AKTUALNO: pred mednarodnim dnevom strpnosti

AKTUALNO: pred mednarodnim dnevom strpnosti

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

V priponkah vam pošiljamo vabilo  na  9. festival HIŠA strpnosti- hiša drugih, ki bo potekal od 13.nov. do 21.nov. 2023.

 Več informacij najdete na spodnji povezavi in v priponkah, vabilo na LIFFE in uporabne vire za obeležitev mednarodnega dneva strpnosti.

FHOT_program_2023-v5.pdf (mini-teater.si)

KONTEKST: Mednarodni dan strpnosti (16. november) je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Razglasitev je sovpadala s 50. obletnico nastanka UNESCA in podpisa Unescove ustave 16. novembra 1945.

Deklaracija o načelih strpnosti, ki so jo sprejeli ob razglasitvi dne, v preambuli poudarja zaskrbljenost zaradi vzpona dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije, agresivnega nacionalizma, rasizma, antisemitizma, izključevanja, marginalizacije in diskriminacije, ki so uperjena proti nacionalnim, etničnim, verskim in jezikovnim manjšinam, beguncem, priseljenim delavcem, priseljencem in ranljivim skupinam znotraj družb, kot tudi dejanj nasilja in ustrahovanja, ki so zagrešena nad posamezniki, ki uveljavljajo svojo svobodo mišljenja in izražanja.

V ustavni preambuli UNESCA med drugim tudi piše: »Če naj se mir ne razblini, mora biti zgrajen na temeljih intelektualne in moralne solidarnosti človeštva.«

Mednarodni dan strpnosti je priložnost, ko lahko ponovno ozavestimo pomen strpnih odnosov v družbi in izpostavimo problematiko nestrpnosti.

DIDAKTIČNI IZZIVI: Čeprav bi morali biti vsak dan strpni, je vedno dobro, da se enkrat v letu spomnimo, kako pomembna je strpnost. Poleg tega je UNESCO podelil nagrado za priznanje tistim z velikimi dosežki pri spodbujanju duha strpnosti ali nenasilja na področjih, kot so znanost, kultura in umetnost.

  1. Preberite o različnih kulturah. Branje o različnih kulturah ali narodnostih je eden najboljših načinov, kako pomagati razbiti svoje nestrpnosti, za katere morda niti ne veste, da jih imate. Če želite proslaviti strpnost, se boste morda morali najprej zavedati lastnih nestrpnosti.
  2. Prisluhnite ljudem, ki imajo drugačna stališča. Poslušanje drugih je odličen način, da odprete novo perspektivo. Toleranco in strpnost lahko prepoznamo le, če poslušamo tiste, ki so zaradi nestrpnosti že trpeli.
  3. Sodelujte na dogodkih spomina ali zagovorništva. Če želite resnično pomagati pri praznovanju mednarodnega dne strpnosti, je najbolje, da se udeležite raznih dogodkov in predavanj.

V okirun34.Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe izpostavljamo KINOTRIP.

 Člani žirije si bodo ogledali  pet filmov iz različnih festivalskih programskih sklopov, ki prikazujejo zgodbe mladih oziroma se dotikajo tem aktualnih in relevantnih za mlade.

 Med njimi bodo izbrali najboljšega in ga razglasili na sklepni prireditvi festivala. Na posameznih projekcijah nominiranih filmov bodo poskrbeli tudi za uvode. več »

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 34. Liffu – Kinodvor

MISEL: »Nihče se ne rodi s sovraštvom do druge osebe zaradi barve kože, porekla ali vere. Ljudje se naučijo sovražiti in če se lahko naučijo sovražiti, jih je mogoče naučiti ljubiti, kajti ljubezen prihaja v človeško srce bolj naravno kot njegovo nasprotje. « – Nelson Mandela

V razmislek: Tolerance Is... - YouTube

Veseli bomo povratnih informacij o vaših vsakodnevnih  prizadevanjih za razvijanje vrednot kulture sobivanja: za več strpnosti pri pouku, na šoli in v različnih skupnostih v državi.