Učitelji se pozabi odjaviti iz eAsistenta ponavadi v učilniških računalnikih.
Tudi iz službenega meila se ne odjavljajo.
Upam, da se tu ne pričakuje, da to po tehnični poti rešuje računalničar.
Lahko se sicer naredi avto PC logoff in historry delete po npr 5min nekativnosti, a je to uporabniško zelo nadležno pri poku in ne rešuje težave, saj bo uporabnik enako počel na javnih računalnikih katere računalničar ne nadzira.
To je isto kot če ne zaklepamo vrat stanovanja, nato pa jočemo če nas okradejo.
Moj način ne glede ali gre za učitelja ali ne je, da naredim sledeče:
1. Če sem zraven, ko gre vstran brez odjave ga opozorim na nevarnost početja
2. Prijavljenemu uporabniku preko njegovega profila na njegov profil(npr e-pošto iz njegovega profila na njegov naslov)
napišem nekaj neškodljiega, kar ga spomni na nevarnost njegovega početja.
npr "Bučman pozabil si se odjavit v računalnici a res hočeš da vsak bere tvojo pošto in pošilja v tvojem imenu? Pazi kaj počneš in takoj spremeni geslo! Lp neznani prijatelj"
3. Ga odjavim
4. Tudi če osebo poznam ostanem anonimen razen če vidim, da je oseba vidno močno v skrbeh, kdo je bil ta "neznani prijatelj".
Do zdaj je vsak po tej "potegavščini" občutno spremenil odnos do odjavljanja.
Digitalne identitete (uporabniškega imena in gesla) žal še vedno nekateri ne jemljejo dovolj resno. Omogočajo nam dostop do raznih podatkov, tudi zaupnih, ki jih moramo (če že ne drugače) po službeni dolžnosti varovati. Sami smo odgovorni tako za redno menjavo gesla, kot za odjavljanje iz raznih aplikacij po uporabi. V primeru zlorabe bomo namreč le težko dokazali, da nismo krivi.
Se strinjam, da moramo z računalniki v šolah, ki jih uporablja veliko ljudi, ravnati kot z javnimi računalniki. Še posebej, če se več ljudi prijavlja v računalnik z istim uporabniškim imenom (recimo v učilnici), moramo paziti, da v aplikacijah ne kliknemo: "Zapomni si geslo."
Avtomatsko odjavo računalnika po 5 minutah pri nas uporabljamo. Se pa strinjam, da s tem ne višamo zavedanja učiteljev o možnih zlorabah digitalne identitete. Morda s tem le preprečimo kakšno zlorabo v šolskih prostorih. Čeprav je po odhodu učitelja iz razreda dovolj tudi 5 minut, da ima kdo priložnost za zlorabo ali pa zgolj za poučno potegavščino.
Pozdravljeni!
Sam sem računalničar na srednji šoli pa sem jaz težavo sam dal rešiti tako, da sem v brskalniku pod nastavitve dal, da vsako brskanje, ki ga uporabnik naredi se ne shranjuje tako se ne shranjujejo gesla ne zaupljivi podatki naprimer uporabniško ime ali privat e-pošta.
Sama ideja mi je prikipela ko sem v računalniški učilnici opazil da dijaki imajo svoje FB profile z geslom shranjene. Pred 2 leti sem pa začel z tem načinom in od takrat so vsi podatki bolj varni.
Priporočam da vaš računalničar naredi isto po učilnicah. Sam namreč dovoljujem samo učiteljem ki imajo svoj prenosni računalnik da se njihova gesla in podobno shranjujejo seveda pa z eno omejitvijo in sicer naučil sem jih sistem ki ga v večjih podjetjih uporabijo. Prenosnik more bit zaščiten z geslom in preden odidejo od računalnika pa CTRL+ALT+DEL in zakleni računalnik od takrat nimamo niti težav z krajo gesel od WIFI.
Pa treba računat na to da so na šoli starejši profesorji ki jim vsaka novost dela težav zato se rešitev obnese. In ja zakaj ne reševat na raven računalničarja ? Če računalničar ne naredi varnost na šoli kdo bo? Saj on je vaš edini stik med težavo na računalniku in vami.
Ni problem shranjevanje gesel. Valda tiso kot računalničar logično, da med prvim izklopiš, nadaljuješ z samodejnim brisanjem zgodovine/piškotov.....
Problem so genijalci/ke, ki pustijo PC prižgan, brskalnik zagnan in prijavljen v storitev(seja je še odprta), sami pa odpeketajo daleč vstran.
Odg: Uporaba skupnih računalnikov v učilnicah
Odgovor in rešitev vidim v tem, da imamo več računalničarjev, na katere se lahko kar dobro zanesemo. Na naši sta dve računalničarki in obe potrpežljivi, kar je dobro za nas starejše učitelje. Obe lahko samo pohvalim.
Sonja
Zadeva: Odg: Uporaba skupnih računalnikov v učilnicah
Lp, Jure
Od zdaj naprej bom tudi jaz kaj napisal za pozabljivce.
