Topic outline

 • Ekskurzija bo potekala iz smeri Logatca proti jugozahodu države, vse do obalnega dela Slovenije. Večji del poti bomo prepotovali z avtobusom po avtocesti, z vmesnimi postanki. Avtobus bo pobral učence 9. razredov in njihove spremljevalce na parkirišču OŠ Tabor Logatec ob 815. Naš prvi postanek bo predvidoma ob 900 v Sežani, kjer nam bodo predstavili pridelavo vina v prostorih podjetja Vinakras. Po predstavitvi nas bo pot vodila do Lipice, kjer si bomo ogledali kobilarno Lipica in od tod bomo predvidoma ob 1145 pot nadaljevali v Koper, kjer se bomo pobližje spoznali z dejavnostmi koprskega pristanišča. Ob 1230 bomo krenili proti zadnjemu postanku. V Portorožu se bomo sprehodili po mestu in si ogledali hotel Palace Kempinski. Ob 1500 uri bomo imeli kosilo v Ribji kantini, ki je že v računano v ceno ekskurzije in sledi kopanje na portoroški plaži do 1745. Odhod proti domu bo ob 1800 uri in na izhodiščno točko bomo predvidoma prispeli okoli 1900 ure.

  Na ekskurziji bomo spoznali nekatere gospodarske dejavnosti Obsredozemskih pokrajin kot so vinogradništvo, turizem ter si ogledali Luko Koper. Na podlagi zgoraj naštetih dejavnosti bodo učenci morali:

  - . - opisati razvoj vinogradništva na primeru ogleda Vinakras in na zemljevidu Slovenije poiskati vsaj še dva vinorodna okoliša v Sloveniji;

  -  - razložiti pomen turizma kot pomembno gospodarsko dejavnost in slovensko prepoznavnost po svetu na primeru kobilarne Lipica in hotela Palace Kempinski;

  -   - opisati koprsko pristanišče in dejavnosti s katerimi se ukvarja ter izpostaviti s pristaniščem povezana ekološka vprašanja.

  Učenci si bodo na zemljevidu Slovenije izrisali potek poti in zapisovali pomembne podatke. Na podlagi videnega in doživetega na ekskurziji, morajo učenci v roku enega tedna oddati poročilo.

  Odhod iz Logatca ob 815 (OŠ Tabor).

  Pavze:

  - malica pri kobilarni Lipica 1015 - 1035,

  - kosilo v Portorožu: 1500 - 1600,

  - kopanje v Portorožu: 1605 - 1745.

  Odhod iz Portoroža ob 1800.

  Predviden prihod v Logatec ob 1900 (OŠ Tabor).


  Avtor ekskurzije: Bojana Jović

 • Sežana

  Sežana (900-1000)

  Prvi postanek bo v mestu Sežana. Spada v obalno-kraško regijo. Občina Sežana je prepoznavna po kobilarni Lipica, kraški jami Vilenica ter kmečkemu turizmu t.i. osmicah, kjer strežejo domači kraški pršut in vino teran. Osrednji motiv grba občine Sežana prikazuje vodnjak, iz katerega raste borovec z od vetra upognjenim deblom ter krošnjo. Ponazarja pomanjkanje površinskih voda, zaradi kraškega površja in veter burjo.

  Z učenci si ogledamo proizvodni obrat pridelave vina. Predstavitev pridelave bo vodil enolog.

  Učenci bodo v sklopu metode ''BYOD'' (Bring Your Own Device) na internetu poiskali še druge vinorodne okoliše v Sloveniji in si jih označili na zemljevidu Slovenije.


 • Kobilarna Lipica

  Lipica (1015-1145)

  ''Tik ob državni meji z Italijo leži znamenita kobilarna Lipica s svojimi belimi konji lipicanci, ki s ponosno držo in posebnim hodom poosebljajo življenjsko moč in milino, ki v svetu nima primerjave. Lipica je zato edinstven kulturni spomenik evroposkega in svetovnega pomena.'' (J. Senegačnik, 2012, Slovenija in njene pokrajine, str. 400)


  V drugi polovici 16. stoletja je Lipica prav zaradi posebnih podnebnih in površinskih razmer, bila idealna za vzrejo slovenskega kraškega konja z drugimi vročekrvnimi pasmami za potrebe dunajskega dvora.

  Učenci si bodo na tem mestu privoščili malico. Po malici bo sledil voden ogled kobilarne Lipica.

  Za domačo nalogo bodo učenci v forumu zapisali oziroma oddali svoje mnenje, kako bi izboljšali turistično promocijo kobilarne Lipica, tako da odprejo novo temo razprave v forumu. Naslov foruma je Lipica - zibelka lipicancev. Čas za zapis imajo en teden.

 • Luka Koper

  Koper (1230-1330)

  Mesto Koper je večji razvoj doživel v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Zaradi izgradnje pristanišča in železniške povezave z notranjostjo Slovenije je kmalu postal središče slovenske obale in eno najbolj pomembnih gospodarskih središč v Sloveniji.

  V Luki Koper nam bo eden izmed učencev na kratko predstavil referat o razvoju pristanišča v mestu Koper. Z učenci se bomo sprehodili po pristanišču. V prostorih Luke Koper nam bo okoljski maneger Luke Koper predstavil kako podjetje opravlja naloge s področja varovanja okolja.

  Učenci si zapišejo pomembne podatke in na kratko izpišejo pozitivne in negativne posledice pristanišč. Doma za ponovitev rešijo kviz, tako da odprejo spodnjo povezavo z naslovom Luka Koper.

 • Portorož

  Portorož (1400-1500)

  Portorož je bil znan kot zdraviliški kraj že v 13. stoletju, ko so menihi benediktinci zdravili revmatizem s koncentrirano slano vodo in blatom. Kot turistično mesto se je začel razvijati v 19. stoletju, ko je izgradnja železnice omogočila hitrejše potovanje po cesarski Avstriji. Leta 1910 so zgradili hotel Palace (danes obnovljeni hotel Palace Kempinski), ki je veljal za pravi jadranski biser med hoteli. Zaradi ugodnih podnebnih razmer je bil razglašen za klimatsko zdravilišče. (J. Senegačnik, 2012, Slovenija in njene pokrajine, str. 394).

  Z učenci se sprehodimo po turističnem mestu Portorož. V hotelu Palace Kempinski nas pričaka uslužbenec hotela, kjer nam razloži osnove hotelirstva in delovanje omenjenega hotela. Učenci tako spoznajo: kdaj se začne turistična sezona, delitev dela v hotelu, povpraševanje in zasedenost hotelov, iz katerih držav beležijo najštevilčnejše obiske.

  Učenci izpolnijo delovni list na temo - Zgodovina mesta Portorož. Doma učenci podajo mišljenje o onesnaževanju okolja zaradi turističnih dejavnosti in kako bi to onesnaževanje zmanjšali, tako da v forumu (povezava spodaj) odprejo novo temo razprave.

  Po ogledu je čas za kosilo in kopanje na plaži.