Kako ukrepati, če dijak snema v razredu?
Najboljše se je sklicevat na pravilnik iz hišnega reda šole. Če imate zapisano, da je uporaba mobilnikov prepovedana in se to šteje kot hujša kršite, vemo kaj sledi. Če mobilniki nismo nikjer omenjeni je lahko problem.
Lp,
Saša
Ne zdi se mi pametno apriori označevati kakršnokoli prisotnost mobijev pri pouku kot kršitev. Konec koncev, ob neaktivnosti pri pouku lahko rešujejo križanke, sudoku, berejo roman ali delajo domačo nalogo za nek drug predmet, pa vsega tega ni treba naštevati v šolska pravila. Mobi je lahko koristen pripomoček, da poslikajo svoj izdelek/rezultat vaje, ga uporabijo kot kalkulator, štoparico...mislim, da bo povezav s poukom vse več.
Bi pa eksplicitno zapisal prepoved snemanja v Pravila šolskega reda (OŠ). Da je kakršnokoli snemanje brez dovoljenja ne težja, ampak najtežja kršitev v smislu psihičnega nasilja, se da tolmačiti tudi iz 18. člena Pravilnika o šolskem redu v srednjih šolah.
Andrej
Dijak mora posnetek takoj izbrisati, povabimo starše na razgovor in ukrepamo v skladu s šolskimi pravili. Lp
Na naši šoli (OŠ) zagovarjamo prepoved vseh elektronskih naprav razen z izrecnim dovoljenjem učitelja (zaradi morebitnih pozitivnih učinkov rabe naprav, kot je lepo pojasnil kolega Šušmelj).
V primeru kršitve (v vašem primeru uporaba mobilnega telefona v času pouka) se naprava učencu odvzame in do prihoda staršev shrani v sefu. Starši lahko napravo prevzamejo v času uradnih ur tajništva šole.
Lp, Simon
Se strinjam, da mora biti uporaba mobilnih naprav v šoli urejena s Pravili šolskega reda in Hišnim redom. Pri nas na šoli so mobilne naprave tudi prepovedane, če pa pri učencu zasledimo, da ga uporablja pri pouku ali v času odmora, mu je odvzet in ga zaklenemo ter ga prevzamejo starši. In to se mi zdi prav, saj drugače se snema marsikaj...
Sam zahtevam uporabo mobija, le če moramo pri vajah računati z daljšimi tabelami, ali kadar jim predlagam da slikajo vsebino, ki je preobširna za miselni vzorec, ipd.
Vse ostalo moti mene in dijake in je pravzaprav žalitev.
V pravilniku je to kršitev. Telefon zaplenim in ga vrnem konec ure, ali dam razredniku.
Kazenski zakonik določa, da »kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi
slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega
soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako
snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje
ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z
denarno kaznijo ali zaporom do enega leta«.
Ker je zgolj z
normativno ureditvijo to področje nemogoče urediti, ima na koncu vedno
glavno besedo sodišče, ki za vsak primer posebej oceni, ali je bila s
fotografiranjem posameznika prekoračena meja zakonitosti.
Bistveni zakonski znaki
tega kaznivega dejanja so, da storilec slikovno snema posameznika ali
njegove prostore brez njegove privolitve ali zakonske podlage.
Odg: Uporaba mobilnih telefonov v razredu
Se popolnoma strinjam z navedenim. S Kazenskim zakonikom glede slikanja, snemanja..., bi učence seznanila že prvo uro šolskega leta. S svojim podpisom bi potrdili, da so z njim seznanjeni.
Vse do sedaj zapisano drži.
Glede sodnih postopkov lahko učiteljica, v kolikor ji je bilo s posnetkom (in morebitnim razširjanjem) povzročena škoda, ki je v takih primerih običajno nepremoženjska (pretrpele muke, okrnjena ugled, dobro ime in čast ipd.), zahteva primerno odškodnino.
S tehničnega vidika lahko mogoče šole usmerim na možnost ureditve tovrstnih pravilnikov preko portala http://www.evarnasola.si/kaj-ponujamo/obrazci-za-ocenjevanje-stanja.
