AKTUALNO iz frankfurtskega knjižnega sejma

AKTUALNO iz frankfurtskega knjižnega sejma

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Te dni se dogaja frankfurtski knjižni sejem, na katerem je Slovenija častna gostja.

Danes bo na njem predstavljen Ljubljanski manifest o pomenu branja na višji ravni, kot krajša oblika besedila, v katerem so raziskovalci branja in založništva, Anne Mangen z Univerze v Stavangerju, Adriaan van der Weel z Univerze v Leidnu, Andre Schüller-Zwierlein z Univerze v Regensburgu in Miha Kovač z Univerze v Ljubljani povzeli številne študije in raziskave, ki – poenostavljeno rečeno – dokazujejo, zakaj moramo tudi v digitalni dobi ohraniti sposobnost branja na višji ravni, to je sposobnost branja daljših in kompleksnih knjižnih besedil.

DIDAKTIČNI IZZIVI pri predmetu Družboslovje in AD/  razvijati sposobnost za samostojno in kritično razmišljanje o temeljnih aktualnih izzivih sodobne družbe;

KONTEKST: Iz manifesta o pomenu branja na višji ravni : »Če želimo sodelovati v demokratični družbi kot ozaveščeni državljani potrebujemo bralne spretnosti in prakse na višji ravni kot je preprosto dekodiranje besedil. Branje ni le poglavitna pot do osebnega razvoja, temelj vseživljenjskega učenja in podlaga večine naše izmenjave informacij, ampak je tudi osrednja razsežnost družbenih odnosov in vključenosti v družbo.

Branje na višji ravni je naše najmočnejše orodje za analitično in strateško mišljenje. Brez njega smo neustrezno podkovani za boj proti populističnemu poenostavljanju, teorijam zarote in dezinformacijam ter posledično postanemo bolj dovzetni za manipulacijo.«

Prihodnost branja vpliva na prihodnost naše družbe. Demokratična družba, ki temelji na ozaveščenem soglasju več deležnikov, je lahko uspešna le z vzdržljivimi bralci, ki obvladajo branjena višji ravni. Tega se morajo zavedati zakonodajalci na vseh področjih. Kot pravi Margaret Atwood: "Če ne bo mladih bralcev in pisateljev, kmalu ne bo niti starejših. Pismenost bo umrla... z njo pa bo umrla tudi demokracija". (več v priponki)

Morda vam za citiranje pride prav daljši članek v angleščini: Why higher-level reading is important

https://doi.org/10.5210/fm.v27i5.12770

https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/12770/11081

vir: Založba ZRSŠ