Forum novic

PRED PRAZNIKI

PRED PRAZNIKI

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra.

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Sloveniji, ki se ga praznuje 26. decembra in je dela prost dan. Na ta dan se spomnimo razglasitve plebiscita leta 1990, s katerim je Slovenija postala samostojna država.

Najprej se je praznik imenoval dan samostojnosti, konec septembra 2005 pa so ta dan preimenovali v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili izraženo enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti. Letos mineva 31  let od razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost.

Nismo zamudili zgodovinske priložnosti, ki se nam je ponudila. Vsi vemo, da je bil to zelo razburkan čas, da je v vzhodni Evropi vrelo, da je padel berlinski zid, da je bil to čas demokratičnih vstaj v vseh evropskih državah s komunističnim totalitarnim režimom.

Slovenija je samostojna in neodvisna država postala 25. junija 1991.

https://www.zbralismopogum.si/

Evropska skupnost enotno za priznanje jugoslovanskih republik | GOV.SI

Veliko virov o tem  je na portalu MMC RTVSLO:

 https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let

KONTEKST/ vsebinski okvir: katalog znanja družboslovje/ metodično-didaktična priporočila/aktualizacija: AKTUALNE obletnice / nameni učenja: razvijati sposobnost  za samostojno in kritično razmišljanje, razvijati sposobnost  za razumevanje večplastnosti in kompleksnosti družbenega in osebnega življenja posameznika in za ključne zgodovinske dogodke ter procese ter mejnike procesa osamosvajanja Slovenije.

Ključne besede: demokracija, ustava, demokratične vrednote, aktivno državljanstvo, odnosne vrednote, angažiranost, zavedanje

Slovensko predsedovanje Svetu EU 2021 (europa.eu)

Spodbuda in voščilo

Zahvaljujemo se vam za vaše prispevke na naših srečanjih, vaša prizadevanja in osmišljanja družboslovnih vsebin pri pouku družboslovja.

Vse dobro v prihajajočem letu, ki prihaja.

Želimo vam srečno potovanje v letu 2022 in

da bi tudi v prihodnje skupaj  znali in zmogli izbirati  trenutke za svoje drobne, drugim očem nevidne prazničnosti, kjerkoli in kadarkoli in za karkoli kar prispeva kulturi sobivanja. Lepo praznovanje vam želimo in

Tisti dve besedi - Bojan Kodelja feat. Vlado Kreslin / Ne-odvisen.si - YouTube

Veselimo se sodelovanja z vami tudi v prihodnje.