V kolikor imate še kakšno vprašanje glede priprave teh pravilnikov, se lahko obrnete name. Pri Safe.si na to temo izobražujemo: http://www.safe.si/aktivnosti/izobrazevanja-o-varni-rabi-interneta.
Vse dobro!
Benjamin
S tem se ni za hecat, zato primer iz Bristola v Angliji. Učenec je snemal svojo
sošolko (s telefonom na skrivaj pod klopjo). Ko je ta to opazila, je zahtevala, da naj neha in posnetek zbriše. Fant pa se ji je le
smejal. Punca je to povedala doma, njen oče pa je bil pravnik in je naslednji
dan odšel v šolo in zahteval, da šola opomni fanta in zahteva, da posnetek
zbriše. Ne vem, ali je šola to naredila ali ne, čez nekaj dni je fant objavil
posnetek na tviterju z neprimernim tvitom(?). Oče pač ne bi bil
pravnik in je kazensko tožil šolo, odškodninsko pa fantovo družino. Obe tožbi je
dobil, kljub temu, da je fant tvit zbrisal in se punci opravičil.
Imaš kje povezavo do tega primera?
Mislim da bi lahko bilo komu zanimivo za uro angleščine
(učenci prevedejo besedilo in se z učiteljem pogovorijo o vsebini)
Tudi mene zanima povezava do tega primera, prosim posredujte. Uporabila bi jo za razredno uro.
Lp,
Gabrijela
Kaj pa če učenec ni imel slabih namenov in si je snemal snov, da bi jo lahko doma ponovil?
Vedno sem se spraševal, zakaj šole same ne posanmejo predavanj učitelejev in jih dajo na voljo učencem.
Tako bi se lahko izognili takšnim dogodkom.
a) ker to ni tako preprosto, kot ta stavek zveni?
b) ker mnogi učitelji tega ne želijo (enako velja za fakse)
Samo ugibam.
Parkrat je že prišla kaka dijakinja in prosila, če lahko pofotka kako bolj komplicirano ilustracijo/skico na tabli za odsotno sošolko. Ja seveda! Naslednjič sem v zvezku zadnjič manjkajoče našel lepo natisnjeno in nalepljeno skico, v barvah! :)
Roman, pri vprašanju o posnetkih ur/predavanj pa si žoknil hudiča v ...emmm, nabolj občutljivi del! :)
Npr. Paul Anderson, Bozeman High, Montana, mi je najbolj famozen srednješolski učitelj biologije na planetu. Posnel je že več kot sto lekcij biologije/naravoslovja in jih objavil na YouTube. Včasih uporabim sebe kot govorni podnapis ob njegovih posnetkih, tako so nazorni. Za primer, fotosinteza. Pa dijakom dam vnos v Google, da si doma po želji najdejo določen posnetek. Za določanje na terenu že zahtevam (!), da imajo s sabo pameten mobi zaradi določevalnih ključev!
Kaj se zgodi, če nekdo od nas posname tako dobre vsebine v slovenščini? Verjetno bodo vsem hoteli znižati plače, ker samo še filmčke vrtimo in smo samo še varnostniki za nedovoljeno snemanje sošolcev.
Kaj počne potem množica učencev/dijakov/študentov s slušalkami v ušesih in pogledi, prilepljenimi na tablico/mobi? - Se učimo/poslušamo predavanje! Po moje se izognemo kar šoli, takšna kot sedaj je, ne samo takšnim dogodkom!
Kaj pa potem?
Mejte se fajn;
Andrej
Pri nas so telefoni v šoli in njenem okolišu prepovedani.
Pri nas tudi, razen, če jih potrebujejo pri pouku.
Zadnje čase niso problem samo mobilni telefoni. Pri nas se uporabljajo že pametne ure. In kaj narediš, če jo ima v torbi in je aktivirana?
