Nagradni natečaj za dijake in dijakinje na temo povezanosti med migracijami in globalnim razvoja in brezplačna didaktična gradiva za profesorje

Nagradni natečaj za dijake in dijakinje na temo povezanosti med migracijami in globalnim razvoja in brezplačna didaktična gradiva za profesorje

by Jana Lampe -
Number of replies: 0

Lepo pozdravljeni!

najprej upam, da ste vsi dobro in zdravi v teh res izrednih časih. Sem sodelavka Slovenske karitas, sicer pa po izobrazbi tudi prof. geografije in sociologije. :-) Z Jožico Gramc se poznava že mnogo let in sodelujeva tudi na njenih seminarjih. Povabila me je, da se vam pridružim.  Na Slovenski karitas namreč že 15 let ustvarjamo tudi različna gradiva s področja globalnega učenja za slovenske šole in vrtce. 

V  okviru mednarodnega projekta ozaveščanja in zagovorništva MIND - »Migracije.Povezanost.Razvoj.«, ki ga izvajamo v letih 2017 - 2020, pripravljamo različne aktivnosti ter didaktična gradiva, namenjena srednjim šolam po Sloveniji.

V sklopu teh aktivnosti se bodo dijakinje in dijaki spoznale/i s tematiko migracij v povezavi z globalnim trajnostnim razvojem. Razmišljale/i bodo o tem, kaj jim pomeni dom, kaj so migracije, kakšni so vzroki in posledice migracij ter o sprejemanju ljudi, ki prihajajo iz različnih držav in kulturnih okolij. Seznanile/i se bodo tudi s Cilji trajnostnega razvoja in jih povezale/i z migracijami.

Pripravili smo:

Paket didaktičnih gradiv »Migracije.Povezanost.Razvoj.«, s pomočjo katerega boste profesorji in profesorice lahko sami/e vodili/e učne ure na temo migracij in razvoja. Vsebuje priročnik za profesorje in profesorice z aktivnostmi in delavnicami; 2 foto-govorici (na temo migracij in Ciljev trajnostnega razvoja; interaktivni kviz; 2 Power Point predstavitvi; publikacijo Naš skupni dom: raziskava o povezanosti migracij in razvoja v Sloveniji ter kratke video vsebine. Gradiva vam pošljemo brezplačno v fizični obliki.

Nagradni natečaj »Migracije.Povezanost.Razvoj.«: je namenjen dijakinjam in dijakom, ki bodo s svojimi razmišljanji in izdelki prispevale/i k rušenju stereotipov o migracijah. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino skozi dva medija, individualno z razpravljalnim esejem ali skupinsko z video prispevkom. Natečaj poteka med 9. marcem in 15. majem 2020.

Razpravljalni esej: dijaki/nje lahko izbirajo med dvema naslovoma (Migracije spreminjajo družbe in svet ali Migracije so priložnost za razvoj) in spišejo esej v obsegu od 700 do 1000 besed, v katerem potrdijo ali zavrnejo naslovno trditev. 

Razred lahko sodeluje z video prispevkom z naslovom »Migracije.Povezanost.Razvoj.«, ki ne sme biti krajši od 30 sekund in daljši od 3 minut. Posnet je lahko s fotografskim aparatom ali video kamero. Informacij o nagradah in podrobna navodila za natečaj najdete TUKAJ (https://www.karitas.si/nagradni-natecaj-migracije-povezanost-razvoj/).

Delavnica »živa knjižnica«: posebnost te delavnice je, da so knjige ljudje, ki skozi pogovor z bralci delijo svoje življenjske zgodbe ter pripomorejo k zmanjševanju predsodkov. To aktivnost izvedemo sodelavci projekta MIND v sodelovanju z migranti (begunci), ki živijo v Sloveniji.

Izobraževalna razstava Cilji trajnostnega razvoja: je sestavljena iz dvajsetih razstavnih eksponatov. Na vsaki fotografiji je ime in opis cilja, nekaj podatkov povezanih z njim in primer kako ga Slovenska karitas, preko svojih projektov v državah v razvoju, uresničuje (predvsem v Afriki in na Zahodnem Balkanu).

V primeru, da vas zanima izvedba katere od aktivnosti ali potrebujete dodatne informacije, se obrnite na mojo sodelavko Sašo Zvonar na elektronski naslov sasa.zvonar@karitas.si ali na telefonsko številko 031 673 710. 

V preteklosti smo pripravili tudi gradiva za delavnice globalnega učenja na druge teme, kot so podnebne spremembe, HIV/AIDS v povezavi z revščino v Afriki idr. Če bi vas zanimalo mogoče kaj pod tega, pa se obrnite name (

jana.lampe@karitas.si, 031 344 481). Več najdete na straneh https://www.karitas.si/mednarodna-pomoc/podnebne-spremembe1/ 

Več delavnic Slovenske karitas za šole pa na https://www.karitas.si/delavnice/ .  

Želim vam obilo zdravja v teh dneh in vse dobro,

Jana Lampe