ODDAJA NALOGE

ODDAJA NALOGE

Valerija Lepener -
Кількість відповідей: 1

Pozdravljeni!

Opravila sem vse naloge. Ostala mi je še naloga Delo v spletni delavnici. Prebrala sem vsa navodila odprla vse linke, žal ne najdem povezave.

Sodelavka mi je naloge kopirala v Wordov dokument in bom kar tukaj oddala svojo nalogo. 

Žal sem do 7. 11. 2022 odsotna, ker sem na dopustu. Upam, da bo tako oddana naloga ustrezala vašim zahtevam.

Primer 1:

Na vas so se obrnili starši ene izmed učenk. Na omrežju YouTube je nekdo objavili videoposnetek, na katerem je njihova 11-letna hči, ki poje pesmico, v kateri se norčuje iz enega izmed sošolcev. Deklica je ob posnetku navedena tudi z imenom in priimkom.

Situacija se je zapletla!

YouTube je zaradi zaščite zasebnosti odstranil posnetek, a se je posnetek ponovno pojavil z zabrisanim obrazom deklice, ime in priimek pa sta še vedno zapisana pod posnetkom, dodan pa je tudi  pripis »Poglejte kakšni so slovenski osnovnošolci.«

Starši so se obrnili na odvetnika, ki je na šolo poslal dopis, v katerem grozi s tožbo, ker naj bi šola naredila premalo, da bi se razkrila identiteta tistega, ki to objavlja.

Kako boste ravnali?

Predvsem bi odvetniku poskušala pojasniti, da učence vsako leto poučim o varni rabi interneta. Letos sem na razredni uri, 16. 9. 2022, z učenci govorila o varni rabi interneta in varnosti na spletu. Pogovorili smo se katere aplikacije poznajo in katere dejansko uporabljajo. Pogovarjali smo se tudi o starševskem nadzoru. Ugotovila sem, da vsi učenci uporabljajo Youtube. Uporabljajo 17 aplikacij, ki so mi jih sami predstavili, saj vseh sama ne poznam. Nadzor staršev je zelo slab ali ga sploh ni.

Ogledali smo si tudi posnetek, ki govori o vplivu družbenih medijev na duševno zdravje otrok in mladostnikov:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=7kEwGXLdbZ8&feature=emb_logo

Ko sem poučevala v 1. VIO, smo si vsako leto večkrat ogledali risanke Ovčke: https://safe.si/video/risanke-ovcesk.

Torej sem ukrepala vsako leto že na začetku šolskega leta in ne šele, ko se je omenjeni posnetek pojavil na spletu – preventiva.

To se dogaja tudi na ravni šole.

Pri razrednih urah se pogovarjamo tudi o medsebojnih odnosih, imamo razne delavnice NEON, mediacije,…

Poskušamo usmerjati vedenje učencev, vendar je potrebno sodelovanje staršev, otrok in učiteljev.

Menim, da šola naredi vse. Skrb za otroka morajo prevzeti starši in se bolj vključiti v življene svojega otroka. Šola pomaga, ne more pa narediti vsega sama. V šolskih prostorih so telefoni prepovedani, razen če jih potrebujejo pri pouku. Moji učenci v 5. razredu hranijo telefon med poukom v »skrinjici za telefone« (dogovor s starši). Tako se med poukom ne morejo posluževati telefona in ne morejo snemati.

Vsekakor bi poskušali ugotoviti kdo je posnetek objavil. Učenec, ki je posnetek objavil bi bil primerno kaznovan. Vse ostalo je v rokah odvetnika in staršev obeh učencev.

Primer 2:

Srednješolska učiteljica je med brskanjem po spletu opazila, da so ji na družbenem omrežju Instagram naredili lažni profil. Očitno gre za neko obliko kraje identitete, ni pa očitno ali je zgodba kakorkoli povezana s šolo ali pa se je neslano pošalil kdo izmed njenih znancev.

Med pogovorom z dijaki je ugotovila, da naj bi ji lažni profil postavila dva dijaka, ki sta po vsej verjetnosti vanjo tudi zagledana. Poleg tega tudi objavljata kratke video posnetke z njenih ur in jih komentirata.

Kako naj učiteljica ravna in kako lahko šola prepreči ponovitev podobnih zapletov?

