Šoa – spominjajmo se 2023

Šoa – spominjajmo se 2023

by Jožica Gramc -
Number of replies: 0

27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan se spominjamo vseh žrtev tega temnega obdobja človeške zgodovine: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov in med njimi tudi vseh Slovencev, ki so bili iz kakršnegakoli razloga internirani v nacistična koncentracijska taborišča.

Več o tem kako obeležiti dan spomina na holokavsta najdete na spodnjih povezavah:

27. januar 2023, svetovni dan spomina na žrtve holokavsta - Zavod RS za šolstvo (zrss.si)

Številne med njimi so opisane  tudi v Smernicah za poučevanje o holokavstu (IHRA 2020), ki jih boste našli na spletni strani Zavoda RS za šolstvo:

https://www.zrss.si/zrss/wp-content/uploads/2020-06-18-smernice-za-poucevanje-o-holokavstu.pdf 

Tudi letos vas spodbujamo, da pripravite aktivnosti ob dnevu spomina  na holokavst in  mlade  ozavestite  o pomenu spoštovanja človekovih pravic in njihovega varovanja v času, ki ga živimo.

KONTEKST: Dostojanstvo in univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine vseh ljudi so prepogosto še dandanes le mrtve črke na papirju, nespoštovanje človekovih pravic pa vsakdanja praksa v  številnih državah in  na kriznih žariščih. Mednarodni dan v spomin na žrtve holokavsta je treba razumeti v širokem smislu, ne samo kot dan spomina na množično uničenje rodu oz. spomina na grozote v obdobju druge svetovne vojne. Aktivno moramo pristopiti k promociji medsebojnega spoštovanja, dialoga in mirnega sožitja ter z ozaveščanjem in izobraževanjem naslavljati vse pojave, ki vodijo k ekstremizmom in radikalizmom.

Didaktični izzivi pri predmetu družboslovje/ primer dobre prakse:

Šolska ekskurzija v Mursko Soboto in Lendavo za dijake Srednje šole za oblikovanje Maribor v sklopu krožka Slovenski Judje in holokavst z naslovom Tragedija judovske skupnosti v Prekmurju v času holokavsta

Tudi letos vas spodbujamo, da vaše aktivnosti ob dnevu spomina na holokavst opišete ali nas z njimi seznanite po e-pošti. Objavili jih bomo v spletni učilnici.

 Veseli bomo vaših  povratnih informacij.