Oris poglavij

 • Splošno

  Iz Ljubljanje se peljemo do Kranjske Gore. Od tam pa čez prelaz Vršič do izvira Soče. Ogled izvira, postanek za malico. Nadaljevanje poti po dolini Trente. V Trenti ogled planinskega muzeja. V kraju Soča ogled cerkve in znamenitih fresk Toneta Kralja. Ogled Velikih korit in pokopališča 1. svetovne vojne. Mimo Bovca, ob cesti ogled slapa Boke. Nadaljevanje poti do Kobarida. Ogled muzeja 1. svetovne vojne. Nadaljevanje poti do Mosta na Soči. Vožnja z ladjico Lucija. Povratek v Ljubljano po primorski strani.

  Avtor ekskurzije: Ines Štular

 • Prelaz Vršič

  Na Vršiču se sprehodimo po prelazu do planinskegaTičarjevega doma. Učenci so seznanjeni, da je Vršič najvišji slovenski cestni prelaz (1611m), ki povezuje Gorenjsko s Trento. Cesto preko prelaza so zgradili med 1. svetono vojno vojni ujetniki, predvsem Rusi. Na njihove žrtve spominja Ruska kapelica postavljena njim v spomin nad cesto proti vrhu prelaza.
  Prelaz je precejšen del leta zaprt zaradi snega. Vršič velja za eno pomembnejših izhodišč za planinske ture na vrhove Mala Mojstrovka, Velika Mojstrovka, Planja , Prisojnik, Razor, Šitna glav, Slemenova špica.  
 • Izvir Soče

  Po spustu s prelaza Vršič se po serpentinah spustimo do točke, kjer dostopamo do izvira Soče. Izvir Soče je eden najlepših kraških izvirov v naših gorah. Vode, ki se zbirajo na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke, vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi. Zaradi velikega strmca je tok Soče zelo razgiban.

  Ogled Izvira Soče, 15 minut po markirani poti od Koče pri Izviru Soče. Previdno se povzpnemo do izvira.

  Prvi polurni postanek za okrepčilo in malico.


 • Trentarski muzej

  Ogled Trentarskega muzeja. Učenci spoznajo življenje nekdanje Trente, ogledajo si bogato zbirko etnološke dediščine, kulturnega ter zgodovinskega izročila doline Trente.

  Ob ogledu rešujejo učne liste, ki jih prejmejo v  informacijskem središču.  V informacijskem središču si učenci ogledajo  tudi multivizijsko predstavitev TNP-ja.  

 • Korita Soče, umetnine Toneta Kralja v Soči, pokopališče 1. svet. vojne

  Najznamenitejša korita izdolbe Soča pri vasi Soča. Ogledamo si Velika korita Soče. Cela korita so sicer dolga 750 m, globoka 15 metrov, ponekod pa so široka le 2 metra. Učenci si ogledajo zeleno-modro barvo reke Soče in soško postrv.

  V vasi Soča si lahko ogledamo tudi vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne. Pokopališče je za cerkvijo vojaško pokopališče iz časa prve svetovne vojne, na katerem je pokopanih preko 1400 vojakov in delavcev, ki so padli na soški fronti. Pokopališče ima terasasto obliko, v bregu nad zadnjo teraso, pa je iz kamenja oblikovan križ.
  Vir:http://www.vas-soca.si/7.php

 • Kobariški muzej 1. svetovne vojne

  V Kobaridu si ogledamo muzej, ki prikazuje dogajanje med prvo svetovno vojno na soški fronti ter še posebej 12. soško bitko, ki je znana kot "bitka pri Kobaridu". Bila je eden največjih spopadov v gorati pokrajini v zgodovini, ob 11. soški bitki največji vojaški spopad na slovenskih tleh, najuspešnješa prebojna operacija v prvi svetovni vojni in eden prvih primerov bitke z elementi bliskovite vojne.
  Na kratko je predstavljena tudi zgodovina Kobariške od prazgodovine do danes.
  Za prispevek k evropski kulturni dediščini je muzej prejel muzejsko nagrado Sveta Evrope za leto 1993.

 • Most na Soči

  Naselje Most na Soči se nahaja na sotočju Soče in Idrijce.  Zaradi zajezitve Soče (hidroelektrarna Doblar)  je tu nastalo akumulacijsko jezero, ki danes korita zaliva, pod naseljem pa je nastalo jezero. To je v zadnjem času postalo priljubljena točka za ribiče in turiste. Poletiskačejo najpogumnejši z mostu v smaragdno modrino Soče 55 m globoko.

  Z atraktivno ladjico Lucija se popeljemo po jezeru.