Téma ismertetése

 • Ekskurzija po Brdih je namenjena učencem 4. razredov, ki z ogledom Goriških brd, spoznavajo domače okolje. Pričetek je ob 8.05 z odhodom avtobusa izpred šole ter zaključek ob 13.15 uri.

  Ekskurzijo pričnemo na Dobrovem z ogledom spomenika Alojza Gradnika in gradu Dobrovo, nato se odpravimo v Medano, kjer si ogledamo domačijo in spominsko sobo Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta. Naš naslednji postanek je v Šmartnem, kjer si ogledamo tudi posnetek o življenju v Brdih nekoč. Zadnji postanek je v Kojskem, kjer si ogledamo cerkev Sv. Križa, spomenik Srečka Kumarja ter sončno uro na farovžu. Predviden povratek v šolo je ob 13.15.

  Cilji ekskurzije:

  • orientacija v načrtih, skicah ter na zemljevidu domače pokrajine;
  • spoznavanje naravnih, družbenih in kulturnih značilnosti domače pokrajine;
  • poznavanje primerov naravne in kulturne dediščine v domači pokrajini in po Sloveniji;
  • primerjava življenja ljudi nekoč in danes;
  • vrednotenje človekovih posegov v okolje z vidika trajnostnega razvoja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine.


  Poleg lokalnih vodičev in prijaznih domačinov kot vodiči na ekskurziji sodelujejo učenci 8. razredov, ki obiskujejo turistični krožek na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.

  Avtor ekskurzije: Danica Aščić


 • Dobrovo

  Dobrovo, ki ima okoli 400 prebivalcev, je danes upravno središče Brd in središče briškega vinorodnega okoliša. Ime je dobil po vrsti hrasta, dobu. Nekoč so bili hrasti najbolj razširjeno rastje v Brdih, danes jih je zaradi človekovega poseganja v naravno, ostalo le še malo. Nad Dobrovim se dviga grad Dobrovo, kjer je razstavljena stalna zbirka svetovno znanega slikarja Zorana Mušiča. Sicer je Dobrovo, poleg gradu, najbolj prepoznano bo Vinski kleti Goriška brda, ki je največja zadružna klet v Sloveniji in tradicionalnem Prazniku češenj, ki se odvija vsako leto v začetku junija.

  Potek: Učenci si najprej ogledajo spomenik Alojza Gradnika pred osnovno šolo, nato se peš odpravijo do gradu Dobrovo, kjer sledi voden ogled po gradu z lokalnim vodičem. Po ogledu, na grajski terasi pomalicajo ter se vrnejo pred šolo, kjer jih čaka šolski avtobus. Od tu nadaljujejo pot v Medano.

  Postanek: 8.05 - 9.10

  Malica: 9.10 - 9.30

 • Medana

  Medana leži v osrčju briške vinorodne pokrajine, ki ima poudarjen kulturni utrip. Tu se nahaja rojstna hiša pesnika Alojza Gradnika, ki je v številnih svojih delih prikazoval življenje v Brdih in Brice. V isti hiši se je rodil tudi Ludvik Zorzut, ki je bil pomemben ljudski pesnik in je ustvarjal v domačem narečju.

  Da bi lažje doživeli čustveno in domišljijsko bogastvo pesniškega jezika Ludvika Zorzuta, vabimo na poslušanje sklopa pesmi Ptička Briegarca, Čriešnje so rdače, Mati Jagoda in Briška pesem.

  Vokalna skupina Vinike

  Potek: Učenci si ogledajo vas ter domačijo in spominsko sobo Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta. Preberemo nekaj njunih pesmi. 

  Postanek: 9.30 - 10.30

 • Šmartno

  Šmartno je strnjena vas in leži v geografskem središču Brd. Vas na griču, ki ima dobro ohranjeno srednjeveško obzidje oz. protiturški tabor, je prvič omenjena leta 1317. Šmartno je v 16. stoletju postalo pomembna strateška točka v obrambnem sistemu na beneško-avstrijski meji. Benečani so večkrat poskušali zavzeti Brda, so bili v obeh vojnah poraženi. Ko zakorakamo onkraj obzidja, ki varuje vas, se med ozkimi ulicami ali "gasi" in tradicionalno obnovljeni hišami, počutimo kot v srednjeveškem labirintu. Poleg pristne arhitekture, se vas se ponaša tudi z baročno cerkvijo, ki jo krasijo freske Toneta Kralja. 

  Potek: Z učenci se sprehodimo po Šmartnem, ogledamo si tradicionalne briške hiše in spoznavamo tipične arhitekturne elemente. Sledi še ogled cerkve Sv. Martina s freskami ter zaključek v Briški hiši, kjer si ogledamo posnetek o življenju v Brdih iz 60. let 20. stoletja.

  Postanek: 10.40 - 11.40

 • Kojsko

  Kojsko je ena najlepših briških vasi. Prvič se omenja že v zgodnjem 11. stoletju. Nad vasjo se dviga čudovita cerkev Sv. Križa, ki ima za Slovenijo nenavaden zvonik, saj spominja na majhno utrdbo. V cerkvi se skriva pravi zaklad in sicer, gotski krilni oltar in leta 1515. 

  Potek: Ogledamo si cerkev Sv. Križa v spremstvu lokalnega vodiča, nato se podamo v središče vasi do do župne cerkve Marijinega Vnebovzetja, kjer si ogledamo kip Srečka Kumarja, sončno uro ter zunanjost kojščanskega gradu.

  Postanek: 11.50 - 13.00

  Povratek v šolo z avtobusom.