Oris teme

 • Splošno

  Učni cilji:
  -učenci spoznajo in se orientirajo v novem okolju z možnostjo uporabe GPS naprave,
  -seznanijo se z Bio/ekološkim kmetovanjem, rastjem in živalstvom
  -upoštevajo pravila varne hoje v hribih.

  Potek poti:Ob 7.30uri se bomo izpred ŠD Tabor, Ljubljana (Zš:46° 3'16.67"S, Zd:14°31'0.35"V) z avtobusom odpravili na naše potovanje. Pot nas bo vodila mimo Šenčurja do jezera Črnava v Preddvoru (Zš:46°18'9.15"S, Zd:14°25'35.11"V). Polurni postanek bomo izkoristili za sprehod ob jezeru, malico in uživali v prelepem pogledu na Storžič(2132m) in Srednji vrh(1853m).
  Pot bomo nadaljevali proti Zg. Jezerskem(Zš: 46°23'36.25"S, Zd: 14°29'59.65"V), ki je hkrati izhodiščna točka za naš pohod(ob 9.15.00) Spoznali bomo nov kraj, opazovali pokrajino in na poti do Bio kmetije Makek(Zš: 46°23'14.98"S, Zd:14°30'31.99"V) opazovali rastje. Na Bio kmetiji Makek (9.45-10.45) bomo pridobili podrobne informacije o bio kmetovanju, avtohtoni pasmi ovac in še kaj.
  Ob 10.45-11.45 sledi pohod do slapu Čedca(Zš:46°22'23.30"S, Zd:14°31'10.84"V). Na poti bomo opazovali vegetacijo glede na višinsko razliko. Slap čedca ima to smolo, da se vsakih nekaj let spremeni njegov profil, in tako imamo sedaj že tretjo verzijo tega slapu v zadnjih 20 letih. Pod slapom si bomo privoščili daljši počitek, malico, fotografiranje in se ob 12.45 po drugi poti odpravili do Planšarskega jezera (Zš:46°24'13.28"S, Zd:14°30'56.10"V). Med potjo se bomo preizkusili v hoji po melišču in v senci gozda prisluhnili zvokom narave. Pri Planšarskem jezeru se bomo okrepčali s kosilom, uživali v vožnji s čolnom po jezeru, se preizkusili v plezanju po umetni steni, opazovali in našteli okoliške vrhove in preprosto uživali in klepetali.
  Ob 17.30 se bomo z avtobusom odpravili proti domu. Med potjo se bomo na kratko ustavili še v kamnolomu lehnjaka (Zs: 46°23'51.77"S, Zd:14°28'18.64"V), ki se nahaja neposredno ob cesti, blizu zaselka Bajte. Je prva točka geološke transverzale in ena od znamenitosti, ki se končuje v Dolžanovi soteski.
  Po krajšem ogledu kamnoloma bomo nadaljevali pot proti domu.
  S fotoaparatom bomo zabeležili utrinke tega dne, na podlagi katerih bodo učenci v šoli pripravili Ppt predstavitev.

  Avtor ekskurzije: Vera Krizmanović

 • Jezero Črnava, Preddvor

  Jezero Črnava v Preddvoru je idilično umetno jezero. Okoli njega je urejena sprehajalna pot, ki je del male gozdne učne poti. Jezero leži v zavetju mogočnih gora in čudovite narave in je tudi izhodiščna točka za pohode na sv. Jakoba, Potoško goro, Kališče, Javorjev vrh, Srednji vrh, Čemšenik, Storžič in Hudičev boršt. Poleti lahko izbirate med čolnarnjem, ribolovom, plavanjem in igranjem tenisa, pozimi pa lahko na njem tudi drsate. Preddvorska graščina sredi vasi je bila pred drugo svetovno vojno urejena kot penzion za letoviščarje, danes pa je v njej mladinski dom. Grad Hrib je preurejen v gostinski objekt, v njem organizirajo tudi poroke. Zraven gradu je stari grajski drevored. Staro izročilo in legenda obljubljata mladoporočencema, ki se sprehodita skozi ta drevored, kar 50 let zvestobe. Poleg gradu so zajezili potok Bistrico, ki po globoki dolini priteka izza Potoške gore in napaja umetno jezero Črnava. Plezališče za prosto plezanje je pod Zaplato v dolini Bistrice. Od jezera je oddaljeno le pol ure hoje.
 • Zg. Jezersko

  Na severu v bližini meje s sosednjo Avstrijo privlači Jezersko s svojimi avtohtonimi ovcami, s Planšarskim jezerom, z najvišjim slovenskim slapom Čedca, s spoštljivimi kmečkimi hišami in kaščami ter z neokrnjeno gorsko naravo. Jezersko, ki leži v široki dolini med skalnatimi Kamniškimi planinami in gozdnatimi Karavankami je znano kot gorsko klimatsko letovišče. Razdeljeno je na Zgornje in Spodnje Jezersko, kjer je tudi sotočje Kokre in Reke. Morda zaradi delitve občine ali preprosto zaradi njene reliefne razgibanosti, je mogoče na različnih mestih zaslediti precej različne nadmorske višine kraja. Odlikuje se po blagem alpskem zraku, čistem in bogatim z ozonom.
 • Bio turistična kmetija Makek