KZ 137. člen: (1) Kdor neupravičeno s posebnimi napravami prisluškuje pogovoru ali izjavi, ki mu ni namenjena, ali jo zvočno snema, ali kdor tak pogovor ali tako izjavo neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek predvaja ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
Na naši šoli uporaba mobilnih telefonov ni dovoljena, oz.učenci jih morajo imeti izklopljene.
Barbara Trošt
Mi imamo v pravilniku o šolskem redu zapisano, da je v času šolskih in obšolskih dejavnosti ter med odmori uporaba mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav prepovedana, razen če je potrebna za zagotavljanje varnosti ali zdravja učenca.
Velikokrat se zgodi, da učenci kljub temu pravilu uporabljajo napravo. Takrat je pomembno, da smo učitelji dosledni, poskrbimo, da učenci upoštevajo pravilo in ne samo pogledamo stran, kot da nismo nič videli.
zdravo,
veseli me, da se je razprava iz tega, kako nekaj prepovedati, vsaj deloma premaknila v to, zakaj je nekaj dobro.
Ko govorimo o snemanju predavanj, si velja ogledati posnetek iz včerajšnje Mreže znanja, kjer Matija Lokar predstavlja prednosti snemanja predavanj. Posnetki bodo na voljo v naslednjem tednu.
lp
Tudi na naši šoli ni dovoljena uporaba monilnih telefonov, razen če se z učiteljem dogovorijo, da ga rabijo pri pouku ali drugih dejavnosti.
Smo pa imeli v nekaj let nazaj primer, ko je en učenec namerno povzročal na uri težave učiteljici, drug pa je to snemal. Postopali smo v skladu s Pravili šolskega reda. Ko smo to zaznali, je učenec prišel do mene in posnetek prenesel, na moj računalnik in ga z njegovega telefona zbrisal. Posnetek smo si nato ločeno ogledali z učiteljico in njunjimi starši. Oba učenca sta bila kaznovana v skladu s pravili, tisti, ki pa je snemal pa je moral do konca šolskega leta snemati z video kameri vse prireditve, jih zmontirati in nato posneti na DVD. Posnetek sta nato pogledala z učiteljco ROID. Na koncu je moral posnete oddati za šolsko knjižnico. Učenec je delo opravil na zadovoljstvo vseh.
Super ste odreagirali.
Pridobivanje znanja in zavedanje odgovornosti.
Tudi pri nas so mobilne naprave prepovedane, razen v primeru uporabe pri pouki z dovoljenjem učiteljev.
Če opazim uporabo mobitela na hodniku, mora učenec napisati povzetek prispevka o varni rabi interneta ( iz strani www.safe.si, varninainternetu.si). Članek pripravim jaz.
Na letošnjem SIRiktu, če se še kdo spomni, je bil poseben sklop pod imenom "parlament", kjer se je na veliko razpravljalo prav o uporabi mobilnih telefonov v šoli, iz zelo različnih zornih kotov (tudi učencev in dijakov videokonferenčno):
http://www.sirikt.si/parlament/
Pri mojih urah lahko dijaki uporabljajo telefon, prav koristen je, predvsem jim služi kot slovar.
Sicer pa poučujem 4. razred na OŠ in sva s kolegico lani v okviru Tedna vseživljenjskega učenja za učence 4. razredov pripravili orientacijo v okolici šole s pomočjo QR kod. Učenci so se imeli super, hkrati pa so utrjevali učno snov, ki so jo pridobili pri pouku. Z vidika motivacije - zelo uspešno :)
Pozdravljeni,
na kratko: skladno s šolskim redom, vsekakor pa vzgojno delovati tudi s preventivnimi akcijami v različnih oblikah.
Maja
Pozdrav vsem!
Tudi pri nas se mobilne naprave prepovedane, kar se mi zdi zelo narobe. Strinjam se, da je prepovedano zlorabljanje uporabe. Vendar, kako se bodo vendar ucenci naucili pravilno in pametno uporabljati te naprave, ce jih nihce tega ne bo naucil? Kaj nismo tudi zato poklicani? V prometu jih npr. spremljamo, poucujemo o nevarnostih, na net pa lahko, ko se starsem zdi, gredo kar sami. Nevarnksti so tudi tu.
