Uporabni dokumentarci pri geografiji

Uporabni dokumentarci pri geografiji

od Metka Starešinič -
Število odgovorov: 4

Pozdravljeni!

Včeraj sem na Rtvslo pogledala kar tri za nas geografe zelo zanimive in uporabne dokumentarce. Če je kdo zamudil, pripenjam povezave.

Definitivno zelo uporaben dokumentarec (pri obravnavi severnoameriškega prebivalstva) o severnoameriških staroselcih Siouxih v rezervatu Pine Ridge v Južni Dakoti (pokrajina Badlands), ki pokaže resnično vso bedo in žalost življenja v rezervatih. To so ZDA v današnjih časih, ljudje pa živijo v človeku nevrednih razmerah - Moja neznana Amerika- v deželi Sjujev:   https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174714899?s=tv.

Drugi, še en pretresljiv francoski dokumentarec je bil predvajan zvečer- to je Skriti obraz čokolade, kjer se razkrijejo umazani posli pridelave kakava in otroško suženjsko delo v Slonokoščeni obali, kjer ni "čist" niti kakav iz pravične trgovine pod znamko Fairtrade.  Seveda pa se za plantaže kakava izsekavajo območja tropskega deževnega gozda: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174750567?s=tv.

Pika na i včerajšnjih dokumentarcev je bila pa definitivno danska dokumentarna oddaja Kampanja proti podnebju, danskega raziskovalnega novinarja Madsa Ellesøeja, ki razkriva 30 let načrtnega diskreditiranja znanstvenikov v javni razpravi in zanikanja podnebnega segrevanja. V oddaji razkrije, kako so tako imenovane podnebne skeptike, odlične komunikatorje, ki so odločilno prispevali k oblikovanju javnega mnenja, nekateri so se celo izdajali za znanstvenike, posredno denarno podpirale največje naftne družbe: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174750565?s=tv.

Lep pozdrav,

Metka Starešinič
V odgovor na Metka Starešinič

Zadeva: Uporabni dokumentarci pri geografiji

od Anton Polšak -

Hvala, kolegica Metka

Sam sem zasledil drugi omenjeni dokumentarec, ki so ga po kakšnih dveh letih ponovili, ostala dva pa sem spregledal. O pridelavi kakava in otroškem in suženjskem delu sem tudi sam nekaj zapisal v članku v lanski Geografiji v šoli 2/2020 o pridelavi izbranih kmetijskih pridelkov (poleg tega tudi o pridelavi kave in palmovega olja). Ne vzeti to kot samopromocijo, ali pač, vaša odločitev, vsekakor pa bi bilo zanimivo, da tudi vi kaj napišete za revijo, kako se lotevate tovrstne problematike v razredu oz. katere vire uporabljate, ker gre resnično za zapletene in večplastne probleme. Vabljeni!

Lep pozdrav

Anton Polšak

V odgovor na Metka Starešinič

Zadeva: Uporabni dokumentarci pri geografiji

od marija kovač -
Metka, pozdravljena!

Hvala za te informacije in povezave.

To je tisto, ki je vredno ogleda, to je aktualizacija nasega predmeta,

ceprav ostane clovek brez besed, zaskrbljen, slabe volje ob spoznanju, da

se usmerja zivljenje k in zaradi interesov povezanih z denarjem.

Lp

MarijaV sre., 3. feb. 2021 20:34 je oseba Metka Starešinič (via SSIO) <
V odgovor na marija kovač

Zadeva: Uporabni dokumentarci pri geografiji

od Metka Starešinič -
Drage kolegice in kolegi geografi,

v zadnjem tednu sta bila na RTVSLO spet dva odlična dokumentarca, ki sta zagotovo uporabna tudi pri pouku geografije v tem tednu ob svetovnem dnevu Zemlje:

Grenki sadeži Evrope https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuji-dokumentarni-filmi-in-oddaje/174618070, na ogled še štiri dni. Zelo aktualen, glede na to, da je letošnja tema tekmovanja kmetijstvo. Dokumentarec razkriva sramotne razloge za nizke cene zelenjave, sadja in drugih pridelkov v trgovskih verigah in na krožnikih Evropejcev.

Voda https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuji-dokumentarni-filmi-in-oddaje/174741785. Odličen nemški dokumentarec o vodi, vseh njenih oblikah, vremenu, kako je prišla na Zemljo. N voljo za ogled še 28 dni.

To so aktualne teme našega predmeta in dokumentarci res vredni ogleda ter razprave pri pouku.

Želim vam uspešen teden.

Lep pozdrav,
Metka Starešinič