Državni praznik – Dan Rudolfa Maistra

Državni praznik – Dan Rudolfa Maistra

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Na današnji dan se spominjamo  generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova, čigar zasluga je, da je po prvi svetovni vojni južni del Štajerske pripadel matični Sloveniji oz. takratni državi Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Kot državni praznik se v Sloveniji praznuje od leta 2005.

23. novembra 1918 je poveljnik takrat novoustanovljene slovenske vojske, prve v novejši zgodovini, general Rudolf Maister ob štirih zjutraj razorožil nemško zeleno gardo, ki je pripravljala protiudarec, s katerim bi Maribor in slovensko Štajersko dokončno pripojila Nemški Avstriji.

S tem dejanjem je Maribor dejansko postal slovensko mesto, avstrijska stran pa je v pogajanjih z Maistrom priznala tudi pravico Slovencev do južne Koroške. Za svoja dejanja ni imel političnega kritja vlade v Ljubljani - nasprotno, ta se je celo obrnila proti njemu.

V vsakem primeru bi bila brez generala Maistra Slovenija danes mnogo manjša, če bi sploh obstajala.

Slovenija in še posebej Maribor se z državnim praznikom spominjata časov, ko je ob koncu prve svetovne vojne takratni mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. Maister je takrat na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 270 častniki in 23. novembra 1918 s svojimi borci razorožil enote nemško - avstrijske mestne varnostne straže oz. t.i. zeleno gardo mariborskih Nemcev ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so bili odločno ovrženi velikonemški apetiti po ozemlju slovenske Štajerske.

Vir: Wikipedija, MMC RTVSLO