Dobra ideja.
Tudi meni se je že precejkrat zgodilo, da sem odjavljala sodelavca. V prihodnje bom pa uporabila to zamisel o sporočilu.
Oi!
Moje osebno mnenje je, da je posiljanje maila s tujega racuna zloraba. Ni vazno, kako dobronamerno je sporocilo, gre za zlorabo! Premislite! Se pa ne spoznam na zakonodajo in se mi tudi ne da s tem ukvarjat.
Ce se prav spomnim, je nekoc en mulo vdrl v NLB in jim povedal za varnostne luknje. Nadobudno si je zelel, da bi na ta nacin nekaj zasluzil, saj jim je vendar dobronamerno pomagal in ponudil resitev. Pa so ga strpali v keho in danes je le se kupcek gnoja. Torej se enkrat premislite, preden uporabljate tuj racun!
http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/ne-verjamem-v-sinov-samomor
Okoriščanje z (zlonamernimi) računalniškimi kodami je dandanašnji nekaj povsem običajnega, veliko bolj kot pred desetimi leti. Toliko je že minilo od medijsko odmevnega in nazadnje neuspešnega trgovanja med Novo Ljubljansko banko in takrat 28-letnim računalniškim genijem Robertom Škuljem. Ta je imel, kot je zatrjeval, povsem poštene namene – hotel je prodati svoj program za zaščito očitno naluknjanega internetnega sistema Klik. Pred natanko devetimi leti, v petkovem popoldnevu, 8. avgusta 2003, pa je v stanovanju v Tržiču odjeknil strel. Škulj je smrtno ranjen obležal na tleh, z očetovo pištolo ob sebi.
Griša, izraba maila v zle namene je zloraba.
Dobronamerno pošiljanje vzgojnega opozorila iz nespametno puščenega odprtega maila (pri čemer zagovarjam, da se pri tem podpišeš) tej isti osebi pa je vzgojnoraba. :-D
A.
Pozdravljeni.
Tudi pri nas se pozabijo odjaviti. Vendar sama najraje vpisujem geslo e-asistenta kar v kabinetu.
LP Ana
res se pozabljajo odjavljati, vendar mislim, da tu ni težava easistent, saj se samodejno odjavi po 15 min, problem je elektronska pošta. Mislim, da je to stvar posameznika in je za to odgovoren sam.
Pozdravljeni,
povprašala sem za mnenje Urad informacijskega pooblaščenca in sem dobila odgovor, da gre pri uporabi tuje elektronske pošte, ko se nekdo pozabi odjaviti (kljub dobrim namenom), za nedovoljen poseg v zasebnost, torej vam vsekakor ne bi svetovali, da uporabljate ta pristop.
Lep pozdrav,
Maja Vreča
Pozdrav,
rad bi le malce interpretiral Majin zaključek: informacijski pooblaščenec niti ne more drugače odgovoriti, ker seveda gre pravno gledano za "nedovoljen poseg v zasebnost" - to je btw ustreznejši izraz kot "zloraba". Kaj pa to pomeni v praksi? Načeloma lahko v skupini, kjer se vsem to zdi dobra fora, čisto učinkovito deluje kot osveščevalni ukrep. Enako velja za celo vrsto družbenih interakcij, ki so formalno nekako normirane, v "prijateljski skupini" pa si lahko privoščimo kak hec. Trik je le v tem, kdaj si upam operirati s predpostavko, da sem v prijateljski skupini. Če sem slabo precenil naslovnika in bo zaradi tega užaljen (ali me v ekstremu tožil), ima prav on in ne jaz.
Torej: svetovati tega ne moremo (ne smemo), ne bi pa tudi pribijal na pranger nekoga, ki mu ukrep učinkovito deluje (dokler ne bo naletel na mino).
Vse to seveda razpredam kot zasebni modrijan in ne izraža nujno stališč Arnesa ;)
Lp, Tomi
Tomi, hvala za krasen povzetek, s katerim se ne bi mogel bolj strinjati.
Prometna policija ima npr. veliko hujše ukrepe v zasebnost uporabe varnostnega pasu.
Trenutna informacijska pooblaščenka nima pojma o informatiki, še manj pa o pravu. Ask mr. Google.
Pozdravljeni,
vprašali smo Urad informacijskega pooblaščenca. V uradu so zaposleni pravniki in nekateri med njimi imajo zelo dobro poznavanje informacijskih tehnologij.
Lep pozdrav,
Maja Vreča
Lahko imajo oni znanje, a odgovor ne gre mimo pooblaščenke.
Me pa zanima, kako si razlagate poznavanje. Kot napiflano teorijo ali obvladovanje praktične uporabe?
Pozdravljeni,
nisem prosila za mnenje po formalizirani poti. Povprašala sem kar direktno pravnika z dobrim poznavanjem IKT. In kot dobro poznavanje imam v mislih zelo življenjsko poznavanje, ne napiflano teorijo ;-)
Lep pozdrav,
Maja