22. april 2022 – svetovni dan Zemlje

22. april 2022 – svetovni dan Zemlje

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati v naš planet. Kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost«.

Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, ga izčrpavamo in uničujmo. Tako nas svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, opominja, da si moramo vsi vsak dan prizadevati za trajnostno naravnan razvoj, za zdravo okolje, za okoljsko in podnebno ravnanje, bolj prijazno planetu.

»Svetovni dan Zemlje, nas nagovarja, da si vsak dan lahko prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter za okoljsko in podnebno bolj prijazen planet, kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost. Zato so nujne inovacije in ukrepanje, ki pospešujejo rešitve ter ohranjanje planeta«, so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor.

Svetovni dan zemlje nas nagovarja, da je še čas za rešitev planeta in da lahko izberemo uspešno in trajnostno prihodnost ter da obnovimo naravo in zgradimo zdrav planet za naše otroke. Veliko je področij in aktivnosti, kjer se lahko tako posamezniki kot podjetja angažiramo za boljši planet.

Številne institucije v Sloveniji ob  dnevu opozarjajo na pomen planeta in pozivajo k skrbi zanj, pripravljajo pa tudi raznovrstne aktivnosti in dogodke. (več v priponki)

Vir:  22. april, svetovni dan Zemlje: Vlagajmo v naš planet! | GOV.SI

AKTUALNO: David Attenborough razglašen za OZN-jevega "borca za Zemljo".Okoljevarstvenik, biolog in glas številnih dokumentarnih filmov o naravi : https://youtu.be/-tvA3Ezqjl8  

David Attenborough je dobil prestižno nagrado "borec za Zemljo", ki jo vsako leto podeljuje Program Združenih narodov za okolje. Vir:  RTVSLO.si

Na  spletni strani svetovnega dne Zemlje ( Earth Day: The Official Site | EARTHDAY.ORG

so objavljeni različni uporabni viri.

Kontekst: Transformativne kompetence za trajnostni razvoj - Globalno učenje (globalno-ucenje.si)