  Visokogorska Bio turistična kmetija Makek, leži v mirnem okolju, v neokrnjeni naravi, na sončni legi pod mogočnim ostenjem Makekove Kočne, na nadmorski višini 950 m, na samotni legi, obdana z zelenimi travniki in gozdovi, visokimi Alpami ter svežim in čistim gorskim zrakom s preverjenim zdravilnim učinkom na dihala in oči. Kmetija ima bogato tradicijo v turizmu, saj je prve goste sprejela že davnega leta 1907.
  Biološka turistična kmetija zato, ker se zavedajo vrednot zdravega okolja in s svojim delovanjem k temu tudi aktivno prispevajo. Ekološko kmetijstvo je sonaravni način gospodarjenja, brez uporabe pesticidov, nitratov, antibiotikov in gensko spremenjenih organizmov. S takim načinom proizvodnje prispevajo k čisti podtalnici, vodotokom, zraku in zemlji. To omogoča raznolikost živalskega in rastlinskega sveta in zagotavlja zdravo hrano in zdrav življenjski prostor za ljudi. Živali na kmetiji, redijo po načelu proste reje, ki jim zagotavlja svobodno gibanje na prostem. Bio kmetija Makek se nahaja v »bio« okolju in je zato tudi prava bio kmetija z resnično bio pridelki, brez vplivov sosednje industrije.
  Kmetija za zdrav način življenja za vse osveščene ki jim je moto zdrav način življenja ter vse tiste, ki bi to želeli postati. Čeprav je Jezersko skromna alpska vas, Vam zdravilne lastnosti gorske klime in neokrnjenega kmečkega sveta ponujajo naravo, v kateri se boste dobro počutili. Vaš dopust bomo dopolnili z zdravo domačo kuhinjo in udobno nastanitvijo.
  Konjeniška kmetija s polnokrvnimi arabci, lipicanci in haflingerji. Jahanje je na naši kmetiji možno le za izkušene jahače, ki obvladajo tehniko angleškega jahanja, imajo sigurno sedišče in poznajo druga dejstva jahalnih spretnosti. Za jahalne in panoramske užitke, je na voljo tudi panoramska maneža 20 m x 40 m. Vabimo Vas, da skupaj z nami odkrijete lepote Jezerske doline, na romantičnih in zmeraj drugačnih potepih s konjskimi tovariši.
  Kmetija makek je hkrati tudi ovčjerejska kmetija z okoli 50 ovcami Jezersko-Solčavske pasme, volno in volnenimi izdelki, ter slastnimi specialitetami iz jagnjetine.

 • Slap Čedca

  Slap Čedca(1400m) je slap z najvišjo višinsko razliko v Sloveniji, visok je 130m. Najbolj vodnat je ob močnejšem deževju in pa pozno pomladi in zgodaj poleti, ko se nad slapom tali sneg. Slap v sušnih obdobjih skoraj presahne. Pod slapom je nevarnost padajočega kamenja, v zimskem času pa lahko na nas prileti mogočen snežni plaz s Kočne. Slap Čedco je junija 2008 prizadel močan podor, ki je v celoti spremenil obliko slapu. Višina "novega" slapu še ni znana, je pa bistveno nižja od "preteklih" 130m.
 • Planšarsko jezero

  Planšarsko jezero leži ob vznožju Jezerskega vrha. Umetno so ga ustvarili domačini, in sicer v spomin na veliko ledeniško jezero (od tu tudi ime za kraj, kjer se nahaja - Jezersko). Kot pravijo na Zgornjem Jezerskem, njihov košček raja velja za njihovo najbolj znano turistično točko, pa tudi za občinski simbol. Planšarsko jezero velja obiskati v vsakem letnem času. Poleti je s svojo okolico privlačno za čolnarjenje, plezanje, kolesarjenje in vsakoletni ovčarski bal v mesecu avgustu, pozimi pa za drsanje, tek na smučeh in smučanje na bližnjem smučišču.
 • Kamnolom lehnjaka

  Jezerska dolina ima zelo pestro geološko preteklost. Savinjske Alpe so nastale z nalaganjem usedlin pred 200 milijoni let. 60 milijonov let pred našim štetjem so se nato dvignile zaradi velikih pritiskov. Jezerski dolini so dokončno podobo dali ledeniki, ki so izginili pred skoraj 10.000 leti zaradi otoplitve. Dolino je zaradi nepropustnosti dna zalila voda, tukaj je bilo ledeniško jezero, ki pa je odteklo pred okoli 500 leti. Nahajališče lehnjaka se razteza na štirih hektarjih v dolini Komatevre, kjer izvira reka Kokra. Kamnolom lehnjaka je nastajal v kvartarju, ki je zadnja geološka doba. Debelina lehnjaka je do 20 metrov, njegova kvaliteta pa je odvisna od velikosti luknjic. Nastaja približno tako kot kapnik iz vodnih raztopin. Fosile lahko vidimo v vseh odlomljenih kameninah.