Forum novic

Čestitke ob mednarodnem dnevu učiteljev

Čestitke ob mednarodnem dnevu učiteljev

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

Danes je vaš dan, svetovni dan učiteljev. ISKRENE ČESTITKE.
 

Letošnji svetovni dan učiteljev zaznamuje pandemija covida-19, ki je precej spremenila vzgojno-izobraževalni sistem.

Ob letošnjem sodelovanju z vami pri izvedbi študijskega srečanja ste  nas navdušili -  izkazali ste se s svojo zavzetostjo, strokovnostjo in toplino.

Vaši predstavljeni primeri, razmišljanja... odsevajo bogastvo znanja, izkušenj in odnosnih vrednot, ki se zrcalijo v kulturi sobivanja v okoljih v kateri delujete.

 Kontekst: »Nov pogled. Ko (za)živim kot “celi človek” v dialogu in odnosu do sebe in z drugim, drugačnim od mene. Vsak jo nosi v sebi, vsak je kandidat za medsebojnost, ker je pripravljen tvegati. Ko bo v meni in okolici zavela človeška toplina, humanost: “ko učitelj vidi v sočloveku najprej človeka in šele nato učenca…”

 Gogala, S., Izbrani spisi, (ur. Robi Kroflič), Društvo  2000, Ljubljana.

Svetovni dan učiteljev je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil  UNESCO. Praznik se obeležuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 UNESCO in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli Priporočila o položaju učiteljev, ki je veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga le-ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

Več o tem na :

https://www.zrss.si/objava/5-oktober-svetovni-dan-uciteljev

Danes se začenja Teden otroka, ki ga bo ob praznovanju 30-letnice TOM telefona zaznamovalo geslo Odgovor je pogovor.

Tudi letos Zveza prijateljev mladine Slovenije pripravlja številne aktivnosti za otroke, v Muzeju pošte in telekomunikacij pa bo prikazan razvoj tehnologije v treh desetletjih delovanja telefona za mlade v stiski.

Več : https://www.zpms.si/

https://www.tosemjaz.net/

Misel za spodbudo:  »Povprečen učitelj pove. Dober učitelj pojasni. Odličen učitelj prikaže.  Velik učitelj navdihuje.«

W. Arthur Ward