PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI – obeležitev 30 – obletnice samostojnosti Slovenije

PRED PRAZNOVANJEM DNEVA DRŽAVNOSTI – obeležitev 30 – obletnice samostojnosti Slovenije

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Slovenija je postala  samostojna in neodvisna država 25. junija 1991.

25. junija 1991 je  rojstni dan Slovenije, ki ga praznujemo kot dan državnosti.

S tem dnem je Slovenija postala neodvisna država. Na ta dan je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina samostojnosti. S tem dejanjem se je pričela 10-dnevna osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 7. julijem 1991 odbila napad jugoslovanske vojske. Tako je potrdila svojo neodvisnost od Socialistične Federativne Republike Jugoslavije. To je bil prvi oboroženi spopad na Balkanu po drugi svetovni vojni.

Za 30-letnico obeleževanja same razglasitve osamosvojitve in zmagovite vojne za Slovenijo so objavljena  učna gradiva na portalu www.zbralismopogum.si.

Šolam je na voljo virtualna razstava v treh delih z naslovi Plebiscit, Osamosvojitev in Vojna. 

Vsak del virtualne razstave uvaja video film: Plebiscit (traja 14 minut), Osamosvojitev (traja 12 minut) in Vojna (traja 15 minut).

Vir in več informacij o tem v priponki pdf.

Praznovanje 30. obletnice samostojnosti Slovenije zaznamuje tudi vzpostavitev tematskega spletnega mesta, ki je stičišče kronoloških in zgodovinskih podatkov, aktualnih pregledov s kulturnega, notranjepolitičnega, zunanjepolitičnega, turističnega, športnega ter drugih področij, pa tudi bogatega slikovnega in video gradiva :  https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let

Uporabni viri za obeležitev dneva državnosti so na spodnjih povezavah in priponkah.

Na Dan državnosti bodo na izbranih slovenskih vrhovih povezanih z osamosvojitvijo Slovenije zaplapolale slovenske zastave:

Trideset slovenskih zastav na tridesetih vrhovih | GOV.SI

Iz arhiva SU: https://www.youtube.com/watch?v=rPLh01XNVhk

Pesem praznikov je projektni izdelek dijakov 1.O pri pouku zgodovine v šolskem letu 2018/2019.

Vir: Srednja šola Domžale

Kako nas vidijo drugi: https://www.youtube.com/watch?v=1bwovDOke_4&feature=youtu.be

Vabimo vas, da v spletni učilnici  družboslovja objavite  zgodbe o praznovanju 30 - letnice Slovenije na vaši šoli in pri pouku družboslovnih predmetov. Želimo vam ponosno praznovanje Dneva državnosti!

Priložnost za predstavitev zgodb o praznovanju 30 - obletnice samostojnosti Slovenije bo tudi na našem študijskem srečanju.