Oris poglavij

 • Splošno

  Iz Nove Gorice se odpeljemo do Solkana, kjer se sprehodimo pod solkanskim mostom, nato pa še do hidroelektrarne Solkan, katero si tudi ogledamo. Po ogledu pot z avtobusom nadaljujemo ob Soči do vodnega črpališča Mrzlek. Črpališče si ogledamo, nato pa po dolini Soče pot nadaljujemo do Mosta na Soči, kjer je ob umetnem jezeru čas za malico. Po malici se sprehodimo po urejeni poti ob jezeru, nato pa z avtobusom nadaljujemo pot po razširjeni ledeniški dolini do Kobarida, kjer obiščemo muzej 1. svetovne vojne. Iz Kobarida se zapeljemo do Vrsna in rojstne hiše slovenskega pesnika Simona Gregorčiča. Po obisku domačije sledi povratek domov.

  Avtor ekskurzije: Primož Kranjc
 • Solkanski most

  Sprehodimo se pod solkanskim mostom. Učenci izvejo, da je most dolg 219 metrov, razpon med osrednjo gladino Soče in mostom meri 36 metrov, dolžina loka pa je kar 85 metrov. S tem je most na prvem mestu po dolžini kamnitega loka na svetu. Most je bil zgrajen v času Avstro-Ogrske in sicer med leti 1904 in 1905. V prvi svetovni vojni je bil osrednji lok porušen. Po vojni je bil zasilno popravljen z jekleno konstrukcijo, dokončno obnovljen pa leta 1954.
 • Hidroelektrarna Solkan

  Od mostu se sprehodimo do hidroelektrarne Solkan. Vodja elektrarne nam jo razkaže in predstavi njeno delovanje. Prvi projekti zanjo so bili predlagani že leta 1899, končna odločitev pa je padla šele leta 1964. Po vrsti topoloških in geoloških študij se je gradnja pričela leta 1981, obratovati pa je začela leta 1984.

  Po ogledu 10 min odmora.
 • Vodno Črpališče Mrzlek

  Po odmoru pot nadaljujemo do vodnega črpališča Mrzlek. Učenci med ogledom izvejo, kako vodo črpajo, kje in kako jo shranjujejo, kam potuje voda naprej po vodovodih, poleg tega pa tudi o pomembnosti ohranjanja čistega okolja, za pitno vodo. Črpališče Mrzlek je drugi najpomembnejši vir pitne v zahodni Sloveniji.
 • Most na Soči

  Po ogledu vodnega črpališča Mrzlek, se ob Soči z avtobusom peljemo do Mosta na Soči.

  Ob jezeru je 30 minutni odmor za malico.

  Po malici sledi sprehod ob umetnem jezeru. Jezero je nastalo ob zajezitvi Soče pri Podselu za potrebe hidroelektrarne Doblar leta 1938. Jezero je postalo priljubljena točka za ribiče in turiste, vsako leto pa privabljajo obiskovalce tudi skoki z mosta.
 • Muzej 1. svetovne vojne Kobarid

  Pot nadaljujemo skozi Tolmin po ledeniški dolini reke Soče do Kobarida. V kobaridu obiščemo muzej 1. svetovne vojne. V njem si ogledamo razstavo o soški fronti, katera velja za eno izmed najvišjih bojišč v zgodovini. Poseben poudarek je na 12. ofenzivi imenovani tudi "čudež pri Kobaridu" ali "preboj pri Kobaridu", v kateri so se pojavili zametki bliskovite vojne, načinom bojevanja v 2. svetovni vojni.
  Ogledamo si tudi razstavo o zgodovini Kobarida, v kateri so razstavljene izkopanine tudi iz prazgodovine.
 • Rojstna hiša Simona Gregorčiča Vrsno

  Po obisku muzeja se z avtobusom zapeljemo do Vrsna.
  Učenci imajo po prihodu 15 minut odmora.
  Sprehodimo se do rojstne hiše Simona Gregorčiča (1844-1906). Ogledamo si zbirko predmetov katere so uporabljali v vsakdanjem življenju, v času Simona Gregorčiča. Vstopimo tudi v njegovo spominsko sobo, v kateri hranijo pesnikove slike, dokumente, pa tudi njegove osebne dokumente.
  Pred hišo skupaj recitiramo njegovo pesnitev Soči, ki je napovedovala dogajanje na soški fronti, nato pa se z avtobusom odpravimo proti Novi Gorici.