Indice degli argomenti

 • Introduzione

  Zbor učencev na Taboru ob 7.30 uri.

  Učno pot bomo začeli v središču Škofje Loke. Poiskali bomo cerkev sv. Jakoba, v kateri bomo poiskali simbole posameznih cehov in jih pojasnili. Cehovskim združenjem bomo sledili po ulicah mestnega jedra in iskali izveske, arhitekturne in ostale značilnosti.
  Cehom bomo sledili v grad in grajsko zbirko cehovskih eksponatov.
  Pot bomo nadaljevali v Crngrob, kje si bomo ogledali dela kamnoseškega ceha ter freskam imenovanim Sveta nedelja, delavnice Janeza Ljubljanskega. Pojasnjevali bomo freske in sledili opravilom, ki so postala značilnost nekaterih srednjeveških cehov.
  V Kropi si bomo ogledali muzejsko razstavo kroparskega kovaštva - vigenjc.
  V Radovljici si bomo ogledali arhitektonske značilnosti mestnega jedra ter sledili gospodarskim panogam.

  Na Blejskem gradu se bomo ustavili ob muzejskih zbirkah, ki pričajo o prisotnosti rokodelstva skozi stoletja v okolici Bleda.

  Avtor ekskurzije: Natalija Lampič

 • Škofja Loka

  Okoli 8.30 ure začnemo ekskurzijo.

   Učno pot bomo začeli v središču Škofje Loke. Učenci sledijo učni poti razdeljeni v več skupin. Vodje usmerjajo učence s pomočjo učnih listov Škofjeloškega muzeja. Poiskali bomo cerkev sv. Jakoba, v kateri bomo poiskali simbole posameznih cehov in jih pojasnili. Podali se bomo za vogal cerkve in poiskali znameniti napis o prvi meščanski šoli v Škofji Loki. Cehovskim združenjem bomo sledili po ulicah mestnega jedra in iskali izveske, arhitekturne in ostale značilnosti.
  Okoli 9. 30 ure se ustavimo na gradu. Sledi odmor za malico in sprostitev 40 min. Ob 10.15 uri sledi ogled muzejske zbirke.

  Odhod z gradu ob 11.15 uri. Odhod s parkirišča ob 11.35 uri.


 • Crngrob

  Prihod v Crngrob ob 11. 55 uri.

  V cerkvi sv. Martina v Crngrobu bomo poiskali simbole kamnoseških mojstrov in pojasnili freske s pomočjo učnih listov.

  Po dvajsetminutnem odmoru sledi malica (15 min).

 • Kropa

  Prihod v Kropo ob 12.55. Po desetminutnem postanku si ogledamo Viganjc Vice. Sprehod do srednjeveškega plavža in vrnitev na avtobus ob 13.45 uri.
 • Radovljica

  Ob 14.10 prihod v Radovljico.

  Učenci si ogledajo mestno jedro. Zbirajo fotografije mestnega jedra. Obiščejo znamenitosti, ki so dokumentirane v galeriji. Pred hišo A. T. Linharta preberejo odlomek iz komedije Županova Micka.

  Ogled Radovljice do 15. ure. Odmor 20 minut, nato sledi vožnja do Bleda.

 • Bled

  Ob 15. 40 uri obisk Blejskega gradu.

  Obisk blejskega gradu ponuja vpogled v dele zgodovine alpskega sveta, v vsakdanje življenje ljudi s pogledom v stavbarsko umetnost. Muzejsko zbirko si ogledajo v dveh skupinah.

  1. Učenci opazujejo obzidje in kamnine vzpetine. Na grajskem vhodu oprezajo za grbom, ki ga imajo v galeriji. Fotografirajo objekte v in izven gradu. Obiščejo muzejsko zbirko in sledijo opisom predmetov, ki so vidni v galeriji.

  2. S pomočjo Media Playerja sestavijo po končani ekskurziji Photo-Story, torej v sliki in besedi. Razdeljeni v skupini A in B jim bo evalvacija ekskurzije z zaključno nalogo lažje uspela.

  Ob 16. 30 uri povratek in prihod v Ljubljano ob 17.30 uri.