Forum novic

OB SVETOVNEM DNEVU ČEBEL

OB SVETOVNEM DNEVU ČEBEL

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Slovenija in z njo ves svet bo letos četrtič obeležila svetovni dan čebel ( 20.5.), ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017.

Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico,  Republiko Slovenijo in Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ter široke evropske in širše mednarodne podpore tako držav kot organizacij, med drugim tudi Apimondie (Mednarodne zveze čebelarskih organizacij).

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Osrednja tema letošnje obeležitve je Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele (Be Engaged: Building Back Better for Bees).

Sloveniji je zavedanje o pomenu čebel in skrbi zanje na visoki ravni.

Čebelarska zveza Slovenije je v preteklosti začela z več projekti, kot so medeni zajtrk, čebelarski krožki in sajenje medovitih rastlin, ki jih je javnost dobro sprejeta. Leta 2014 je dala pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Več informacij  o tem je v priponki.

 Tudi letos želijo s svetovnim dnevom čebel najširšo javnost opozoriti na dejstvo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, v mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov (še posebej pa zaradi podnebnih sprememb) zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu. Če bomo ohranili okolje do te mere, da bodo čebele lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Najpomembneje pa je, da se vsi skupaj ponovno zavemo, da je posameznikova vloga za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev nujna.

Kontekst: predmet družboslovje/ splošni cilji : razumeti občutljivo povezanost in soodvisnost človeka z okoljem in družbo; razvijati zavest o trajnostnem razvoju;  zavedati se pomena slovenske kulturne tradicije in dediščine…

Koristni viri:

https://www.worldbeeday.org/si/gradivo.html

https://www.worldbeeday.org/si/novice/novice-iz-sveta/160-spominska-plosca-antonu-jansi.html

https://www.worldbeeday.org/files/BROURA%20SD_SL_splet.pdf