Oris poglavij

 • Splošno

  Pot bomo začeli v Ljubljani in se po "primorski" avtocesti odpeljali v smeri proti Piranu. Prešli bomo različne pokrajine. Iz Ljubljanske kotline, Predalpskega sveta, se bomo zapeljali v Dinarske pokrajine in nato prispeli v Primorski svet Slovenije. Na poti bomo opazovali vsestransko raznolikost omenjenih pokrajin. Prvi in daljši postanek bo v Piranu, kjer bomo izvajali terensko delo. Ogledali si bomo Pomorski muzej Sergej Mašera in spoznali zgodovino pomorstva in ribištva na Slovenskem. Na sprehodu po mestu bomo prepoznavali značilnosti srednjeveškega in primorskega mesta in hkrati kartirali. Seznanili se bomo tudi s prisotnostjo italijanske narodne manjšine v tem prostoru in kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi mesta. Ena od znamenitosti je tudi pomorski akvarij, kjer bomo spoznali podmorski svet Piranskega zaliva. Nato se bomo odpeljali še do Hrastovelj, si ogledali taborsko cerkev in se prepričali o njenem pomenu za slovensko kulturno dediščino.

  Avtor ekskurzije: Zdenka Schauer
 • Pomorski muzej Sergej Mašera Piran

  Naš prvi postanek je v Piranu. Na kratko bomo spoznali glavne značilnosti preteklega in sedanjega življenja tega zanimivega primorskega mesteca. Najprej se bomo okrepčali z malico, nato pa si ogledali zanimiv muzej- edinstven te vrste pri nas, o pomorstvu in ribištvu.
 • Tartinijev trg

  Nahajamo se tako rekoč v "centru življenja" Pirana, kjer se bo pričelo naše raziskovanje mesta, ki bo potekalo z delovnimi listi in kartiranjem.
 • Cerkev Sv. Jurij

  Pred teboj se razprostira pogled na Piran, ki ti daje sliko tipičnega srednjeveškega in sredozemskega mesteca. Opazuj njegove značilnosti. Začneš lahko tudi s kartiranjem, ki ga končaš ob zaključku naše poti po mestu.
 • Prvomajski trg (Stari trg)

  Od cerkve sv. Jurija smo se »spustili« v notranjost mesta. Tu je bil nekdaj, ko je bil Tartinijev trg še pristanišče za ribiške čolne, glavni mestni trg, imenovan Stari trg (danes Prvomajski). Na poti si opazoval-a ulice in hiše, ki so značilne za staro sredozemsko mesto. Oglej se naokrog po trgu in reši delovni list. Začneš lahko tudi s kartiranjem, ki ga končaš ob zaključku naše poti po mestu.
 • Rt Madona

  Po zanimivih, ozkih, skoraj skrivnostnih uličicah smo prispeli do skrajne točke Punte. Oglej si zanimivosti rta Madona in se ozri čez Piranski zaliv in čez širjavo Tržaškega zaliva.
 • Akvarij Piran

  Po sprehodu po mestu smo se vrnili k Mandraču. Tu se nahaja še ena od ustanov, katerih dejavnost je neposredno povezana z morjem. To je pomorski akvarij, ki si ga bomo ogledali. Za tem boš imel-a nekaj prostega časa za individualni ogled in sprehod po mestu ter za kosilo. Nato bomo pot nadaljevali še do zadnje točke ogleda, do Hrastovelj.
 • Hrastovlje

  Pot do Hrastovelj nas iz Pirana zapelje še skozi znan obmorski, letoviški kraj. Njegove posebnosti spoznaš na vožnji in s pomočjo delovnega lista. Celotno pot spremljaj na karti, kjer poiščeš oba kraja in ju vneseš na svojo karto, ki je dodana delovnim listom. V Hrastovljah se bo naša ekskurzija zaključila in nato nas čaka le še vožnja nazaj v Ljubljano. Srečno.