Téma ismertetése

 • Zbor na železniški postaji ob 7.00. Odpeljali se bomo v smeri proti Vrhniki. Pot bomo nadaljevali po avtocesti mimo Logatca, Postojne do Črnega Kala. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali do Luke Koper, kjer si bomo pod strokovnim vodstvom ogledali pristanišče. Daljši odmor za kosilo bomo imeli v Piranu, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro in se sprehodili do Piranske Punte. Zadnja postaja naše ekskurzije bodo Sečoveljske soline. Odhod proti Borovnici je ob 16.00, predviden prihod v Borovnico ob 18.00.

  ČASOVNI POTEK EKSKURZIJE:
  7.00 odhod iz Borovnice
  7.00-9.00 vožnja Borovnica-Črni Kal-Koper (predviden krajši postanek na Črnem Kalu)
  9.00-10.30 ogled Luke Koper, vožnja do Pirana
  11.00-13.00 ogled akvarija v Piranu, sprehod do Punte
  13.30-14.00 daljši odmor za malico
  14.00-16.00 vožnja do Sečoveljskih solin, ogled solin
  16.00-18.00 vožnja Sečovlje-Borovnica

  PRIPOMOČKI, KI JIH POTREBUJETE
  - trda podlaga
  - pisalo
  - barvice
  - delovni zvezek dobite pri učiteljici

  KAJ JE MOJA NALOGA NA EKSKURZIJI?
  Poslušam, spremljam razlago, postavljam smiselna vprašanja, rešujem naloge v delovnem zvezku in predvsem uživam. Vtise bom po končani ekskurziji zapisal v forum.

  Avtor ekskurzije: Tanja Plohl
 • Črni Kal

  Naš prvi postanek bo na Črnem Kalu, kjer si bomo pogledali prehod iz apnenčastih pokrajin v flišne pokrajine.Fliš se ob stiku z apnencem počasi seseda, in to je tudi razlog, da se je zvonik na cerkvi sv. Valentina doslej nagnil že za 1 meter in spominja na stolp v italijanski Pisi. V zadnjem času je Črni Kal znan predvsem po viaduktu, ki je dolg 1065 m in je najdaljši in največji viadukt na avtocesti A1 Maribor-Ljubljana-Koper in v celotnem slovenskem cestnem omrežju.
 • Luka Koper

  Luka Koper je edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Pristanišče ima morske povezave z vsemi deli sveta. Pretovor v pristanišču poteka 24 ur na dan. Pretovarjajo različne vrste tovora: sipki, tekoči, razsuti, kontejnerji, avtomobili, žive živali,....Več bomo izvedeli in si ogledali pri ogledu Luke. Zaradi obsežnosti pristanišča bo ogled potekal v avtobusu.


 • Piran

  Po ogledu Luke Koper se bomo zapeljali do Pirana in se sprehodili po starem mestnem jedru. Ustavili se bomo na Tartinijevem trgu in več povedali o Tartiniju, mandraču, Benečanki. Ogledali si bomo akvarij, ki predstavlja bogato morsko favno severnega Jadranskega morja. Ozke ulice nas bodo vodile do zgodovinskega mestnega jedra Punte.Tam bomo imeli odmor za kosilo (sendviče iz nahrbtnika), sladke dobrote pa nam bodo ponujale bližnje restavracije in slaščičarne.
 • Sečoveljske soline

  Iz Pirana se bomo zapeljali še do Sečoveljskih solin, kjer si bomo ogledali tisti del solin (Lera), kjer še vedno pridelujejo sol. Prvotno območje solin je prepreženo s kanali in se širi na dobrih 500 ha.