Moje mnenje je, da se ucitelji bojijo uporabe in ne poznajo dovolj koristi in prednosti tehnologije. Pa ne reci, da smo prestari, marsikdo je tudi "prestar" za voznjo v prometu...
Dostikrat se mi zdi, da se ucitelji bojijo mobilnih naprav, ker si lahko ucenci potem podatke najdejo na netu, drugega pa ucitelji ne znajo povedati in sprasevati, kot podatke, saj veste, najnizje po Bloomu...
Se motim?
Prijeten Miklavzev dan!
Ne! Zelo prav imaš. Mogoče bi le rekel "smiselne" (in ne pravilne) uporabe.
Pa še en zelo lep primer, ki sodi v tale čas, mogoče pa tudi kot dopolnitev:
Ljubezen je le beseda, dokler ji ne da pomena (spremeni v informacijo) nekdo drug.
Tukaj bi v komentar dodala kar članek, ki je izšel v zadnjih ŠR
Nisem učitelj, a se povsem strinjam.
Marsikdo tehnologijo raje zatre v kali, kot da bi se spopadel z njo.
Zdravo!
Tudi jaz se strinjam s tabo. Jaz že nekaj časa delam s prenosnimi napravami. Osnove naredimo kar pri uri. Z dijaki, ki so bolj radovedni, pa delamo še dodatne naloge. Res je veliko možnosti, kjer lahko dijaki koristno uporabijo mobilne naprave tudi za šolo (360° fotografija, zemljevidi in uporaba navigacije, komuniciranje (dodatna "tabla" za komentarje - PADLET...), video, fotografija, iskanje izgubljenega telefona, prevajanje, uporaba senzorjev...).
Odziv za neobvezne dodatne naloge je mnogo večji, kot sem pričakoval. Nekateri menijo, da dijaki vse to znajo. Pa se žal motijo.
Menim, da uporabe mobilnih naprav ne bo mogoče več dolgo prepovedovati, ker so vedno bolj zmogljive in uporabne v praksi in pri rednem pouku. Vedno več je vsebin, ki jih lahko pokažeš na bolj zanimiv način in dvigneš motivacijo za delo in za samostojno razmišljanje.
Je pa res, da priprava za takšno uro zahteva dodatno delo učitelja.
Tega sem se lotil tudi zato, ker vem, da imajo malo možnosti, da bi se tega naučili drugje oz. pri drugih predmetih.
Za konec naj poudarim, da se strinjam s tem, da ne pretiravamo in da mobilne naprave uporabimo res samo takrat, ko je to za dijake boljše in ne vedno in povsod.
Mirko
Odlično napisano!
Skrbi me inertnost našega okostenelega šolskega sistema, v katerem se spremembe na področju tehnologije dogajajo vse hitreje, eni bi pa kar še veselo dalje po istem kopitu, kar je novih tehnologij, pa najbolje kar vse povprek prepovedano!
Nikoli ne bom pozabil reakcije dveh kolegic na uporabo računalnika pri pouku sredi 90h..."to je dobro samo za se igrice igrat"...ko sem nabavil prvi mobi 1998, pa: "to imajo samo privatniki za se preseravat naokoli". In ljudi s takšnim načinom razmišljanja je še danes mnogo, ne delajmo si utvar.
Manjkajo nam seveda interaktivne učne vsebine, še za računalnike jih ni dovolj, kaj šele za mobije! Čas nas prehiteva na polno!
Po mojih informacijah so eAsistentovci plačali kar lep kup denarja za prenos vse funkcionalnosti vsebin na mobije, za starše in učence. Ker so odvisni od trženja in konkurenčnosti. Preden pa bo naš vrli šolski sistem prišel do takih spoznanj...tu bi sledil en Božičkov "Ho, ho, ho, ho..." :)
Mejte se fajn,
Andrej
(Y) (Thumb up.)
LP