Vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

od Jožica Gramc -
Število odgovorov: 0

Evropski parlament je leta 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in  totalitarizmu  resolucija med drugim izraža spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi in se poklanja vsem, ki so se borili proti tiraniji in zatiranju. Ob tem poudarja, da je ohranjanje spomina na preteklost nujno, saj brez „brez resnice ni spomina in sprave“, piše v resoluciji.

Namen današnjega dneva spomina žrtev vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je ohranjanje spomina na žrtve množičnih izgonov in pobojev, na zavedanje, da je za vsako žrtvijo totalitarnih režimov življenjska zgodba, ki jo je režim nasilno pretrgal in uničil ter da so totalitarni režimi v narodih, ki so bili soočeni z njimi, pustili globoke, ponekod tudi še nezaceljene rane. 

Od leta 2012 ga uradno zaznamujemo tudi v Sloveniji

V Sloveniji in Evropi bodo tudi letos potekale številne slovesnosti v spomin in opomin.

V totalitarnih in avtoritarnih režimih dvajsetega stoletja v Evropije bilo  pregnanih, zaprtih, mučenih in ubitih na milijone žrtev. Podatki o tem, koliko žrtev so po svetu povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

O več deset tisočih govorimo tudi v Sloveniji. 

Več o tem na spodnji povezavi in v priponki.

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in …

Praznik obeležujemo na dan podpisa pakta Ribbentrop-Molotov o nenapadanju in razdelitvi interesnih sfer med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, verjetno najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva, ki mu je nekaj dni pozneje sledil nemški napad na Poljsko in s tem začetek druge svetovne vojne - 23. avgust 1939.

Didaktični izzivi pri predmetu Družboslovje / Dinamični čas od totalitarizmov do sodobne demokracije/razumeti občutljivo povezanost in soodvisnost človeka z okoljem in družbo kot posledico vpetosti v širše družbene, kulturne in zgodovinske okoliščine;

Tudi Slovenijo so prizadeli vsi trije totalitarizmi in zato vas  tudi letos  spodbujamo, da pripravite aktivnosti ob dnevu spomina  na žrtve  vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov in  mlade  ozavestite  o pomenu spoštovanja človekovih pravic in njihovega varovanja v času, ki ga živimo in spodbujate razumevanje pojavov, ki vodijo k ekstremizmom in radikalizmom.

Katera vprašanja se nam ponujajo ob temu dnevu?

Kako udejanjamo vrednote iz splošne deklaracije o človekovih pravicah pri pouku in na šoli?

Kaj ponuditi mladim kot alternativo, da jim privzgojimo vrednote in jih hkrati ves čas opozarjamo na možne alternative in odgovornost posameznika?

Ob dnevu spomina sta podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Věra Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders v izjavi izpostavila, da z današnjim dnem “potrjujemo neštetim žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov, da niso pozabljene, in obnavljamo našo zavezo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se takšne tragedije ne bi več ponovile”.

Evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov: opomnik za ohranjanje demokracije - RTV SLO