Forum novic

Aktualno – vabilo na ogled razstave

Aktualno – vabilo na ogled razstave

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

TRENUTKI V ČASU

skupna panojska razstava državnih muzejev Slovenije 2021

20. maj – september 2021

Muzejska ploščad Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem

 V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi predstavlja trinajst državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.

»30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti.« (mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, v uvodni besedi razstave)

vir: Slovenski gledališki inštitut

https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/30-let-je-doba-ko-sodobnost-postane-tradicija-sedanjost-dediscina-jutri-vceraj/580899

 Kontekst/ koristni viri za obeležitev 30 letnice samostojne države Slovenije:

https://www.zbralismopogum.si/

https://www.vojaskimuzej.si/razstava/razstava.aspx?item=2

https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/30-let-samostojnosti-slovenije/

https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let

https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let/koscki-sestavljanke