Šele po desetletjih se kot narod počasi zavedamo, kaj pomeni imeti lastno državo in kaj dejansko prinaša. Slovenija je uveljavljena v mednarodnem okolju, tako v Organizaciji združenih narodov kot tudi v Evropski uniji.

Naši diplomati, znanstveniki, umetniki in športniki ime slovenske države nosijo po celem svetu.

NACIONALNE VREDNOTE

Pomembno je poudariti pomembne vrednot, ki jih praznik predstavlja, kot so svoboda, neodvisnost, enotnost, demokracija.

Razmislite o simbolih državnosti (zastava, grb, himna) in njihovem pomenu.

Zdravljica - Łukasz Targosz feat. Perpetuum Jazzile - YouTube

Navdihujte svoje dijake, da  bi cenili osamosvojitev Slovenije in ustvarjalno prispevali k prihodnosti Slovenije. Želimo vam ponosno praznovanje dneva državnosti!

Vabimo vas, da v spletni učilnici družboslovja objavite zgodbe o praznovanju 33-letnice Slovenije na vaši šoli in pri pouku družboslovnih predmetov. Priložnost za predstavitev vaših zgodb bo tudi na našem študijskem srečanju oktobra.

Uspešen zaključek šolskega leta vam želimo in krepčilne počitnice.

Se vidimo na študijskih oktobra. 

Veselimo se srečanja in sodelovanja z vami.