ANGAŽIRANO/ 2022: Evropsko leto mladih

ANGAŽIRANO/ 2022: Evropsko leto mladih

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

EU se bo leta 2022 posebej posvetila mladim. EU prepoznava pomen dobrobiti, razvoja, vključenosti in sodelovanja mladih v družbi. Skozi leta je zagnala številne mladinske programe in pobude, od dobro poznanega programa izmenjav Erasmus, ki se je začel leta 1987, do vključenosti mladih v konferenco o prihodnosti Evrope, na kateri je tretjina udeležencev okroglih miz evropskih državljanov mlajših od 25 let

Evropsko leto mladih se je pričelo. Vsi dogodki, informacije in ostale novice, povezane s tem bodo na voljo na spletni strani Evropskega leta mladih:

2022: evropsko leto mladih | Novice | Evropski parlament (europa.eu)

Na spletni strani bo možno spremljati aktivnosti na interaktivnem zemljevidu, pridobiti vse informacije o iniciativi ter razlage, na kakšen način želi EU leto 2022 posvetiti mladim.

Kontekst/ didaktični izzivi

Aktivno državljanstvo v srednješolskih izobraževalnih programih/ temeljni cilj AD, kot ga opredeljujejo učni načrt oziroma katalogi znanja, je spodbujanje aktivnega, informiranega in odgovornega demokratičnega državljanstva. Prirocnik_AktivnoDrzavljanstvo_zaSplet.pdf

Več informacij o evropskih pobudah za mlade:

  •    Evropski mladinski dogodek je vodilni dogodek Evropskega parlamenta za mlade, ki jim omogoča srečevanje z drugimi mladimi in odločevalci, predstavljanje zamisli in razpravljanje o prihodnosti Evrope.
  •     Obiščite eno od lokacij Evropskega parlamenta in se udeležite katere od številnih izobraževalnih dejavnosti o EU. Prijavite  se lahko tukaj.
  •       Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega vsako leto prejmejo projekti, ki jih izvajajo mladi, spodbujajo evropsko in mednarodno razumevanje, gradijo občutek evropske identitete in povezovanja.
  •       Evropski mladinski portal objavlja evropske in nacionalne informacije ter priložnosti, povezane z izobraževanjem, prostovoljstvom, delom, aktivno udeležbo, kulturo in kreativnostjo, globalnimi zadevami in potovanji.

Vir: Uradna spletna stran EU

Še vedno aktualen vir: raziskava o položaju mladih v Sloveniji – Mladina 2020

Mladina 2020 odkriva položaj mladih danes in omogoča znanstveni pogled na spreminjanje položaja mladih, trende in situacije s katerimi se mladi soočajo. S pomočjo raziskave se je pridobil vpogled v položaj mladih v družbi na različnih ravneh.