Učiteljica mora lažni profil takoj prijaviti. S tem lahko prepreči nalaganje novih videoposnetkov. Na ravni šole bi bilo potrebno sprejeti (Pravila šolskega reda) dogovor, kako v podobnih primerih ravnati in kakšne so sankcije. Sama bi se z učencema pogovorila o razlogih takega ravnanja in posledicah, ki ju čakajo. Raba mobilnih telefonov in snemanje pri pouku ni dovoljeno.

Primer 3:

Med urejanjem ocen v e-redovalnic je učitelj ugotovil, da so nekatere ocene učencev z zadnjega ustnega izpraševanja spremenjene. Učitelj ne ve, kako je do sprememb prišlo, niti kakšne spremembe so se zgodile, saj je ocene takoj po spraševanju vnesel kar neposredno v e-redovalnico v učilnici.

Izkazalo se je, da je prišlo do večjega prestrezanja gesel učiteljev na enem izmed računalnikov v računalniški učilnici, ki so ga uporabljali tako učenci, kot tudi učitelji. Računalnik, ki je namenjen učiteljem, je namreč že nekaj časa v popravilu. Poleg tega se je še ugotovilo, da nekdo bere elektronsko komunikacijo med šolskim računalnikarjem in ravnateljem, ki se dogovarjata, kako rešiti situacijo.

Kako naj šola ravna in kako lahko prepreči ponovitev podobnih zapletov?

V primeru, ko gre za uradne dokumente je potrebno prijaviti zlorabo policiji. Na šoli pa je potrebno poskrbeti, da učitelji uporabljajo svoje računalnike, da se redno odjavljajo, da ne shranjujejo svojih gesel, če uporabljajo tuj računalnik. Na računalnikih pa bi morda imeli geslo za dostop učencev in posebno za dostop učiteljev.

Hvala za razumevanje,

Valerija Lepener

Primer 4:

Dijakinji sta razrednika obvestili, da sta pri pregledu zgodovine iskanj na razrednem Google računu (do katerega dostopajo vsi dijaki v razredu) opazili, da je nekdo s tega računa večkrat poizvedoval po internetnih vsebinah, ki nudijo napotke o tem, kako posiliti dekle.

Dijakinji sta prišli tudi do informacije o tem, kateri trije dijaki bi lahko bili tisti, ki so to iskali. Razrednik je dekletoma očital, da je njuno poizvedovanje in pregledovanje zgodovine kršitev zasebnosti. Zaradi strahu, da bosta izpostavljeni, sta dekleti izbrisali zgodovino iskanj, tako da šola zdaj nima več dokazov o dogajanju. Poleg tega starši dijakinj grozijo, da bodo zgodbo o tem, kako se je šola odzvala na prijavo, posredovali medijem.

Kako naj šola  ravna in kako lahko prepreči ponovitev podobnih zapletov?

Učitelje je potrebno poučiti, da je vsaka informacija o podobnih primerih zelo pomembna. Razrednik bi moral o dogodku nemudoma obvestiti računalnikarja, ki bi preveril, če izjave dijakinj držijo. Nato pa primerno ukrepati. Tako dijakinji ne bi imeli stiske in ne bi izbrisali zgodovine iskanj.

Za dijake pa bi bilo potrebno organizirati predavanja in delavnice o spolnih zlorabah.

Ko bi se odkrila resnična  identiteta dijakov, ki so brskali po spletu na razrednem Google računu po internetnih vsebinah, ki nudijo napotke o tem, kako posiliti dekle, pa bi dijake poklicala na pogovore ure. Preverila bi, če so obsodbe dijakinj utemeljene.

Primer 5:

Devetošolka se je obrnila na šolsko svetovalno delavko po pomoč, ker ne ve, kako ravnati. Fantu, ki je iz sosednjega razreda, je poslala nekaj fotografij, na katerih je pomanjkljivo oblečena in le-te naj bi ostale le med njima. Zdaj pa sta se s fantom po prepiru razšla in skrbi jo, kaj bo fant naredil z njenimi slikami.

Fant je slike poslal sošolcu, za katerega ve, da je zaljubljen v njegovo (zdaj že bivše) dekle. Sošolec dekletu zdaj grozi, da bo slike objavil, če ne bo spala z njim.

Kako lahko učenki pomagate in kako lahko šola prepreči ponovitev podobnih zapletov?

Na ravni šole je potrebno izvesti predavanja in delavnice o varnosti na spletu. Mladino je potrebno poučiti, da vse kar se objavi tudi ostane na spletu. Predvsem pa, da se ne objavlja pomanjkljivo oblečenih fotografij.

Svetovalna delavka mora obvestiti razredničarko in starše in izpeljati pogovor.