Oris poglavij

 • Splošno

  Pot nas bo vodila mimo Ljubljane, Vrhnike do Lipice in naprej na ogled jame Dimnice. Sledil bo spust v jamo in ogled kraškega površja v okolici. Ne bomo pozabili niti na zanimivo cerkvico v Slivjah.

  Bori dehtijo, bori dehtijo,
  njih vonj je zdrav in močan,
  in kdor se vrne iz njih samote,
  ta ni več bolan.
  Zakaj v tej pokrajini kamniti
  je vse lepo in prav,
  biti, živeti, boriti se
  in biti mlad in zdrav.
  Bori, drugovi, dehteči, močni,
  tihi drugovi kraške samote,
  bodite pozdravljeni v moji samoti,
  polni težke, otožne lepote!
  (Srečko Kosovel)

  Avtor ekskurzije: Mateja Vahčič

 • Izvir Ljubljanice

  Ogled enega od izvirov reke Ljubljanice.( postanek, malica)
  Učenci v zemljevid vrišejo lokacijo izvira, opišejo kakšen je vodostaj, kako priteka voda na površje, izmerijo temperaturo vode in zraka)

  Močilnik je najbolj znani izvir Ljubljanice, ki se nahaja na koncu 180 m dolge zatrepne doline Močilnik blizu Vrhnike. V jezercu pod stenami izvira Veliki Močilnik, 50 m v smeri proti gostilni pa še Mali Močilnik, ki ima bistveno manjši pretok. Njun skupni tok se imenuje Mala Ljubljanica, ki se po dobrem kilometru izliva v Veliko Ljubljanico, od sotočja dalje se reka imenuje z enim imenom. V Močilniku pridejo na dan vode, ki ponikajo na Planinskem in Logaškem polju.
 • Lipica

  Kobilarna
  Učenci ugotovijo katere gospodarske dejavnosti lahko razvijamo na kraškem površju brez velike škode za okolje.

  Kobilarna Lipica je zibelka vseh lipicanskih konj na svetu. Danes je eden najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov Republike Slovenije, njena bogata zgodovina pa sega v daljne leto 1580.
 • Jama Dimnice

  Spoznavanje kraškega površja v okolici in spust v jamo Dimnice.
  (malica)
  Učenci prepoznajo določene kraške pojave in izpolnijo delovni list.
  Opravijo meritve temperature zraka v različnih delih jame in na površju.

  Jama Dimnice se nahaja med vasema Slivje in Markovščina v občini Hrpelje-Kozina. Ti dve vasi sta ob glavni cesti Reka-Trst. Jama se pojavi, kot dve veliki brezni globoki 40 m. Ta je nastala na stičišču flišnatega in apnenčastega sveta. Jama je zaščitena kot naravni spomenik.
 • Slivje- cerkev sv. Martina

  Učenci si ogledajo cerkev, freske. Razmisljo o narodni zavesti ljudi, ki so morali prenašati nasilje tuje oblasti in o svojevrstnem uporu in pogumu slovenskega prebivalstva.  Notranjost cerkve je prenovljena in poslikana po načrtih in delu akademika, slikarja in arhitekta Toneta Kralja v letih 1941-1944. Ta leta vojne so izredno vplivala na poslikavo in na kiparsko delo. Slovenski primorski človek je bil obsojen na uničenje. Prav tega človeka ponazarja Jezus Kristus, ki je obsojen na smrt. Obsodi ga Poncij Pilat in prav ta Pilat ima obraz Benitta Mussolinija. To je prva postaja križevega pota. Pri križanju (na postaji 11,12 in 13) pa mu pridno pomaga vojščak v podobi Adolfa Hitlerja.